Insomnia este definita ca fiind o problema in ce priveste initierea somnului, mentinerea somnului, trezirea prea devreme sau faptul ca o persoana are o calitate slaba a somnului (acesta nu este deloc odihnitor), care afecteaza starea persoanei din timpul zilei.
Simptomele insomniei includ, printre altele:
oboseala, afectarea puterii de concentrare, scaderea initiativei, stare de somnolenta in timpul zilei, o performanta slaba, o dispozitie proasta si irascibilitate.
Specialistii spun ca mai mult de o treime din populatia Romaniei (procentul ar putea ajunge chiar si la 45-50% la anumite categorii de persoane cu risc) au tulburari de somn, iar printre acestea se numara si insomnia, potrivit doc.ro.
Dovezile se aduna pe zi ce trece in ceea ce priveste posibilele asocieri intre insomnie si hipertensiune, evenimente cardiovasculare majore si deces. De exemplu, un studiu taiwanez a urmarit 44.080 de barbati si femei (toti acestia fiind diagnosticati cu insomnie de peste 10 ani), iar cercetatorii au descoperit o incidenta mai mare de accident vascular cerebral (AVC) si de infarct miocardic, in comparatie cu grupurile de control cu persoane de aceeasi varsta, acelasi sex.
CITEȘTE ȘI: Legătura dintre wi-fi şi insomnie. Cum să eviţi radiațiile electromagnetice
Totodata, exista date obtinute in alte studii, care au scos la iveala ca insomnia auto-raportata a fost asociata cu un risc mai mare de a dezvolta boala arteriala coronariana sau boala cardiovasculara in cazul a 86.329 femei in perioada de dupa instalarea menopauzei.
In vreme ce unii pacienti vor avea nevoie de un tratament special din medicina somnului, multi pacienti cu probleme ale somnului pot beneficia de pe urma respectarii urmatoarelor reguli simple:
Limiteaza activitatile care au loc in pat – acceptand doar somnul si sexul (fara telefoane, laptopuri sau televizor in camera)
Trezeste-te la aceeasi ora in fiecare dimineata, chiar si in weekend.
Mergi la culcare doar atunci cand simti ca iti este somn.
Daca nu ai adormit in aproximativ 20 de minute, ridica-te din pat si fa ceva relaxant, in alta parte a locuintei, unde incaperea are o lumina slaba. Intoarce-te in pat doar cand esti somnoros. Repeta acest lucru.
Nu te uita la ceas.
Potrivit unei cercetari publicate in martie 2017 in European Journal of Preventive Cardiology, insomnia este intr-adevar asociata cu un risc crescut de infarct miocardic si de accident vascular cerebral.
CITEȘTE ȘI: Suferi de insomnie? Ține aceste plante în dormitor și vei scăpa de ea
Aceasta meta-analiza a evaluat asocierea dintre simptomele insomniei si incidenta sau decesul de pe urma bolilor cardiovasculare (infarct miocardic acut, boala cardiaca coronariana, insuficienta cardiaca), accidentului vascular cerebral sau de pe urma unei combinatii de evenimente.
Autorii au analizat 15 studii de cohorta, insumand un total de 160.867 participanti. In timpul unei perioade medii, cuprinse intre 3 si 29,6 ani, au existat 11.702 evenimente adverse.
Cercetatorii au observat astfel ca au existat asocieri semnificative intre dificultatea de a adormi, dificultatea de a ramane adormit si somnul deloc odihnitor si riscul de boala cardiovasculara si de accident vascular cerebral. S-a observat ca riscurile in aceste privinte au crescut, in comparatie cu persoanele care nu se confruntau cu simptomele insomniei.