Leguma ieftină care curăță ficatul și ameliorează durerile de reumatice. Ridichea neagră este o legumă populară. Datorită conținutului de ingrediente antiseptice care suprimă creșterea bacteriilor și a paraziților, calmează flatulența și ajută digestia, este, de asemenea, utilizată în medicină, informează Dr. Henrik Ruzanski.
Expertul spune că ridichea neagră conține și glucobrazicină, sinigrină și glucoraffinină (compuși ai sulfului), ulei esențial, metil mercaptan, antociani, fitosteroli (brassicasterol, beta-sitosterol), 8 mg de A, D, E și grupa B, precum și potasiu (aprox. . 1000-1200 mg), iod, fier, cupru, zinc, mangan, fosfor, calciu, magneziu, sodiu.
Consumul de suc de ridiche neagră și de extracte de ridiche neagră dezinfectează sistemul digestiv. Sucul crește producția de suc gastric, stimulează digestia, accelerează metabolismul și, de asemenea, are un efect coleretic și antispastic. Datorită acestuia, flatulența dispare și durerile de stomac sunt ameliorate.
Sucul ajută și în lupta împotriva infecțiilor bacteriene și parazitare, curăță organismul de toxine și produse metabolice inutile.
Sucul și extractele de ridiche neagră sunt utilizate în multe produse cosmetice de îngrijire a părului, cum ar fi șampoane și balsamuri, loțiuni și fiole din sfeclă neagră. Acestea întăresc foliculii de păr, previn căderea părului, hrănesc scalpul și stimulează creșterea.
„Puteți să vă faceți propria loțiune de păr din ridiche neagră, făcută în casă. Trebuie doar să radeți ridichea și să extrageți sucul storcându-l prin stofa de brânză. Freacă sucul pe scalp. Lasă-l timp de aproximativ 3 ore, apoi spală-ți părul. Folosiți loțiunea de 2-3 ori pe săptămână timp de cel puțin o lună pentru a vă întări părul și a vedea rezultatele”, spune Dr. Ruzanski.
Specialistul sfătuiește pentru durerile articulare reumatice să pasați leguma fiartă într-o pastă și sub formă de compresă pe zona dureroasă.
„De asemenea, puteți folosi sucul de ridiche neagră pentru a vă spăla pe față în caz de acnee și piele seboreică. Acest suc inhibă secreția de sebum, reduce strălucirea pielii și are un efect bactericid, reducând apariția petelor și a acneei. Hrănește și hidratează pielea și, de asemenea, astfel îi iluminează și uniformizează culoarea, stimulează circulația sângelui în piele și sprijină vindecarea rănilor”, adaugă expertul.
„Un remediu natural simplu care curăță și ficatul și organismul este ridichea neagră cu ulei de măsline. Trebuie doar să răzuiți ridichea neagră și să adăugați o cantitate mică de ulei de măsline extravirgin de bună calitate. Acest produs are proprietăți coleretice și ajută la eliminarea depozitelor mici din canalele biliare”, mai spune medicul, potrivit actualno.com.