LIFESTYLE

Lumea filmului, mult mai săracă, s-a stins un titan al marelui ecran! Care sunt capodoperele lui Franco Zeffirelli, dar și viața lui ca un film

sursa: sky.com

La 96 de ani, celebrul cineast Franco Zeffirelli s-a stins în pace, după o grea suferință care se agravase în ultimele luni. Se retrăsese la reședința sa din Roma de ceva timp și vârsta înaintată îl scosese oarecum din circuitul festivalurilor și al evenimentelor de gen.

Când spunem Zeffirelli ne gândim imediat la cinematografie, la filme, la pelicule, dar știați că marele regizor și-a câștigat notorietatea ca producător de operă?

Ulterior, italianul a cunoscut gloria ca regizor. A adaptat pentru marele ecran capodopere universale precum ”Romeo și Julieta” sau ”Îmblânzirea Scorpiei” și poate amatorii clasicului își amintesc de roluri făcute de Elizabeth Taylor și Richard Burton.

Nu cred că este cineva care să nu fi făcut legătura imediat cu pelicula care a scris istorie, ”Isus din Nazareth”. Despre filmul pus în scenă de italian s-a vorbit de la lansare și multă vreme de acum înainte. Este una dintre operele de referință pe care Zeffirelli o lasă moștenire publicului său. Aceasta, dar și ”Callas Forever”, un film cu o istorie aparte. Zeffirelli i-a fost confident celebrei soprane și i-a regizat multe spectacole de operă!

Citește și: Rugăciunile celor dragi au făcut minunea? Mihai Constantinescu îşi revine, iar apropiaţii speră să se întâmple ca în cazul lui Gabriel Cotabiţă

Descendent al lui Leonardo Da Vinci

Ei bine, da, conform unor cercetări și a unor studii îndelungate, Franco Zeffirelli ar fi urmaș de-al lui Leonardo da Vinci, scriu ziarele italiene. De acolo poate și gena talentului unic pe care l-a posedat Zeffirelli.

De altfel, viața lui este o poveste care aduce mult a scenariu de Oscar. Copilul unei creatoare de modă și un producător de stofă, Zeffirelli s-a născut dintr-o relație extraconjugală, ambii lui părinți fiind căsătoriți cu altcineva.

Până la vârsta de doi ani, mama lui l-a încredințat unei mătuși și după ce i-a murit soțul, l-a luat acasă. Dar cu ea a mai petrecut doar câțiva ani. Mama lui a murit de tuberculoză și a fost trimis să locuiască cu un văr al tatălui.

În timpul războiului, tânărul comunist Zeffirelli a fost scăpat miraculos din ghearele naziștilor. A fost interogat chiar de un frate vitreg despre care habar nu avea că există, iar acesta l-a ajutat să fugă.

Mai târziu, toate aceste povești aveau să fie transpuse pe ecran în filmul ”Ceai cu Mussolini”, despre care chiar el a spus că este o autobiografie.

Zeffirelli nu a avut copii și a adoptat doi băieți. L-au ajutat să-și gestioneze afacerile și să supraviețuiască, în ultimii ani. Despre viața amoroasă a italianului, se distinge o singură mare poveste. Celebrul regizor Luchino Visconti i-a fost iubit câțiva ani, fiindu-i mai întâi mentor. Debutul lui Zeffirelli în cinema a fost ca asistent al regizorului la filmul ”Un tramvai numit dorință”.

 

Comentarii: