Această legumă trebuie să fie prezentă nu doar în dieta celor care vor să slăbească, ci și a persoanelor cu colesterol ridicat.
Legumele sunt sărace în calorii, bogate în fibre, vitamine și oligoelemente, ceea ce înseamnă că ajută la îmbunătățirea metabolismului și la pierderea excesului de greutate.
Dar nu toate legumele sunt la fel de benefice în ceea ce privește controlul greutății. Printre ele, există favorite absolute. Vinetele pot fi definite în mod sigur ca fiind lider în această privință.
CITEȘTE ȘI: Este sau nu recomandată? Ce efect are zacusca de vinete asupra sănătății
Vinete
Ekaterina Antipova, expert de la Centrul de diagnostic molecular al Institutului Central de Cercetare în Epidemiologie al Rospotrebnadzor, spune că în cadrul proiectului „Alimentație sănătoasă” s-a dovedit că unul dintre cele mai bune produse pentru pierderea în greutate și scăderea colesterolului este vânăta.
Această calitate se datorează antocianilor, care sunt responsabili pentru culoarea sa albastră. Aceste substanțe au proprietăți antiseptice și previn dezvoltarea proceselor inflamatorii.
Protejează organismul de stresul oxidativ
Cel mai mare conținut este de antocianină nasunin. Acesta este conținut în principal în coaja vinetelor, reprezintă 70% până la 90% din cantitatea totală de antociani și protejează organismul de stresul oxidativ, de deteriorarea celulelor și de slăbirea mecanismelor de apărare, spune Ekaterina Antipova.
În plus, vinetele conțin acid clorogenic, care este implicat în procese importante pentru vindecarea organismului. Această substanță are proprietăți antitumorale, antioxidante, hipoglicemiante, hipocolesterolemice, antivirale și antimicrobiene.
Subtanțe nutritive utile
De asemenea, această legumă abundă în substanțe nutritive utile: vitaminele B, beta-caroten, vitaminele A, E, K și C. Vinetele sunt un adevărat depozit de potasiu, care este bun pentru inimă, precum și de calciu, magneziu și fosfor. Acestea conțin sodiu, fier, puțin zinc.
Dar, mai presus de toate, sunt bogate în siliciu. Doar 100 g din această legumă furnizează 97% din necesarul zilnic de acest mineral. De asemenea, conține molibden, cupru, mangan și cobalt.
Comentarii: