NUTRITIE SANATATE

La ce oră să îți bei cafeaua dacă vrei să trăiești mult: Ce spun specialiștii

healthline.com

La ce oră să îți bei cafeaua dacă vrei să trăiești mult: Ce spun specialiștii. Beneficiile cafelei sunt incontestabile – studiile arată că aceasta reduce riscul de infarct și accident vascular cerebral, crește masa musculară și prelungește viața.

Recent, oamenii de știință americani au aflat care este cel mai bun moment al zilei pentru a consuma această băutură pentru longevitate. Rezultatele studiului lor au fost publicate în European Heart Journal.

La ce oră să îți bei cafeaua dacă vrei să trăiești mult

Din 1999 până în 2018, cercetătorii au colectat date dietetice de la 40.725 de persoane. Participanții la studiu au raportat tipurile și cantitățile tuturor alimentelor și băuturilor pe care le-au consumat, precum și ora la care le-au consumat. Cercetătorii au împărțit timpul de consum al cafelei în trei perioade: dimineața (de la 4 a.m. la prânz), după-amiaza (de la prânz la 5 p.m.) și seara (de la 5 p.m. la 4 a.m.).

CITEȘTE ȘI: Cum este afectat creierul de cafea: Studiul care aduce noi informații

Cercetătorii au calculat, de asemenea, frecvența medie a consumului de cafea în rândul participanților la studiu. Consumul de cafea dimineața s-a dovedit a reduce riscul de deces din toate cauzele. Cantitățile mai mari de băutură au fost asociate cu un risc mai scăzut de deces, dar numai pentru cei care au băut-o dimineața.

Cei care beau multă cafea în timpul zilei au un risc redus de deces din cauza bolilor de inimă și a vaselor de sânge, dar nu și din cauza cancerului. În ceea ce privește consumul de cafea seara, acesta provoacă insomnie și afectează negativ sănătatea generală, avertizează oamenii de știință.

Beneficiile consumului de cafea

Boabele de cafea conțin magneziu, vitamine B, riboflavină, acid nicotinic, care îmbunătățesc metabolismul. Excesul de cafeină face ca inima să bată mai repede, dar nu crește tensiunea arterială la persoanele sănătoase.

Sub influența cafeinei, trombocitele se lipesc mai puțin între ele, astfel încât o persoană care bea cafea cu moderație reduce riscul formării cheagurilor de sânge. Băutura conține mulți antioxidanți care inhibă distrugerea prematură a celulelor și dezvoltarea cancerului. Aceștia se găsesc în cantități deosebit de mari în boabele neprăjite.

Cafeaua îmbunătățește pe scurt atenția, concentrarea și memoria, în special în perioadele de oboseală. Aceasta crește capacitatea de învățare și productivitatea. Acesta nu este singurul beneficiu al cafelei pentru organism.

Printre alte proprietăți pozitive ale cafelei, potrivit oamenilor de știință, merită evidențiate:

  • Reducerea depresiei, nervozității.
  • Îmbunătățirea dispoziției.
  • Efect analgezic și antiinflamator.
  • Stimularea activității motorii intestinale.
  • Reduce formarea pietrelor la rinichi, deoarece cofeina împiedică cristalele să se lipească între ele.

Studiile au arătat că boabele de cafea reduc riscul de apariție a bolilor Parkinson și Alzheimer, a sclerozei multiple. La prăjirea boabelor, se formează fenillandani – substanțe care împiedică formarea proteinelor care distrug celulele creierului și stimulează dezvoltarea acestor boli. Boabele prăjite închis sunt mai eficiente în acest sens decât cele prăjite mediu sau deschis.

Cofeina are un efect pozitiv și asupra sistemului respirator, motiv pentru care este recomandată pentru astm. În ceea ce privește apneea (oprirea respirației în timpul somnului), bronhopneumopatia obstructivă cronică, efectul cafelei asupra organismului nu este pe deplin înțeles, dar studiile arată beneficiile sale în aceste boli.

CITEȘTE ȘI: Condimentul pe care să îl adaugi în cafea, dacă vrei ca aceasta să aibă efect antiinflamator

Este nociv consumul de cafea?

Espresso, Americano și alte băuturi pe bază de cafea trebuie consumate în cantități limitate, altfel sunt posibile reacții adverse:

  • creșterea tensiunii arteriale la pacienții cu hipertensiune arterială;
  • probleme cu inima, vasele de sânge; risc de gută din cauza tulburărilor metabolice;
  • gastrită din cauza creșterii secreției de suc gastric, mai ales dacă se bea pe stomacul gol;
  • depresie, anxietate;
  • insomnie;
  • dureri de cap;
  • greață;
  • extragerea calciului, a altor minerale valoroase și a electroliților din organism;
  • eliminarea apei din organism, astfel încât chiar și după un pahar este recomandat să se bea apă plată.

Excesul de cofeină provoacă tahicardie și aritmie și crește tensiunea arterială. Din acest motiv, persoanele cu boli cardiovasculare ar trebui să o consume cu prudență, au mai informat oamenii de știință citați de publicație.

Comentarii:
preload imagepreload image