Leguma care susține sănătatea creierului, a inimii și a sistemului digestiv: Cum poți beneficia de proprietățile sale anticancerigene. Scăderea tensiunii arteriale și îmbunătățirea performanțelor atletice sunt doar câteva dintre beneficiile acestei legume bogate în folat. Pentru a obține cele mai multe substanțe nutritive, savurați sfecla crudă sau alegeți metode precum sucul și prăjirea în loc de fierbere.
Sfecla roșie, cunoscută în mod obișnuit sub numele de sfeclă, este un tip de legume vibrante și versatile. Sunt cunoscute pentru gustul și aroma lor pământie. Mulți oameni le numesc un superaliment datorită profilului lor nutrițional bogat.
Vezi și: Consumul de sucuri crește riscul bolilor cardiovasculare și a decesului. Ce spune noul studiu
Pe lângă faptul că aduce un strop de culoare în farfurie, sfecla este foarte nutritivă și este plină de vitamine esențiale, minerale și compuși vegetali, dintre care mulți au proprietăți medicinale.
Mai mult, sunt delicioase și ușor de adăugat la dieta ta în mâncăruri precum sfecla prăjită cu balsam, hummus, cartofi prăjiți și salate, printre multe altele.
Sfecla se mândrește cu un profil nutrițional impresionant.
Este săracă în calorii, dar bogate în vitamine și minerale valoroase. De fapt, ea conține câte puțin din aproape toate vitaminele și mineralele de care are nevoie organismul tău.
CITEȘTE ȘI: Slăbeşti rapid şi sănătos: Cum funcţionează dieta cu sfeclă roşie
Sfecla roșie a fost bine studiată pentru capacitatea sa de a scădea nivelul ridicat al tensiunii arteriale, care este un factor de risc major pentru bolile de inimă.
De fapt, unele studii arată că sucul de sfeclă roșie ar putea scădea semnificativ nivelurile atât ale tensiunii arteriale sistolice, cât și ale celei diastolice.
Efectul pare să fie mai mare pentru tensiunea arterială sistolică, care este presiunea atunci când inima se contractă, mai degrabă decât pentru tensiunea arterială diastolică, care este presiunea atunci când inima este relaxată. De asemenea, sfecla crudă poate exercita un efect mai puternic decât cea gătită.
Aceste efecte de scădere a tensiunii arteriale se datorează probabil concentrației ridicate de nitrați din această legumă rădăcină. În organismul tău, nitrații alimentari sunt transformați în oxid nitric, o moleculă care dilată vasele de sânge și determină scăderea nivelului tensiunii arteriale.
Sfecla roșie este, de asemenea, o sursă excelentă de acid folic. Deși cercetările au scos la iveală rezultate mixte, mai multe studii sugerează că creșterea aportului de folat ar putea reduce semnificativ nivelul tensiunii arteriale.
Cu toate acestea, țineți cont de faptul că efectul sfeclei asupra tensiunii arteriale este doar temporar. Ca atare, trebuie să le consumați în mod regulat pentru a experimenta beneficiile pentru sănătatea inimii pe termen lung.
Sfecla roșie conține pigmenți numiți betalaine, care are o serie de proprietăți antiinflamatorii.
Acest lucru ar putea fi benefic pentru mai multe aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.
Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu tensiune arterială ridicată a constatat că consumul a 250 ml (8,5 uncii) de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației, inclusiv proteina C reactivă (CRP) și factorul de necroză tumorală alfa (TNF-a).
În plus, un studiu din 2014 la persoane cu osteoartrită – o afecțiune care provoacă inflamații la nivelul articulațiilor – a arătat că capsulele de betalaină realizate cu extract de sfeclă roșie au redus durerea și disconfortul.
S-a demonstrat, de asemenea, că sucul și extractul de sfeclă roșie reduc inflamația rinichilor la șobolanii cărora li s-au injectat substanțe chimice toxice, care provoacă leziuni, potrivit dcmedical.ro.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii la om pentru a determina dacă savurarea sfeclei în cantități normale, ca parte a unei diete sănătoase, poate oferi aceleași beneficii antiinflamatorii.
O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.
Fibrele ocolesc digestia și călătoresc spre colon, unde hrănesc bacteriile prietenoase din intestin și adaugă volum scaunelor.
Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă menține regulat și previne afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.
Mai mult, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancerul de colon, bolile de inimă și diabetul de tip 2.
Funcțiile mentale și cognitive scad în mod natural odată cu vârsta, ceea ce poate crește riscul de tulburări neurodegenerative precum demența.
Nitrații din sfeclă pot îmbunătăți funcția cerebrală prin promovarea dilatării vaselor de sânge și, astfel, prin creșterea fluxului sanguin către creier.
În special, s-a demonstrat că sfecla roșie îmbunătățește fluxul sanguin către lobul frontal al creierului, o zonă asociată cu gândirea de nivel superior, cum ar fi luarea deciziilor și memoria de lucru.
Mai mult, un studiu efectuat la persoane cu diabet de tip 2 a constatat că timpul de reacție în timpul unui test de funcție cognitivă a fost cu 4% mai rapid la cei care au consumat 250 ml de suc de sfeclă roșie zilnic timp de 2 săptămâni, comparativ cu un grup de control.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă sfecla roșie ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți funcția cerebrală și pentru a reduce riscul de demență în rândul populației generale.
Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, printre care se numără betaina, acidul ferulic, rutina, kaempferolul și acidul cafeic.
Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile în eprubetă au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.
CITEȘTE ȘI: Ține cancerul la distanță, tratează anemia și infecțiile urinare – Motive să bei regulat suc de sfeclă roșie
Alte câteva studii au constatat că a avea niveluri mai ridicate de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai mic de a dezvolta cancer.
Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea studiilor pe această temă au folosit compuși izolați, mai degrabă decât sfeclă roșie. Prin urmare, este nevoie de cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete bine puse la punct și riscul de cancer.
Întotdeauna este mai bine să urmați o dietă variată.
Consumul unei cantități mici de sfeclă roșie în fiecare zi este puțin probabil să dăuneze, dar un consum ridicat poate duce la scăderea tensiunii arteriale, urină și fecale roșii sau negre și probleme digestive pentru cei care au o sensibilitate la nutrienți. Un consum zilnic ridicat de sfeclă roșie poate însemna, de asemenea, că nu obțineți nutrienți din alte alimente, totuși, așa că încercați să vă variați dieta.
Vorbiți întotdeauna cu un medic înainte de a face schimbări semnificative în alimentație.
Sfecla roșie conține betalaine, un agent colorant natural cu proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Unele cercetări sugerează că belainele pot ajuta la reducerea atât a simptomelor, cât și a markerilor biologici din organism legați de inflamație.