Leguma cu efecte protectoare asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale: Este la mare căutare în țările scandinave. Rubarba este o legumă colorată și aromată, dar destul de subestimată. Este cunoscută pentru gustul său acru și pentru tulpinile groase, care sunt de obicei fierte cu zahăr.
Partea comestibilă a plantei este tulpina, care conține antociani care îi dau culoarea roșie aprinsă.
Antocianii sunt un tip de flavonoide care se găsesc în alimente precum fructele de pădure, ceapa roșie, fasolea roșie și strugurii roșii. Acestea au demonstrat efecte protectoare asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale.
Rubarba este originară din China, unde rădăcinile sale au fost recoltate și uscate pentru prima dată pentru uz medicinal. Această legumă are nevoie de ierni reci pentru a crește. Ca urmare, se găsește în principal în regiunile muntoase și temperate ale lumii.
În prezent, este cultivată în aer liber sau în sere în climatele temperate din Asia de Nord-Est, America de Nord și Europa de Nord. Tulpinile pot fi recoltate începând cu al doilea sezon de creștere. Tulpinile au culori de la verde la roșu și au frunze mari și verzi.
CITEȘTE ȘI: Atenție la pătrunjel: Când poate fi toxic pentru organism
Dacă vă cultivați propria rubarbă evitați frunzele, deoarece nivelul ridicat de acid oxalic le face otrăvitoare.
La concentrații mai mici, acest compus nu este dăunător pentru majoritatea oamenilor. Dar cantitatea din frunzele de rubarbă poate provoca vărsături severe și, la niveluri foarte ridicate, poate fi fatal.
Leguma cu efecte protectoare asupra vaselor de sânge și a tensiunii arteriale – Cum se utilizează?
Din cauza gustului său acru, se consumă rar crud. Această legumă este de obicei consumată în deserturi dulci, fiind cunoscută mai ales pentru că este combinată cu căpșuni în plăcintă pentru a compensa asprimea sa puternică, dar nu vă fie teamă să fiți creativi.
Încearcă să gătești rubarbă tocată cu puțin suc de lămâie și zahăr într-un compot pe care să-l torni peste iaurt și ovăz. Sau coaceți-o în brioșe cu cereale integrale în loc de un alt fruct și adăugați puțin ghimbir sau scorțișoară.
Pentru o versiune picantă, tocați și adăugați rubarba la ceapa roșie tăiată cubulețe, un strop de oțet balsamic și puțin muștar pentru a crea un sos picant pentru peștele dumneavoastră preferat.
Abia în secolul al XVIII-lea, când zahărul a devenit ieftin și ușor disponibil, rubarba a devenit un aliment popular. Înainte de asta, era folosită în principal ca medicament. De fapt, rădăcinile sale uscate au fost folosite în medicina tradițională chineză timp de mii de ani. Doar tulpinile sunt consumate, cel mai adesea în supe dulci, gemuri, sosuri, plăcinte, tarte, plăcinte fărâmițate, cocktailuri și vin de rubarbă.
Beneficiile pentru sănătate ale rubarbei
Leguma cu efecte protectoare – Poate scădea nivelul colesterolului
Tulpinile de rubarbă sunt o sursă bună de fibre, care pot afecta colesterolul. Oferă antioxidanți Rabarba este, de asemenea, o sursă bogată de antioxidanți. Antioxidanții din rubarbă includ antociani, care sunt responsabili pentru culoarea sa roșie și despre care se crede că oferă beneficii pentru sănătate.
Leguma cu efecte protectoare – Este o sursă bună de fibre
La fel ca multe fructe și legume, rubarba are o cantitate decentă de fibre – aproximativ 2 grame într-o cană. Fibrele, bineînțeles, sunt excelente pentru digestie și pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol din sânge.
Leguma cu efecte protectoare – Este bună pentru sănătatea oaselor și a inimii
Este o sursă excelentă de vitamina K1, care este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor. O jumătate de ceașcă de rubarbă gătită oferă mai mult de o treime din aportul alimentar recomandat de vitamina K1, împreună cu două grame de fibre, ceva calciu și vitamina C.
Rubarba este bogată în acid fenolic, un antioxidant care se găsește în cireșe, varză roșie, vin roșu și ceai verde, care susține sănătatea pielii și protejează organismul de daunele provocate de radicalii liberi.
Un studiu publicat în 2012 a constatat că rubarba conține chiar mai mult acid fenolic decât varza, care este densă în nutrienți.
CITEȘTE ȘI: Planta care stimulează producția de celule roșii și întărește imunitatea
Leguma cu efecte protectoare – Ajută la combaterea inflamației
Pe lângă acidul fenolic, rubarba conține și antociani, un tip de flavonoide care conferă fructelor și legumelor nuanțele lor roșii, albastre și mov, bogate în antioxidanți.
Potrivit unui studiu din 2010, „antocianii posedă o activitate antiinflamatoare și anticancerigenă, prevenirea bolilor cardiovasculare, controlul obezității și ameliorarea diabetului , toate acestea fiind mai mult sau mai puțin legate de proprietățile lor antioxidante puternice”.
Leguma cu efecte protectoare – Ajută la o digestie mai bună
Rabarba a fost, de asemenea, studiată pentru capacitatea sa de a trata problemele digestive și tulburările gastrointestinale. Un studiu din 2014 a arătat chiar că taninurile din rubarbă pot ajuta la reglarea absorbției apei în tractul digestiv al șoarecilor, ajutând astfel la prevenirea diareei, potrivit actualno.com .
Comentarii: