NUTRITIE SANATATE

Ingredientul din alimente care poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral

Ingredientul din alimente care poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral. Îndulcitorii din alimente pot crește coagularea sângelui, sporind riscul unor complicații periculoase, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral. Acest lucru este semnalat de un studiu publicat în European Heart Journal.

Ingredientul din alimente care poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral – Xylitol

Ce arată cercetarea?

Experții în domeniul sănătății au emis un avertisment urgent, deoarece cercetările fac legătura între un înlocuitor popular al zahărului cu conținut scăzut de calorii și un risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și decese legate de probleme cardiovasculare.

Xylitolul, un alcool de zahăr, este folosit ca aditiv și are cu 40% mai puține calorii decât zahărul adevărat. Acesta este prezent în mod natural în cantități mici în fructe și legume și este, de asemenea, produs de corpul uman.

CITEȘTE ȘI: 7 combinații, nocive, de alimente pe care le mănânci în fiecare zi

Xilitolul poate fi găsit în produse populare, cum ar fi guma fără zahăr, bomboane, produse de patiserie, pastă de dinți și articole etichetate ca fiind „keto-friendly”.

Anul trecut, aceeași echipă de cercetare a descoperit o legătură similară cu un alt îndulcitor popular, eritritolul. În cadrul unui studiu inovator, cercetătorii au măsurat nivelurile de xilitol natural în sângele a peste 3.000 de participanți la post. Ei au descoperit că cei cu niveluri de xilitol în primii 25% aveau aproape de două ori mai mult risc de atac de cord, accident vascular cerebral sau deces în decurs de trei ani decât cei cu cele mai scăzute niveluri.

Oamenii de știință recomandă evitarea xilitolului și a alcoolilor de zahăr similari. Nu vă fie teamă să adăugați zahăr, miere sau fructe pentru un gust dulce la mâncarea dumneavoastră.

Printre produsele care pot conține xilitol se numără:

  • gumă de mestecat fără zahăr
  • Pastă de dinți
  • Apă de gură
  • produse de patiserie
  • unt de arahide
  • băuturi pudrate
  • dulciuri
  • ketchup și sos BBQ
  • jeleuri și vitamine

Alternativele la zahăr sau zaharoză pot fi împărțite în două tipuri: înlocuitori naturali ai zahărului – cel mai adesea conțin sau sunt produse din materii prime naturale; compuși chimici creați artificial care înlocuiesc zahărul.

Îndulcitorii naturali includ, de exemplu, fructoza, xilitolul, sorbitolul, stevia. Aceștia au un conținut caloric comparabil cu zahărul obișnuit și sunt implicați în procesele metabolice.

CITEȘTE ȘI: Alimentele sănătoase care devin nocive dacă le consumi în cantități mari

De exemplu, fructoza este, de asemenea, un carbohidrat natural, ca și zaharoza, care se găsește în fructe, fructe de pădure și legume. Studiile arată că un consum excesiv de fructoză poate duce la riscul apariției bolilor cardiovasculare, a sindromului metabolic și, ca urmare, afectează negativ funcția hepatică.

Sorbitolul (aditivul E420) este mai puțin dulce decât zahărul, iar consumul său excesiv poate duce la dureri abdominale și poate provoca diaree. Stevia este de 200-400 de ori mai dulce decât zahărul și este considerat cel mai inofensiv înlocuitor natural al zahărului. Dar are un gust specific și, potrivit diferitelor estimări, poate avea un efect ușor asupra tensiunii arteriale, relatează actualno.com.

Comentarii: