Paella este unul dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare din gastronomia mondială și, cu siguranță, este și unul dintre cele mai solicitate.
Pentru cunoscători, dar și pentru ceilalți, există câte o variantă de paella pentru toate gusturile, de la cele cu carne de pui, iepure sau legume, pește sau fructe de mare, până la cele cu texturi picante, dulci sau uscate.
CITEȘTE ȘI: Trucuri și idei pentru a găti fructele de mare – Exquis
Ingredientul secret care face paella renumită
Ingrediente:
Paella:
- 45 ml ulei de măsline
- 1 ceapă tocată
- 2 căței de usturoi pisați
- 2 roșii, tăiate cubulețe
- 1 ardei roșu gras
- 50 g mazăre
- 5 ml zahăr
- 15-20 fire de șofran
- 4 calamari tăiați inele
- 12 creveți
- 450 g midii
- 12 scoici
- 2 căni de orez alb cu bob lung
- 250 ml vin alb
- 750 ml supă de pește sau crustacee
Pentru supa de crustacee:
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 căni ceapă galbenă, tocată
- 1 cană țelină, tocată
- 1 cană morcovi, tocați grosier
- 2 căței de usturoi, zdrobiți
- 500 g capete, carcase și cozi de creveți, clătite
- 85 ml vin alb
- 1,5 litri apă
- 10 crenguțe de cimbru
- 3 tulpini de țelină
- 15 boabe de piper
- 1 frunză de dafin
- 1 lingură sare
Ingredientul secret care face paella renumită
Mod de preparare supă de crustacee:
Regula de aur este că nu poți prepara o paella bună fără a pregăti supa de crustacee.
Într-o oală mare, adaugă uleiul de măsline și încălzește-l la foc mediu pe plită.
Adaugă ceapa, morcovii, țelina și capetele, carcasele și cozile de creveți.
După 5 minute, adaugă usturoiul, redu focul și continua să gătești timp de 10 minute.
Toarnă vinul alb și amestecă bine cu o lingură de lemn.
Adaugă restul ingredientelor, apoi adu la punctul de fierbere, redu flacăra și fierbe supa timp de o oră.
Strecoară supa printr-o sită și toarn-o în recipiente de sticlă.
Se poate păstra la frigider maximum o zi, iar dacă ai gătit o cantitate mai mare, aceasta poate fi păstrată la congelator un timp mai lung.
CITEȘTE ȘI: Diferite tehnici de gătire pentru un orez perfect – Exquis
Ingredientul secret care face paella renumită
Mod de preparare paella cu fructe de mare:
După ce ai supa de crustacee, poți trece la pregătirea preparatului.
Într-o tigaie pentru paella, încălzește uleiul la foc mic spre mediu.
Călește ceapa și usturoiul timp de 2 minute, apoi adaugă roșiile, ardeiul gras, mazărea, zahărul și șofranul. Acesta este ingredientul secret care îi oferă gustul și culoarea renumită.
Amestecă și fierbe totul timp de 10 minute, până când roșiile se fac piure.
Acum e momentul să adaugi inelele de calamar și să le gătești timp de 1 minut, nu mai mult.
Adaugă orezul și amestecă bine, apoi toarnă vinul și supa de pește și presară sarea și piperul.
Gătește timp de 10-12 minute, amestecând ușor din când în când.
Adaugă creveții, scoicile și midiile.
Acoperă tigaia cu o folie de aluminiu și gătește la foc potrivit timp de 8-10 minute, până când scoicile se deschid frumos.
Servește paella cu felii de lămâie și cu pătrunjel proaspăt tocat fin.
Comentarii: