X

Îţi distrugi singur dantura! Şapte greşeli în timpul spălatului pe dinţi

Îţi distrugi singur dantura! Şapte greşeli în timpul spălatului pe dinţi. Se spune ca dantura este o carte de vizita la fel de importanta precum mainile sau igiena corporala. Indiferent daca genetica ne-a ajutat sau nu cu o dantura de Hollywood, depinde de noi sa o mentinem sanatoasa.

Principalele doua reguli pe care cu siguranta le cunoastem sunt ca trebuie sa ne spalam pe dinti de cel putin 2 ori pe zi si ca macar o data pe an trebuie sa vizitam medicul stomatolog. Noi va recomandam sa faceti acest lucru la 6 luni, fiindca in cazul danturii, preventia este extrem de importanta. In plus, la orice semn de sangerare gingivala, de sensibilitate neobisnuita sau de durere, programati-va la stomatolog.

Ce nu stim este ca desi respectam regula spalatului pe dinti de 2 ori pe zi, facem cateva greseli care pot diminua efectul periajului. Mai exact, 7 din 10 persoane fac cel putin una dintre greselile despre care va spunem in continuare.

Îţi distrugi singur dantura! Şapte greşeli în timpul spălatului pe dinţi

CITESTE SI: De ce NU trebuie aruncaţi dinţii de lapte. Sănătatea copiilor poate depinde de ei

Sensul de periaj corect

Periajul dintilor nu se realizeaza haotic, fiindca igienizarea se poate face incomplet. Pentru toata dantura, partea exterioara si partea interioara a dintilor se curata cu miscari de sus in jos si invers, care sa favorizeze patrunderea perilor periutei de dinti in spatiile dintre acestia. Prin impingerea catre partea exterioara a dintelui, eliminam orice resturi de mancare. Daca periem dintii de la stanga la dreapta, nu facem decat sa plimbam bacteriile dintr-o parte in alta, potrivit doc.ro.

In cazul maselelor, e important sa ne asiguram ca le periem in totalitate, chiar si pe cele plasate in spate. Periem usor si partea de sus a acestora, zonele unde in general apar cariile. Nu uitati nici de partile din spate ale dintilor. Desi poate fi mai dificil sa ajungem cu periuta acolo, este esential sa nu omitem nici aceste zone. Completati apoi periajul cu ata dentara si apa de gura.

Trebuie sa curatam mai mult decat dintii

Stiati ca peste 80% dintre bacteriile din cavitatea noastra bucala nu se afla pe dinti? Atunci cand realizezi periajul dimineata si seara, e important sa cureti usor si suprafata limbii, obrajii sau gingiile.

Periutele de dinti moderne au pe spate o pelicula cu peri fini, care poate fi folosita in acest scop. Daca nu aveti asa ceva, puteti folosi si periuta de dinti pe care o aveti deja, insa miscarea trebuie sa fie foarte delicata, altfel riscati sa va zgariati limba sau mucoasa din cavitatea bucala.

Apa de gura are si ea un rol important in acest sens, curatand cavitatea bucala in totalitate. Foloseste-o dupa periaj si uneori chiar pentru gargara.

Suntem prea insistenti si nu avem periuta de dinti potrivita

Din cauza mostenirii genetice si a stilului de viata, multi dintre noi avem o dantura sensibila. Acest lucru se agraveaza din cauza consumului de cafea, tutun, alcool, alimente acide sau care pateaza dintii. Iar un periaj foarte agresiv nu face decat sa agraveze aceste probleme. De aceea este important sa ne cumparam o periuta de dinti adecvata danturii noastre – exista variantele „soft” sau „medium”.

Cand periezi dintii, ai grija sa nu apesi prea tare, miscarea sa nu fie prea energica si, cel mai important, sa nu ranesti gingiile. Periajul prea agresiv poate cauza sangerari gingivale si, in timp, chiar retragerea acestora.

Nu periem dintii suficient

Graba strica treaba si atunci cand vorbim despre ingrijirea danturii. Statistic vorbind, cei mai multi dintre noi isi spala dintii, in medie, timp de 45 de secunde. Ei bine, pentru ca dintii sa fie curatati asa cum trebuie, periajul ar trebui sa dureze minimum 2 minute.

Clatim gura dupa ce ne spalam pe dinti

Medicii stomatologi sunt de parere ca una dintre cele mai frecvente greseli in materie de periaj dentar consta in clatirea cavitatii bucale dupa spalarea pe dinti. Acestia sustin ca la finalul periajului nu trebuie sa clatesti gura nici cu apa, dar nici cu apa de gura, pentru ca in acest fel indepartezi stractul protector de fluor din pasta de dinti, care ar trebui sa continue sa actioneze dupa periaj. Asadar, data viitoare cand va spalati pe dinti, nu mai clatiti gura, ci doar scuipati pasta de dinti din gura.

CITESTE SI: Mituri despre apa carbogazoasă. Cât de adevărat este că afectează dinți și oasele sau că nu hidratează

Folosim o periuta de dinti pentru prea mult timp

Daca te speli de doua ori pe zi, periuta de dinti ar trebui inlocuita cu una noua o data la 3 luni. Asta inseamna ca periuta de dinti va functiona optim timp de 200 de spalari, apoi isi va pierde din eficacitate.

Spalatul dintilor imediat dupa masa

Aveti tendinta de a va spala pe dinti imediat dupa ce ati mancat? Ei bine, daca mancati alimente cu aciditate crescuta, acest obicei poate fi daunator din cauza ca acizii pot fi impinsi si mai tare catre smaltul dintilor de catre periuta de dinti. Ideal ar fi sa asteptam cel putin 30 de minute dupa masa, iar abia apoi sa ne spalam pe dinti.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro