Lemongrassul este o planta folosita in bucatarie, in special in cea asiatica, dar totodata folosita si in industria farmaceutica, datorita proprietatilor sale curative.
Lemongrassul se poate lauda cu calitati nutritionale aparte. De pilda, o singura lingura de lemongrass contine 4 miligrame de fier, echivalentul a 5% din doza zilnica recomandata de fier. De asemenea, contine si acid folic, potasiu, magneziu, zinc si fosfor.
Printre beneficiile consumului acestei plante, potrivit doc.ro, se numara ameliorarea problemelor digestive, a insomniei, a problemelor respiratorii, precum si a infectiilor sau reumatismului.
Beneficii consum lemongrass
Reduce colesterolul “rau” – lemongrassul are proprietati antihiperlipidemice si antihipercolesterolemice, care echilibreaza nivelul de colesterol din sange. Studiile au aratat ca un consum regulat de lemongrass poate mentine valorile colesterolului in limtele normale. Astfel, se reduce riscul de afectiuni cardiovasculare precum ateroscleroza.
CITEȘTE ȘI: ‘Elixirul vieții’: Vitamina care îți poate salva viața și unde se găsește
Detoxifica organismul – lemongrassul are abilitatea de a stimula eliminarea toxinelor din organism, datorita proprietatilor sale diuretice. Fiind un diuretic eficient, lemongrassul imbunatateste si functionarea aparatului urinar.
Combate stafilococul auriu – studiile au dovedit faptul ca uleiul esential de lemongrass are capacitatea de a lupta impotriva stafilococului auriu. Acesta contine fenoli care se raspandesc rapid in organism si impiedica activitatea stafilococica.
Amelioreaza afectiunile digestive – studiile au aratat, de asemenea, si ca uleiul de lemongrass are proprietati antibacteriene ce ajuta organismul sa lupte cu infectiile cauzate de patogeni precum Helicobacter pylori sau E. coli. Lemongrassul este eficient in tratarea gastritei si a ulcerului gastric, imbunatateste tranzitul intestinal si sustine procesul digestiv. Datorita proprietatilor sale antiinflamatoare, lemongrassul este eficient in tratarea colitei ulcerative, a diareei, a senzatiei de greata si a crampelor abdominale.
Trateaza insomnia – lemongrassul calmeaza atat musculatura, cat si sistemul nervos, ajutand organismul sa se relaxeze astfel incat somnul sa se instaleze in voie. Studiile au aratat ca ceaiul de lemongrass are efecte sedative.
Benefic pentru afectiunile respiratorii – lemongrassul este adesea folosit in medicina ayurvedica datorita efectelor sale vindecatoare la capitolul afectiuni ale aparatului respirator.
Trateaza infectiile – lemongrassul actioneaza precum un antiseptic, fiind eficient in tratarea infectiilor. Studiile au aratat ca lemongrassul este eficient in mod special in tratarea infectiilor dermatologice.
Amelioreaza durerile articulare – durerile articulare cauzate de reumatism pot fi ameliorate prin aplicarea compreselor cu lemongrass.
Combate obezitatea – lemongrassul este eficient in combaterea obezitatii si previne acumularea depozitelor de grasime la nivelul abdomenului.
Cum sa folosesti lemongrassul
Lemongrassul este folosit in bucatarie, pentru aromatizarea preparatelor culinare. Acesta poate fi adaugat peste friptura, in salate, in supe. La fel ca si frunzele de dafin, frunzele de lemongrass pot fi scoase din mancare dupa gatire, intrucat au eliberat deja uleiurile esentiale care potenteaza gustul preparatelor culinare.
CITEȘTE ȘI: E vremea păpădiilor, adevărate minuni pentru sănătate: Cum le poți folosi în gospodărie
De asemenea, lemongrassul uscat poate fi macinat si folosit pe post de condiment. Si ceaiul de lemongrass reprezinta o varianta pe care o poti incerca.
Lemongrassul se gaseste in varianta proaspata in hipermarketuri sau magazine mari. Acesta se gaseste, de asemenea, si sub forma de lemongrass uscat sau lemongrass macinat. Alege varianta potrivita in functie de modul in care vei folosi lemongrassul.
Comentarii: