Îţi imaginezi probabil că toaleta este cel mai murdar obiect din casa ta. Dar ştiai, de exemplu, că în chiuvetă se adună mai multe bacterii decât în vasul de WC? Sau că telecomanda este unul dintre obiectele care poartă cele mai multe bacterii şi facilitează răspândirea acestora?
Îți dezvăluim noi obiectele din casă pe care ar trebui să le cureți temeinic cel puțin o dată pe săptămână, cu agenți antibacterieni puternici.
Potrivit Societăţii pentru Microbiologie Generală (Society for General Microbiology), unele bacterii se pot înmulţi la fiecare 20 de minute, cu temperatura corespunzătoare şi cu nutrienţii necesari. Tocmai de aceea, simptomele de boală apar atât de repede după ce faci o infecţie. Un studiu despre cele mai contaminate obiecte din locuinţă a identificat peste 340 de bacterii diferite pe suprafeţele a 30 de obiecte diferite, scrie healthline.com.
Bacteriile din locuinţă care ne pot îmbolnăvi sunt:
– stafilococul auriu sau Staphylococcus aureus,
– mucegaiul şi ciupercile microscopice,
– Salmonella,
– Escherichia coli sau, pe scurt, E. coli,
– materiile fecale.
Ce trebuie să reţinem este că nu toate bacteriile sunt dăunătoare. Corpul nostru conţine din belşug unele bacterii care nu ne îmbolnăvesc.
Buretele de vase
Buretele de vase nu este plin de microbi fiindcă intră în contact cu mâncarea. Alimentele sunt, în mod normal, în stare bună și comestibilă, odată ce au ajuns în farfuria ta. Însă între fibrele buretelui, lavetei sau cârpei cu care speli vasele rămân resturi alimentare care în timp favorizează apariția bacteriilor. În plus, umezeala permanentă favorizează și ea fungii și mucegaiul.
CITEȘTE ȘI: Unde ai televizorul pus în cameră? Niciodată să nu îl aşezi în acest loc! Îţi distruge sănătatea!
Nu te lăsa păcălită de mirosul plăcut de detergent de vase și curăță bine sau înlocuiește buretele de vase cel puțin o dată pe săptămână, altfel vasele tale proapăt spălate nu vor fi atât de curate pe cât te aștepți.
Chiuvetele
Chiuvetele sunt locul unde se adună toate bacteriile pe care le dai jos de pe mâini, vase sau obiecte. Deși chiuveta din baie este mai periculoasă, atât aceasta cât și cea din bucătărie ar trebui curățate cât mai des.
Atunci când speli ceva în chiuvetă, apa care se scurge se răspândește pe toată suprafața chiuvetei și rămâne acolo, uscându-se traptat. În plus, tartrul, rugina, mucegaiul și materia vâscoasă care se adună în interiorul țevilor și scurgerilor sunt medii ideale pentru bacterii.
Telecomanda
Telecomanda este un obiect folosit de toți membrii familiei și este deseori atinsă cu mâinile murdare, uleioase sau cu urme de substanțe. Nu ne imaginăm că depozitezi telecomanda în gunoi, însă de fiecare dată când o folosești, pe suprafața ei se acumulează diverse particule care împreună pot favoriza apariția bacteriilor.
Astăzi ai mâncat chipsuri, iar pe telecomandă au rămas mici urme invizibile de sare și ulei. Mâine ai lăsat puțină loțiune hidratantă, fiindcă tomai ce aplicasei cremă pe mâini. Apoi schimbi canalul imediat după ce ai mângâiat pisica. Iar copilul tău se repede la televizor după ce s-a jucat afară în parc, fără să se spele pe mâini. Puțin câte puțin, telecomanda adună un cocktail de particule pe care îți recomandăm să îl elimini cu soluții antibacteriene.
CITEȘTE ȘI: De ce este bine să speli vasele cu mâna și NU cu buretele
Covorul de la intrare
Te gândești probabil că acesta este rolul covorașului de la intrare: să ne ștergem încălțămintea, ca noroiul, praful și bacteriile să rămână afară. Însă cât de des îl speli, ca să îndepărtezi toate aceste bacterii? În timp, pe covorul de la intrare se adună atât de multă murdărie, încât îl vei folosi, practic, degeaba. Încălțămintea va aduce în casă și mai multe bacterii.
Vasul de toaletă
Poate cel mai previzibil obiect la care ne referim, vasul de WC este unul dintre cele mai murdare obiecte din casa ta. Esențial este să îl cureți cu atenție chiar și în cele mai ascunse zone, fiindcă acolo pot exista colonii întregi de germeni. Când cureți vasul de toaletă, aplică produse antibacteriene și în partea superioară, sub capac și la baza țevii de scurgere, pe unde pătrunde apa din rezervor.
Mașina de spălat
Probabil vei fi surprinsă, dar mașina de spălat este și ea unul dintre cele mai murdare obiecte din locuința ta. Și asta fiindcă în ziua de astăzi, mulți dintre noi spălăm rufele la 30, 40 sau 60 de grade. Majoritatea germenilor mor abia la 90 de grade. În caz contrar, microbii se plimbă prin masina de spălat și se acumulează în fanta de cauciuc de la ușă, pe furtunul de scurgere a apei, și nu numai. Pentru a îi elimina, poți folosi produse speciale de curățare a mașinii de spălat sau bicarbinat de sodiu.
Zona unde ţii vasul cu mâncare al animalului de companie
Dacă laşi vasul murdar, există riscul ca animăluţul tău să ingereze mâncare stricată. De asemenea, în acest mod, poţi atrage musafiri nepoftiţi, cum ar fi furnicile, gândacii sau şoarecii. Cum se face curăţarea: Şterge imediat mâncarea sau apa vărsată. Spală bolurile cu regularitate. Protejează podelele aşezând bolurile animalelor pe un şervet lavabil sau o cârpă curată lavabilă sau pe un platou mai mare.
CITEȘTE ȘI: AVERTISMENT al medicilor pentru stăpânii de câini și pisici: „Nu le mai faceţi asta!”
Zona din preajma litierei pisicii
În definitiv, unde calcă pisicuţa ta imediat după ce şi-a făcut nevoile? Pe podea, în baie (dacă ţii litiera aici). Cum se face curăţarea: Dă cu aspiratorul, apoi şterge podeaua cu mopul, folosind o soluţie pe bază de apă caldă şi oţet. Alternativ, poţi pune un preşuleţ de maşină (din cauciuc) lângă litieră. Spală-l cu apă caldă şi cu detergent de câte ori este nevoie.
Mânerele uşilor
Te întrebi cât de murdare pot fi acestea? Ei, bine, depinde de cât de bine se spală pe mâini oamenii din casă. Cum se face curăţarea: Dacă ai copii mici, şterge mânerele uşilor ori de câte ori e nevoie sau săptămânal (foloseşte o cârpă curată şi apă caldă cu detergent sau şerveţele umede antibacteriene).
Coşul unde arunci scutecele bebeluşului
De fapt, tot ceea ce atingi în timp ce (şi după ce) schimbi scutecul bebeluşului şi înainte de a te spăla pe mâini trebuie să fie bine curăţat şi dezinfectat. Şerveţelele umede sunt perfecte pentru a curăţa zonele precum coşul în care arunci scutecele murdare. Cum se face curăţarea: şterge coşul la exterior cu un şerveţel umed, zilnic. Curăţă interiorul conform instrucţiunilor producătorului, cu apă caldă şi săpun, ori de câte ori este nevoie.
Cuptorul cu microunde
Oamenii uită să spele interiorul cuptorului cu microunde, aşa că ajunge să fie destul de murdar. Cum se face curăţarea: spală suprafeţele interioare cu apă şi detergent şi cu un burete. Spală, clăteşte şi şterge zonele. Dacă există cruste şi resturi de alimente, porneşte cuptorul cu microunde cu un bol cu apă în interior sau cu o cârpă de vase udă, câteva minute. Aburul obţinut va înmuia resturile de mâncare întărite, astfel că îţi va fi mai uşor să ştergi cuptorul cu microunde.
Comentarii: