SANATATE

Inflamația cronică, încercarea corpului de a se vindeca: Ce boli determină organismul să reacționeze excesiv

Foto: Pinterest.com

Problemele de echilibru, rezistența la insulină și slăbiciunea musculară pot fi semne ale inflamației cronice. Ce alte simptome pot duce cu gândul la această problemă de sănătate?

Inflamația se referă la procesul natural de luptă al organismului împotriva infecțiilor, leziunilor și toxinelor, în încercarea de a se vindeca. Când un element dăunează celulelor, corpul eliberează substanțe chimice care declanșează un răspuns din partea sistemului imunitar. Acest răspuns include eliberarea de anticorpi și proteine, precum și creșterea fluxului de sânge în zona afectată. Întregul proces durează de obicei câteva ore sau câteva zile în cazul inflamației acute.

Așadar, inflamația este un proces normal, care ajută corpul; însă, dacă se cronicizează, are efecte inverse. Inflamația cronică apare când acest răspuns al sistemului imunitar persistă prea mult, lăsând corpul într-o stare de alertă constantă. În timp, inflamația cronică poate avea un impact negativ asupra țesuturilor și organelor, iar unele cercetări sugerează că inflamația cronică ar putea juca, de asemenea, un rol într-o serie de afecțiuni, cum ar fi astmul sau unele cancere, scrie doc.ro. Ce semne îți indică faptul că te confrunți cu o inflamație cronică?

Problemele de echilibru pot fi semne de inflamație cronică

Bolile inflamatorii cronice determină organismul să reacționeze excesiv și, în unele cazuri, să se atace singur. În scleroza multiplă, de exemplu, sistemul imunitar al corpului atacă teaca de mielină. Acest lucru face ca semnalele nervoase să treacă mai greu de la o celulă la alta. Este posibil ca persoana afectată să se simtă amețită sau să se dezechilibreze în timpul mersului.

CITEȘTE ȘI: Alimentele cu efect antiinflamator: Reduc riscul de boli de inimă și de cancer

Rezistența la insulină

Insulina ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge, dar inflamația poate afecta funcționarea normală a insulinei, deși nu este clar de ce. Rezistența la insulină poate duce la creșterea glicemiei, situație care poate deteriora nervii și vasele de sânge și, de asemenea, ar putea duce la diabet. Persoana afectată simte furnicături în zona picioarelor sau se simte mai însetată și mai obosită. În unele cazuri, este posibil să nu existe niciun fel de simptome.

Slăbiciunea musculară

Un alt semn de inflamație cronică poate fi slăbiciunea musculară. Uneori, sistemul imunitar atacă și inflamează mușchii în mod eronat (miozită). Acest lucru ar putea începe să descompună fibrele musculare și să dea persoanei afectate o senzație de slăbiciune. De obicei, procesul are loc lent, cel mai adesea în trunchi, umeri și șolduri. În unele cazuri, persoana ar putea constata că îi este greu să facă lucruri simple precum mersul pe jos, înghițitul sau spălatul.

Diareea

Boala inflamatorie intestinală are două forme principale: colita ulcerativă și boala Crohn. În ambele cazuri, sistemul imunitar reacționează în exces și inflamează colonul și intestinul subțire. În aceste cazuri, poate apărea diareea, alături de alte simptome precum greața, durerile articulare, febra și erupțiile cutanate.

Durerea de spate

Și durerea de spate poate fi un semn al inflamației cronice. În spondilita anchilozantă, inflamația cronică atacă de obicei coloana vertebrală, dar poate afecta și șoldurile, gâtul, genunchii sau pieptul. Este posibil ca persoana afectată să simtă dureri și rigiditate la nivelul spatelui inferior, mai ales dimineața. În cazuri grave, funcția de mișcare este grav afectată. Tratamentul timpuriu poate ajuta la gestionarea acestei stări, așa că e indicat un consult medical pentru un diagnostic și un tratament adecvat.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care au grijă de tensiunea ta: Elimină excesul de sare și ajută la o circulație bună a sângelui

Oboseala permanentă

Oboseala permanentă este unul dintre semnele tipice ale inflamației pe termen lung și un semn comun al bolilor inflamatorii, cum ar fi fibromialgia, scleroza multiplă, lupusul și poliartrita reumatoidă. Dacă stare de oboseală se întinde pe o perioadă lungă de timp și pare să nu aibă legătură cu efortul fizic, ar putea fi un semn al unei boli de bază, de aceea este recomandat un control medical.

Livedo reticularis

Livedo reticularis este o erupție purpurie, marmorată, care arată ca o dantelă și care poate fi provocată de boli inflamatorii, cum ar fi lupusul și sindromul antifosfolipidic. De obicei, aceste erupții apar pe brațe și pe picioare și s-ar putea să se observe mai ușor în frig. Deși nu se pot face prea multe pentru a trata erupția în sine, e indicat să se ceară sfatul medicului, care poate trata afecțiunea subiacentă (și astfel erupția poate dispărea singură).

Ateroscleroza

Dacă o persoană consumă prea multe grăsimi animale și trans și adună multă grăsime corporală sau petrece mult timp intorducând în corp substanțe străine precum fumul de țigară, organismul va răspunde cu inflamații. Acest lucru poate duce la formarea plăcii de aterom pe pereții interiori ai arterelor. Cunoscută sub numele de ateroscleroză, afecțiunea este principala cauză a atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale.

Hipercoagularea

Inflamația cauzată de traume, intervenții chirurgicale sau boli precum sindromul antifosfolipidic și afecțiuni inflamatorii intestinale, pot provoca coagularea prea mare a sângelui (numită hipercoagulare). Acest lucru duce la umflături și poate să cauzeze și evenimente mai grave, cum ar fi un accident vascular cerebral, un infarct miocardic sau embolie pulmonară. Hipercoagularea nu este ușor de obervat și medicul ar putea recomanda mai multe investigații pentru a-și da seama ce o provoacă. Medicamentele anticoagulante pot fi de ajutor în această problemă.

Tulburările de memorie

Este posibil ca memoria și capacitatea de a gândi clar să aibă de suferit dacă în organism există inflamație cronică, deși oamenii de știință nu au elucidat această legătură pe care continuă să o studieze. Unele cercetări sugerează că inflamația poate contribui la dezvoltarea bolii Alzheimer și la alte afecțiuni care cauzează demență, acest lucru fiind valabil mai ales pentru adulții în vârstă. Stilurile alimentare care susțin o bună sănătate generală, cum ar fi dieta mediteraneană (bazată pe multe legume, fructe, pește și alte alimente cu Omega 3 și cantități moderate de ulei de măsline), par să ușureze inflamația și să mențină ascuținea memoriei și a gândirii pentru mai mult timp.

Ochii uscați

Uscarea ochilor este un simptom obișnuit al inflamației. O boală numită sindromul Sjogren afectează glandele salivare și glandele lacrimale. Persoana afectată va avea o senzație ca de arsură în ochi, umflături în glanda salivară și uscăciune în nas și gât. Este nevoie de un consult medical dacă există astfel de simptome. Medicul va prescrie medicamente pentru a ușura simptomele și a ține departe complicațiile grave, cum ar fi pierderea vederii și problemele dentare.

Comentarii: