Lipsa acestei vitamine poate sta la baza kilogramelor tale în plus. Supraponderalitatea poate fi cauzată nu de faptul că organismul dumneavoastră primește prea multă mâncare, ci de faptul că nu primește nutrienții de care are nevoie.
Problema excesului de greutate este adesea cauzată de o nutriție necorespunzătoare, atunci când dieta zilnică nu oferă unei persoane cantitatea necesară de macro- și microelemente, vitamine și alți nutrienți.
În special, obezitatea poate fi o consecință a lipsei de magneziu, care joacă un rol important în metabolismul carbohidraților, grăsimilor și proteinelor, a declarat nutriționistul și dieteticianul Igor Strokov. De asemenea, el dezvăluie ce vitamine, a căror deficiență este responsabilă de apariția excesului de greutate.
Deficiența de vitamine și minerale ca cauză a excesului de greutate
” Deficitul de magneziu afectează apariția excesului de greutate în diverse moduri. În special, deficitul său poate perturba secreția și acțiunea hormonului insulină, care la rândul său duce la o creștere a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce determină organismul să acumuleze mai multă grăsime.
CITEȘTE ȘI: Cum știi dacă consumi suficientă vitamina C
În plus, magneziul este responsabil pentru activarea enzimelor din organism care afectează metabolismul și digestia; deficitul său poate duce la prelucrarea necorespunzătoare a alimentelor și la descompunerea normală a grăsimilor.
Magneziul are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, iar deficitul său crește activitatea inflamatorie în organism, ceea ce poate perturba metabolismul și contribui la creșterea în greutate”, spune specialistul.
Expertul adaugă că excesul de greutate poate apărea și din cauza unei deficiențe a altor substanțe și le enumeră:
Vitamina D
Vitamina D este cunoscută pentru întărirea oaselor scheletului, dar rolul său în organism este mult mai larg decât menținerea sănătății oaselor. Aceasta este implicată în reglarea metabolismului, afectează sensibilitatea la insulină și ajută la controlul apetitului. Cercetările arată că persoanele cu deficit de vitamina D sunt mai predispuse să sufere de obezitate. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine vă pot încetini metabolismul și pot favoriza acumularea depozitelor de grăsime în organism.
Vitaminele B
Vitaminele B (în special B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 și B12) sunt implicate în metabolismul energetic și ajută la transformarea alimentelor în energie. O deficiență a acestora vă poate încetini metabolismul și poate duce la acumularea de grăsimi. De exemplu, deficitul de vitamina B12 este adesea observat la persoanele obeze și poate fi legat de tulburări metabolice.
Iodul
Iodul este necesar pentru funcționarea normală a glandei tiroide, care reglează metabolismul.
Fierul
Fierul joacă un rol cheie în transportul oxigenului în întregul organism. O deficiență poate duce la anemie, care provoacă oboseală, slăbiciune și scăderea activității fizice. Ca urmare, o persoană se mișcă mai puțin, ceea ce contribuie la creșterea în greutate.
Calciu
Calciul este cunoscut ca un mineral esențial pentru sănătatea oaselor, dar joacă, de asemenea, un rol important în reglarea greutății.
Zincul
Zincul este implicat în reglarea apetitului, sinteza hormonilor și funcția sistemului imunitar. O deficiență poate duce la afectarea sensibilității la insulină, ceea ce crește riscul de stocare a grăsimilor.
CITEȘTE ȘI: Legumele de primăvară care NU trebuie să lipsească din dieta ta: Sunt bogate în fier, calciu și vitamina B
Acizii grași Omega-3
Acizii grași Omega-3 joacă un rol important în reglarea inflamației, metabolismului și funcției cardiovasculare. Deficiența lor este plină de perturbări ale metabolismului lipidic, ceea ce contribuie la acumularea de grăsime.
Comentarii: