Puteți presupune că toate legumele sunt cel mai bine consumate crude. Deși acest lucru este de obicei adevărat, nu este valabil întotdeauna. Procesul de gătire diminuează valorile nutritive ale unor legume.
Dar ce zici de acea legumă rădăcină purpurie strălucitoare, sfecla?
Legumele rădăcinoase sunt remarcabil de hrănitoare, deoarece locul în care planta stochează energia pe care o colectează frunzele în timp ce absorb nutrienții din sol. Fiecare tip de rădăcină conține diferite vitamine, minerale și antioxidanți. Sfecla vine în multe varietăți, prezentându-și cei mai proeminenți antioxidanți în culoarea lor (pigmenții plantelor sunt sursa principală a antioxidanților lor).
CITEȘTE ȘI: Condimentul care lupta împotriva bacteriilor și a cancerului
Sfecla este versatilă și are o aromă ușoară. Printre beneficiile lor pentru sănătate:
- Conține un complex de antioxidanți, vitamine și minerale esențiale pentru echilibrul organismului nostru: vitamina A, B și C, calciu, magneziu, potasiu, fier, fosfor, iod, mangan, fier și sulf. Betacianina din componența legumei previne și chiar tratează cancerul, una dintre cele mai temute afecțiuni, potrivit doctorulzilei.ro.
- Protejează ficatul și contribuie la regenerarea acestuia, chiar și în cazul hepatitelor.
- Aminoacizii din sfecla roșie dețin un rol important pentru dezvoltarea și menținerea țesutului muscular.
- Contribuie la buna funcționare a miocardului, țesutul muscular al inimii.
- Betadina, care are efect relaxant, ajută la vindecarea depresiei.
- Scade tensiunea arterială și este indicată pentru tratarea bolilor cardiovasculare, prevenind chiar și atacurile de cord sau angina pectorală.
- Menține buna funcționare a sistemului sanguin, preîntâmpină depunerea colesterolului pe pereții vaselor de sânge și previne formarea cheagurilor.
- Contribuie la stabilizarea nivelului glicemiei, în cazul diabetului de tip I sau II.
- Iodul din componență sfeclei are un efect benefic pentru funcționarea glandei tiroide.
- Are efect diuretic, reușind să combată boli renale precum infecțiile sau calculii renali.
- Este indicată persoanelor anemice, datorită substanțelor pe care le conține: fierul, magneziul și vitaminele contribuie la formarea globulelor roșii.
- Efectele sfeclei roșii asupra sistemului circulator pot fi atribuite conținutului său de nitrați. Contrar tipului de nitrați sintetici care sunt adăugați la carnea procesată (care s-a dovedit a provoca cancer), nitrații antiinflamatori naturali care se găsesc în sfeclă deschid vasele de sânge și îmbunătățesc fluxul sanguin, protejând împotriva aterosclerozei.
Cum preparam sfecla rosie?
Sfecla rosie se poate consuma sub diverse forme, fie o putem stoarce si bea sucul, fie o consumam cruda, sub forma de salata sau fiarta, in supa sau in piureuri, la cuptor.
Deliciu energizant: Suc de sfecla rosie
Ai nevoie de o sfecla medie, un mar micut si un morcov mediu. Se adauga si sucul de la jumatate de lamaie pentru a preveni oxidarea ingredientelor. Se spala bine ingredientele, merele se curata de samburi si se pun in blender. Sucul se bea pe stomacul gol, cu o ora inainte de micul dejun, pentru a lasa nutrientilor timp sa fie absorbiti.
CITEȘTE ȘI: Medicul diabetolog avertizează: Greșeala pe care o facem atunci când mâncăm pepene
Salata detoxifianta cu sfecla rosie
Ingrediente: 1 sfecla rosie coapta, 4 rosii cherry, 1 morcov, frunze de patrunjel, seminte de muguri de pin, ulei de masline, zeama de lamaie, 1 lingura de mustar, sare. Cum se prepara: intr-un bol se pun sfecla si morcovul rase pe razatoarea mare, rosiile cherry taiate in sferturi, patrunjelul tocat. Se toarna dressing-ul preparat din zeama de lamaie, mustar, sare si ulei de masline si la sfarsit se presara deasupra seminte de muguri de pin.
Comentarii: