NUTRITIE

Între mit şi adevăr: Care este de fapt diferenţa între zahărul alb şi cel brun

Foto: Pinterest.com

Când vine vorba de zahăr, încercăm, pe cât posibil, să îl evităm, indiferent că e alb sau brun. Dar acest ingredient face parte din dieta oamenilor de mii de ani.

Pe lângă bine cunoscutele lui efecte negative, zahărul are şi anumite beneficii, chiar dacă nu sunt la fel de mediatizate: are un conţinut caloric ridicat, care conferă energie într-un timp scurt (dar şi pe termen scurt – asta e partea mai puţin bună), este mai uşor de metabolizat şi mai săţios în comparaţie cu siropul de porumb, bogat în fructoză, poate creşte uşor tensiunea arterială (ceea ce este un lucru bun, în anumite situaţii) şi are potenţial antidepresiv (acum avem confirmarea, ciocolata vindecă depresia!).

Având în vedere că o persoană consumă, în medie, 24 de kilograme de zahăr în fiecare an (în ţările puternic industrializate, această cantitate este mai mare), este firesc să ne întrebăm dacă nu cumva tocmai acest ingredient se face vinovat de numeroase boli apărute (sau popularizate, mai bine spus) în ultimii zeci de ani, precum diabetul, obezitatea, afecţiunile cardiovasculare sau osoase.

CITEȘTE ȘI: Efectul zahărului asupra creierului: Ce se întâmplă dacă exagerăm

Pentru a ne lămuri în privinţa acestei dileme, trebuie mai întâi să facem diferenţa între zahărul alb şi cel brun, deoarece opinia generală este că a doua opţiune este mai sănătoasă. Parţial adevărat, după cum veţi descoperi în rândurile următoare!

Care este diferenţa dintre zahărul alb şi zahărul brun?

Nu este o diferenţă chiar atât de mare. Ambele tipuri de zahăr provin din aceeaşi plantă – sfeclă sau trestie de zahăr –, prin urmare, valorile nutriţionale nu sunt chiar atât de diferite.

Melasa face diferenţa

Spre deosebire de zahărul alb, care este procesat/purificat prin mai multe metode pentru a ajunge în forma pe care toţi o cunoaştem, zahărul brun este un mix de zahăr alb şi melasă, care oferă acea culoare maronie, relatează csid.ro. Aşadar, cam aceeaşi Mărie, dar cu (oarecum) altă pălărie. Melasa este cea care face diferenţa însă: acest ingredient creşte uşor valorile nutriţionale în cazul zahărului brun.

Diferenţele notabile se văd însă în ceea ce priveşte gustul şi aspectul (culoarea). Zahărul brun are un gust care aduce puţin a caramel, datorită melasei conţinute, şi este un pic mai puţin dulce (motiv pentru care s-ar putea să fie nevoie de o cantitate mai mare pentru a obţine gustul dulce dorit), în timp ce zahărul alb… ei bine, ştiţi toţi ce gust are, dulce, simplu.

O altă diferenţă constă în modul în care este folosit fiecare tip de zahăr

De exemplu, zahărul alb folosit în dulciuri nu influenţează culoarea acestora, le conferă o textură aerată, ajută la creşterea lor, pe când zahărul brun le poate da acea nuanţă maronie, lucru care nu este întotdeauna de dorit. De exemplu, gândiţi-vă la nişte bezele delicioase, crocante la exterior şi moi, lipicioase la interior, dar complet dizgraţioase la exterior, cu o tentă maronie. În schimb, zahărul brun este perfect în reţetele de torturi, prăjituri sau celebrele cookies cu ciocolată ori în prepararea toppingurilor de ciocolată.

O altă menţiune privind zahărul brun este că melasa reţine mai multă umezeală, prin urmare dulciurile pregătite cu acesta vor fi mai moi, dar mai puţin aerate, lucru care nu este de dorit în cazul unui blat de tort, de exemplu, dar perfect în cazul biscuiţilor, care vor fi mai fragezi.

CITEȘTE ȘI: Alimentele care îţi păcălesc dieta. Nu ştiai că, de fapt, conţin zahăr

Valori nutriţionale: zahăr alb versus zahăr brun

Chiar dacă, din punct de vedere caloric, nu există diferenţe notabile – o linguriţă de zahăr brun (adică aproximativ 4 grame) conţine 15 calorii, pe când una de zahăr alb conţine puţin peste 16 calorii –, zahărul brun câştigă teren în ceea ce priveşte substanţele nutritive conţinute, dar nu cu atât de mult pe cât am fi tentaţi să credem. Datorită melasei din compoziţie, zahărul brun are valori uşor mai ridicate de calciu, fier şi potasiu, în comparaţie cu zahărul alb.

Aşadar, orice variantă preferaţi, alegeţi să consumaţi zahăr responsabil, fie că este alb sau brun, pentru că excesul, după cum s-a demonstrat, favorizează apariţia obezităţii, principala cauză a diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare, a anumitor forme de cancer, a cariilor dentare şi a ficatului gras nonalcoolic.

Ce înseamnă consum responsabil de zahăr?

Potrivit American Heart Association, cantitatea maximă de zahăr admisă zilnic este de 37,5 grame în cazul bărbaţilor şi de 25 de grame în cazul femeilor. Ca să vă faceţi o idee cum se transpun aceste cantităţi de zahăr în alimentele şi băuturile pe care le consumaţi, aruncaţi o privire pe etichete. Veţi avea o surpriză, şi nu una plăcută!

Comentarii: