Anumite medicamente luate împreună pot avea efecte nedorite asupra sănătății. Descoperă în rândurile de mai jos care sunt combinațiile de medicamente pe care este bine le eviți!
Statinele cu antibiotice
Dacă faci tratament cu antibiotice, nu le combina cu statine. Potrivit unei cercetări de la Centrul de Medicină London din Ontario, Canada, pacienţii de peste 65 de ani care făceau tratament cu statine au fost de două ori mai predispuşi spitalizării din cauza rabdomiolizei (distrugerea ţesutului muşchilor striaţi, în urma căreia se secretă în sânge mioglobină, pigment muscular toxic). Acest efect secundar a apărut la persoanele care luau statine în combinaţie cu claritromicină sau eritromicină, potrivit clicksanatate.ro.
Unele antibiotice, precum ampicilina, amoxicilina, doxicilina, tetracicilina, azitromicina, rifabutina, reduc şi eficienţa pilulelor contraceptive.
Tetraciclina nu se combină cu retinoizii, pentru că poate să apară hipertensiunea intracraniană.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Vânzarea de medicamente ONLINE va fi permisă doar de către ACESTE farmacii
Anticoagulantele cu ibuprofen
Dacă iei anticoagulante orale nu trebuie să le combini cu aspirină şi şi cu ibuprofen, deoarece creşte riscul de hemoragie internă.
Aspirina nu se combină cu antiacide, diuretice, antidiabetice.
Şi persoanele care iau antiinflamatoare trebuie să evite aspirina, pentru că favorizează arusrile gastrice şi ulcerul. anticoagulantele nu se iau împreună cu antidepresivele si anxioliticele. Antiacidele care conţin aluminiu, calciu sau magneziu pot diminua absorbţia tetraciclinei.
Antidepresivele cu decongestionante
Ibuprofenul poate reduce eficienţa tratamentului hipertensiv, în timp ce streptomicina şi gentamicina nu se asociază cu cefalosporinele, deoarece cresc riscul unor complicaţii renale.
Antidepresivele nu se iau cu medicamentele pentru tuse sau decongestionantele şi nici cu antiinflamatoarele nesteroidiene. Un alt sfat de care să ţii cont: antibioticele nu se iau niciodată în combinaţie cu băuturi alcolice.
Anticoncepționalele cu antibiotice
Dacă luați antidepresive, aveți grijă la medicamentele pentru tuse sau decongestionantele, nu este recomandat deloc să fie combinate. Anticoncepționalele își por pierde din efect dacă sunt combinate cu anumite antibiotice, tetraciclina și penicilina. La fel se întâmplă și cu tratamentul antifungic atunci când este combinat cu anticoncepționale.
Tensiunea arterială poate scădea foarte brusc dacă se combină antihipertensivele cu anumite antibiotice, precum claritromicina sau eritromicina.
O combinație care poate fi mortală este a medicamentelor pentru durere, cele împotriva febrei sau cele antispasmice cu o clasă de antibiotice, sulfonamidele antibacteriene. Combinația poate duce la scăderea peste limită a numărului globulelor albe din sânge și scăderea sau dispariția din sânge a celulelor cu mai multe nuclee. Toate acestea prezintă un risc crescut de deces.
Se pot dezvolta în timp grave tulburări musculare dacă se combină statinele cu unele tipuri de antibiotice. Statinele se prescriu pentru reducerea nivelului de colesterol din sânge, iar în combinație cu claritromicina pot duce la distrugerea țesutului mușchilor striați.
CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la administrarea medicamentelor vara! Vă pot face mai mult rău decât bine!
Aspirina cu paracetamolul sau medicamentele pentru diabet
Simpla aspirină nu ar trebui combinată cu paracetamolul, ibuprofenul sau medicamentele din tratamentul diabeticilor. Combinația aspirină-paracetamol anulează efectul medicamentelor asupra organismului. Nu se amestecă cu ibuprofenul din cauza complicațiilor ce pot apărea după la nivelul stomacului. Iar medicamente antiinflamatorii, gen ibuprofen, meloxicam, scad efectele medicamentelor pentru hipertensiune. Aspirina mărește efectul hipoglicemiant al medicamentelor pentru diabetici, de aceea nu este indicat să se combine.
Aveți grijă atunci când folosiți plasturi sau gumă cu nicotină. Nu este indicat ca acestea să se combine cu medicamentele pentru tratarea depresiei sau astmului bronșic. Antihistaminicele, de tipul Claritine, nu se administrează cu somnifere sau alte sedative. Iar medicamentele contra grețurilor nu se combină cu tranchilizante sau sedative.
Coldrex, medicament cunoscut în cazul răcelilor, nu ar fi bine să fie combinat cu paracetamol, el deja conține paracetamol. Evitați combinația coldrex cu alte medicamente contra răcelilor, antidepresive folosite în tratarea afecțiunilor cardiace și hipertensiunii arteriale. Nu este indicat să combinați coldrex cu domperidonă sau metroclopramidă.
Comentarii: