MOMS

KENDAMA, jucăria care face furori în rândul copiilor. BENEFICII și PERICOLE

Un joc poate nou pentru români, Kendama a fost inventat de japonezi și jucat în Europa sub diverse forme de sute de ani, fiind un instrument excelent pentru dezvoltarea abilităților copiilor. Jocul este în mare vogă printre copiii din marile orașe din România în ultima perioadă.

Prețurile variază de la câteva zeci de lei la câteva sute, iar diferența de bani vin din materialele din care este realizată. Pe lângă faptul că îi ajută să petrecă timp departe de electronice, kendama îi ajută să se coordoneze mai bine.

Dacă, la noi, copiii abia acum fac cunoștință pe scară mai largă cu kendama, în alte țări se organizează competiții periodice: în Japonia, spre exemplu, țara de origine a kendamei, există o competiție națională pentru copii de școală primară, care este organizată anual. În 2008, Asociația Britanică de Kendama, BKA, a organizat primul Open european, repetând evenimentul în 2009.

Foto: Pinterest.com

Privind la dezvoltarea recentă, se poate vorbi de un boom internațional, sunt site-uri Kendama care se înmulțesc peste tot în lume: China, Taiwan, Polonia, Rusia, Cehia, SUA, UK, Franța, etc. În vremuri în care copiii învață să joace fotbal pe PlayStation înainte de a învăța să joace în realitate, jocuri precum Kendama reprezintă o rază de speranță.

CITEȘTE ȘI: Controversă în jurul noii jucării la modă,”Spinner”. Îi calmează sau nu pe cei mici?

Cum și unde a apărut?

Jucăria Kendama a apărut undeva prin secolele XVII-XVIII, iar jocul care a inspirat Kendama este originar din Franţa Bilboquet, joc a cărui denumire înseamnă textual „cupă şi bilă”.

Cum scapi de epuizarea şi conflictele de la muncă: Sfaturi esenţiale

Transpiraţia excesivă. Ce remedii naturiste sunt și EFICIENTE

Care sunt regulile ELEMENTARE de BUN SIMȚ pe care toată lumea ar trebui să le cunoască

Kendama este un joc de atenţie, este un joc de coordonare, este un joc de strategie. De obicei, jocul de Kendama este recomandat copiilor peste 4 ani.

Kendama este o jucărie de îndemânare de lemn tradiţională japoneză, care s-a bucurat la început de popularitate în rândul copiilor, dar a ajuns în scurt timp o jucărie pentru adulţi şi copii deopotrivă.

Foto: Pinterest.com

Cum funcționează

Jocul japonez de abilități este construit dintr-o minge de lemn (în japoneză: dama) care este atașată unui mâner de lemn (ken) printr-o sfoară. Are trei cupe de dimensiuni diferite în care trebuie prinsă mingea și un vârf ascuțit care poate intra într-o gaură din mingea de lemn. Kendama este mai mult o combinație de jucării similare din mai multe culturi. Aproape oriunde pe glob a existat la un moment în timp un joc similar. De exemplu în Franța bilboquet, în Marea Britanie cup-and-ball, în Germania s-a numit Kugelfang și în multe țări vorbitoare de spaniolă, pentru sute de ani, balero. Toate aceste jocuri au același principiu: trebuie să prinzi un obiect cu ajutorul altuia, ambele obiecte fiind legate între ele cu o sfoară.

Beneficiile Kendama pentru copii şi adulţi

Chiar dacă provoacă ceea ce numim noi în glumă ”dependenţă”, părinţii din întreaga lume îşi încurajează copiii să se joace cu Kendama, tocmai pentru că preferă să îşi vadă copiii ”lipiţi” ore în şir de o jucărie de îndemânare decât de un calculator şi un joc video.

În plus, jocul cu Kendama are numeroase beneficii evidente atunci când este practicat cu regularitate, atât de către copii, cât şi de către adulţi:

  • Îmbunătăţeşte coordonarea ochi-mână
  • Îmbunătăţeşte îndemânarea
  • Ajută la un mai bun echilibru
  • Îmbunătăţeşte reflexele
  • Exersează abilităţile strategice – întrucât coordonarea trebuie realizată după o strategie planificată bine anterior
Foto: Pinterest.com

Psiholog: ”Dezvoltă abilități motorii și sporește motivația de performanță”

Kendama este un joc care combină exercițiul fizic cu dezvoltarea cognitivă. Inteligența manuală și imaginația sunt exersate, lansează și sporește posibilitatea de a crea noi combinații de joc, dezvoltând noi abilitati motorii și sporind motivația de performanță. „Precizia, dexteritatea, coordonarea mână –ochi – echilibru ajută copilul și la alte activități cotidiene. Formarea și întărirea unor reflexe îl vor ajuta indubitabil. Poate să fie jucat individual, dar și în grup, ceea ce determină crearea unor reguli și respectarea lor, atenția către acțiunea altui copil și respectul pentru prestația celuilalt, comportament care îi va ajuta în relațiile interumane”, comentează câteva dintre beneficiile acestui joc Keren Rosner, psiholog și psihoterapeut.

Lucrurile care îţi influențează în mod INCONȘTIENT comanda la restaurant

Trucul care îţi face ziua mai frumoasă: Ce se întâmplă dacă mănânci 10 migdale pe zi

„Avantajul acestei jucării este că se poate juca de orice copil, nu este o jucărie scumpă sau voluminoasă. Kendama necesită multe exerciții care implică nu numai abilități manuale, atenție, precizie, concentrare ci și exercitiu fizic. Este consumator de energie pentru că nu este un joc pasiv, static, comod, aduce și antrenament fizic pe lângă provocare”, mai adaugă psihologul.

Pericolele Kendama pentru copii

Devine periculos doar dacă reprezintă singura preocupare a copilului.

MIEREA nu se strică niciodată. Mituri incredibile despre alimente

Trump Paper, hârtia igienică care promite ”moliciune fără frontiere”!

Horoscop lunar – IUNIE 2017

„Avem un gen de admirație amestecată cu convingerea că ceea fac japonezii este demn de a fi imitat. Disciplina și capacitatea lor de munca ne inspiră. Acest joc, cu toate că este simplu, formează aceste calități pentru că provoacă individul la performanță, distrage mintea de la gânduri colaterale făcându-l să trăiască intens prezentul. Incita latura afectiva pe masura reusitelor sau performantei, este distractiv si nu necesita lectii speciale ci se bazeaza pe autoinvatare. Acest joc nu are părți negative, dezavantaje, doar dacă în mod excepațional devine singura preocupare”, mai spune psihologul Keren Rosner.

Foto: Pinterest.com

Comentarii: