SANATATE

Infecția cu SARS-COV-2 poate lăsa sechele după vindecare: Ce investigație medicală este indicat să faci

revista22.ro

Infecţia cu virusul SARS-CoV-2 poate lăsa o serie de sechele pulmonare după vindecare, indiferent de gravitatea formei dezvoltate de pacient. Pacienţilor vindecaţi de diferite forme ale COVID-19 le este indicată monitorizarea cu ajutorul CT pulmonar.

Atât în cazurile noncritice, dar în special în cazurile moderate şi grave, s-a observat prezenţa unor afecţiuni ale funcţiei pulmonare, care necesită monitorizare şi tratament de specialitate.

Majoritatea pacienţilor evaluaţi care prezintă modificări interstiţiale pulmonare post COVID sunt cei care au avut forme moderate, extinse, severe şi critice ale bolii, însă au existat şi cazuri de pacienţi cu forme uşoare sau asimptomatici, care în prezent au complicaţii, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE: De câte secunde e nevoie pentru a te infecta cu COVID-19

Cele mai frecvente sechele identificate de medicii radiologi au fost bronşiectaziile – dilatarea bronhiilor şi leziunile fibrotice pulmonare, afecţiuni care predispun la complicaţii precum suprainfecţia bacteriană şi care pot conduce, în cele din urmă, la afectarea iremediabilă a activităţii pulmonare.

Totodată, un studiu efectuat pe 150 pacienţi cu COVID-19, cazuri noncritice, arată că două treimi dintre aceştia s-au confruntat cu simptome persistente la două luni de la debutul infecţiei, în principal anosmie (lipsa mirosului), astenie, în timp ce 36,7% au suferit de dificultăţi de respiraţie.

O scanare pulmonară de tip CT, efectuată pe un aparat performant şi interpretată de un medic cu experienţă, duce la identificarea deficienţelor pulmonare care necesită supraveghere sau tratament de specialitate. Astfel, se recomandă pacienţilor recuperaţi după infecţia cu noul coronavirus să efectueze un screening pulmonar prin tomografie computerizată (CT) de înaltă rezoluţie, în vederea depistării sechelelor existente.

În cazul formelor uşoare-moderate, este indicată monitorizarea imagistică la 3 luni după vindecare, în timp ce în cazul formelor moderate-extinse, la 2 luni. În formele severe şi critice, pacientul rămâne internat în spital până la vindecarea completă.

Examinarea CT post COVID-19 se realizează cu recomandarea medicului curant sau a medicului de familie.

„Pneumoniile provocate de SARS-CoV-2, de orice formă şi gravitate, cauzează apariţia unor efecte secundare. Pacienţii care s-au vindecat de COVID-19 în perioada aprilie-iulie se prezintă acum în clinicile Medima pentru monitorizare, iar în urma scanării CT, descoperim mai multe leziuni şi modificări, care le vor afecta funcţiile pulmonare în viitor.

CITEȘTE ȘI: Ordinea, pe zile, în care apar simptomele COVID-19: La ce să fii atent

Un exemplu este cel al unui pacient tânăr, în vârstă de 32 de ani, care a avut o formă asimptomatică. Deşi clinic acesta este vindecat, se simte bine, examinarea CT a relevat leziuni extinse la nivel pulmonar. Aceşti pacienţi trebuie monitorizaţi până se vindecă complet şi din punct de vedere imagistic, nu doar funcţional. Noi evaluăm pacienţii la 2-3 luni de la vindecare, iar în funcţie de rezultatele imagistice obţinute, decidem care va fi frecvenţa monitorizării în viitor”, afirmă Dr. Athir Eddan, medic primar Radiologie şi Imagistică Medicală.

Examinarea CT de înaltă rezoluţie este metoda cea mai sensibilă şi specifică de diagnostic pentru infecţia COVID-19 şi complicaţiile asociate. Pe lângă acurateţea în descoperirea leziunilor, poate determina procentul de afectare pulmonară, iar pe baza acestor factori corelaţi cu datele clinice şi biologice ale pacientului, medicii pot stabili abordarea terapeutică ulterioară.

Comentarii: