“Atâtea rateuri lamentabile am văzut la piure, încât mi-e teamă să mai gust, pe unde mă duc. Pare mai greu să faci un piure catifelat şi totuşi dens decât o oală de sarmale în cuib”, nota Radu Anton Roman, regretatul gastronom, despre cea mai simplă garnitură.
Pentru gospodinele care nu doresc să dea greş cu acest preparat, Roman a publicat paşii reţetei în lucrarea gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), potrivit adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: Cum să faci acasă chipsuri din cartofi, în doar 10 minute (VIDEO)
Ingrediente
1 kg de cartofi
3 linguri de unt (poate mai mult)
1 pahar mare de lapte
1-2 linguri de zahăr
sare, câtă vă place
CITEȘTE ȘI: Cojile de la cartofi NU trebuie aruncate: Beneficiile pot fi uriașe pentru organism
Mod preparare
Taină: 2 linguri de brânză foarte proaspătă de vaci (bine scursă de zer, să fie dulce) dau carnaţie unui piure bine frecat.
• Se răsfierb cartofii, se curăţă de coajă, (sau se fierb gata curăţaţi, să nu ceară asa mult lichid) se rad prin ochiuri mari şi se tescuiesc
• Se încinge tare laptele, se amestecă cu zahăr şi sare
• Untul moale se freacă cu brânză de vaci şi puţin lapte, până sunt toate o pastă
• Se pune lapte fierbinte şi unt în cartofi şi se amestecă îndelung, să fie spumos-grăsos.
Comentarii: