Leguma care are mai multă vitamina C decât o lămâie: Ajută la scăderea tensiunii arteriale. Endocrinologul și nutriționistul Dr. Elena Syurakshina comentează beneficiile legumei, care conține mai multă vitamina C decât lămâia.
Leguma care are mai multă vitamina C decât o lămâie – Hreanul
Hreanul a fost folosit mult timp ca agent bactericid și antiinflamator pentru viruși și răceli. Acesta conține fibre, uleiuri esențiale, fitoncide, multă vitamina C, precum și vitaminele B1, B2, B3, B6, E, acid folic și minerale importante: potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fosfor, fier, mangan, cupru și arsenic.
Concentrația de vitamina C din această legumă rădăcină este mai mare decât în portocale și chiar în lămâi. În această privință, rădăcina de hrean nu este inferioară fructelor de coacăz negru, a remarcat medicul.
CITEȘTE ȘI: Tratament naturist pentru durerile reumatice – Metode pe bază de usturoi, varză, ceapă sau hrean
Rădăcina de hrean conține zahăr, aminoacizi, substanța proteică bactericidă lizozimă și compuși organici. Substanțele volatile, fitoncidele, în care hreanul este bogat, pot ucide microbii patogeni. O atenție deosebită merită glicozida sinigrin, a cărei descompunere produce ulei alilic de muștar.
Hreanul acționează asupra organismului ca un stimulent. Atunci când este folosit cu moderație, are efecte pozitive în următoarele aspecte:
- apetitul se îmbunătățește;
- aciditatea sucului gastric crește nivelul zahărului din sânge scade;
- tensiunea arterială scade;
Hreanul are un efect diuretic și coleretic asupra organismului. Este considerat un afrodisiac natural. Utilizarea hreanului ca o compresă poate ajuta la ameliorarea durerilor musculare și articulare datorită proprietăților sale de încălzire. Hreanul poate ajuta la răceli și afecțiuni respiratorii, deoarece ajută la subțierea mucusului și facilitează expectorarea.
Moderație în consumarea acestei legume
„Este important de reținut că hreanul are un gust și un miros destul de puternic, așa că trebuie consumat cu moderație”, spune specialistul.
Hreanul conține antioxidanți, vitaminele B, C, E, K. De asemenea, oligoelementele – bor, potasiu, calciu, siliciu, magneziu și sodiu se găsesc din abundență. Deci, cu ajutorul său, nu este dificil să compensați deficitul acestor substanțe, principalul lucru este să echilibrați dieta și să nu mâncați doar rădăcină sau frunze. Siliciul crește elasticitatea vaselor de sânge, face părul, articulațiile și oasele mai puternice, iar alte substanțe utile ajută la absorbția sa în organism.
Din această legumă se fac și tincturi pentru uz extern
Loțiunile făcute din această tinctură dezinfectează abraziunile, dermatitele, bolile fungice și sunt folosite și pentru reumatism. De asemenea, puteți folosi tinctura de hrean pentru a îndepărta pistruii.
CITEȘTE ȘI: Cea mai bună salată de roşii. Hreanul – ingredientul secret/ REŢETĂ
Când nu ar trebui să mănânci hrean?
Desigur, hreanul nu este absolut sănătos pentru toată lumea. Nu ar trebui să mâncați mult hrean dacă suferiți de boli renale sau hepatice, boli gastrointestinale, probleme de alergie sau aciditate ridicată. De asemenea, nu ar trebui să fie luat de copii, femei însărcinate și care alăptează.
„Uleiul alilic benefic poate fi uneori dăunător; dacă se abuzează de hrean, pot apărea arsuri ale mucoasei stomacului și gastroenterită. Utilizarea externă excesivă poate duce, de asemenea, la arsuri ale pielii. Amintiți-vă că moderația este necesară în toate, atunci hreanul va fi doar benefic pentru sănătate”, spune specialistul, potrivit actualno.com.
Comentarii: