X

Îți cade părul și nu știi de ce? Ce este și cum se tratează alopecia

Alopecia face referire la pierderea parului din orice parte a corpului. Aceasta este adesa clasificata in doua mari categorii: alopecia necicatriciala si alopecia cicatriciala. In cazul alopeciei cicatriciale, firele de par cazute nu vor mai creste niciodata intrucat foliculii acestora sunt distrusi.

Tipuri de alopecie

Alopecia androgeica

Aceasta este cea mai cunoscuta forma de alopecie si apare atat la barbati, cat si la femei. Alopecia androgenica este genetica, ceea ce inseamna ca se mosteneste, potrivit doc.ro. Aceasta este caracterizata de excesul de hormoni androgeni la nivelul foliculilor firelor de par, care pot impiedica cresterea firelor. Femeile sunt mai predispuse alopeciei androgenice dupa menopauza, atunci cand au mai putini hormoni feminini in organism.

Majoritatea cazurilor de cadere masiva a parului se datoreaza alopeciei androgenice.

CITEȘTE ȘI: Ardeiul iute stimulează creşterea părului: Cum să îl foloseşti eficient

Alopecia areata

Aceasta determina, de cele mai multe ori, aparitia temporara a unor zone in care cade parul. In general, acest tip de alopecie se mosteneste de la rude si apare inca din copilarie. Odaca ce parul din anumite zone dispare complet, cresterea altor fire poate fi suprimata pret de cateva saptamani sau chiar luni. Adesea alopecia areata apare la pachet cu alte afectiuni autoimune precum lupusul sau afectiunile tiroide autoimune. In cazurile severe, alopecia areata poate cauza chelirea completa la nivelul scalpului sau pierderea parului de pe tot corpul.

Telogen effluvium

Acest tip de alopecie este asociat cu sarcina ori cu un anumit tratament medicamentos, cu dietele drastice, cu stresul sau cu o interventie chirurgicala. Aceasta alopecie este caracterizata de prelungirea fazei telogene – faza in care firele de par cad. Acest tip de alopecie se remediaza de la sine, dupa cateva luni.

Alopecia cicatriciala

Acest tip de alopecie cauzeaza cicarici care nu permit firelor de par sa mai creasca, distrugand foliculii acestora definitiv.

Cauze alopecie

Exista mai multe cauze ale alopeciei. Caderea parului, fie ea temporara sau permanenta, poate fi declansata de o serie de factori precum: toxinele, alergenii, arsurile, leziunile, infectiile. Anumite medicamente, insuficienta renala, tratamentul cu radioterapie sau chimioterapie pot, de asemenea, sa cauzeze caderea parului.

Si supradoza de vitamina A, deficitul de fier, proasta functionare a glandei tiroide, dezechilibrele hormonale si sarcina pot declansa caderea parului.

Diagnosticare alopecie

Cu toate ca este extrem de neplacut sa iti cada parul, alopecia nu este o afectiune periculoasa, care sa iti puna sanatatea in pericol.

Totusi, este recomandat ca, imediat ce observi caderea parului, sa apelezi la medicul dermatolog pentru a depista cauza si tipul alopeciei de care suferi.

CITEȘTE ȘI: Greşeala pe care nu trebuie să o faci NICIODATĂ: De ce e GRAV să-ţi smulgi firele de păr alb

Tratament alopecie

Scopul tratamentului pentru alopecie este de a incetini sau de a opri caderea parului, precum si de a stimula regenerarea acestuia.

Medicamentele precum si tratamentele pentru scalp sunt, de regula, folosite in tratarea alopeciei.

In caz de alopecie severa se poate face si o interventie chirugicala de transplant de par.

Tratamentul medicamentos folosit pentru alopecie poate sa fie pe baza de Minoxidil sau pe baza de corticosteroide.

Medicul dermatolog este cel in masura sa aleaga tratamentul cel mai potrivit, in functie de tipul si severitatea alopeciei de care sufera pacientul. Tratamentele luate fara recomandarea medicului pot avea efecte adverse nedorite ori se pot dovedi a fi ineficiente.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro