Organismul are nevoie de colesterol, dar trebuie precizat că acesta se împarte în două categorii – colesterol „bun“ sau HDL şi colesterol „rău“ sau LDL. Corpul are nevoie doar de HDL, ori în meniu sunt numeroase alimente consistente care cresc doar nivelul de colesterol LDL. Din fericire există plante care au efectul opus şi benefic, de a scădea depunderile de grăsimi „rele“.
Substanţă produsă în proporţie mare de ficat, colesterolul are un rol bine stabilit, de a favoriza producerea de vitamina D, indispensabilă pentru a fixa calciul în structura osoasă. Problema se pune când în sânge este o cantitate mai mare de colesterol, pentru că acesta se depune pe pereţii arterelor şi devine un factor de risc pentru bolile cardiace, potrivit clicksanatate.ro.
Ceaiul de anghinare reglează nivelul de colesterol
Plantă cu efect terapeutic, anghinarea este un excelent detoxifiant, iar ceaiul are efecte anticolesterol şi se prepară din 500 ml de apă clocotită şi 2 linguriţe de frunze uscate. După ce ce atinge punctul de fierbere, ceaiul se lasă deoparte, acoperit, cinci minute, apoi se strecoară. Este indicat a se bea o jumătate dimineaţa şi restul înaintea meselor de prânz şi cină.
CITEȘTE ȘI: Alimentul care scade colesterolul și reduce inflamațiile
Nivelul ridicat de cianină din compoziţia anghinarei asigură un nivel scăzut al colesterolului „rău“ prin stimularea eliminării grăsimilor şi, mai mult decât atât, ajută la menţinerea unei valori constante a colesterolului „bun“.
Datorită acţiunii intensive a anghinarei asupra grăsimilor din organism, această plantă determină şi buna funcţionare a sistemului cardiovascular, care este în corelaţie directă cu nivelul grăsimilor din sânge. Se recomandă cura cu anghinare pe o durată de două săptămâni pe lună.
Ceaiul de pătlagină previne depunerile de grăsime
Un alt remediu cu rezultate foarte bune de-a lungul timpului este ceaiul de pătlagină. Acesta poate să prevină creşterea la limita superioară şi chiar peste a nivelului de colesterol „rău” din sânge. Se recomandă infuzia preparată dintr-o lingură de plantă şi dintr-o cană de 200 ml de apă clocotită. Beţi câte o lingură la două ore. Tratamentul trebuie urmat timp de 14 zile, iar după ce se face o pauză de cel puţin zece zile se poate repeat cura.
Ceaiul verde dizolvă colesterolul
Administrat sub formă de capsule sau băut, ceaiul verde poate „şlefui“ binişor stratul de colesterol depus pe artere, pretind cercetătorii americani care au efectuat experimente în domeniu, la care au participat mii de persoane. Oamenii de ştiinţă au descoperit că ceaiul verde poate contribui la reducerea colesterolului total şi la raderea unei cantităţii semnificative a colesterolului „rău“ (LDL). În cadrul experimentului, cercetătorii le-au administrat voluntarilor ceai verde sub formă de infuzii, decocturi şi capsule, ştiind că ceaiul verde conţine catechine, antioxidanţi care au rolul de a grăbi arderea grăsimilor şi de a reduce absorbţia de colesterol.
CITEȘTE ȘI: Leac 100% natural: Cum se prepară băutura care scade colesterolul și tensiunea
Concluzie:
Ceaiul verde băut sub formă de infuzii sau decocturi a avut mai mult efect asupra colesterolului decât capsulele, potrivit Oliviei Phung, de la Universitatea de Vest a Ştiinţelor în Sănătate din Pomona, California (SUA). Cu toate acestea, omul de ştiinţă precizează că dacă cineva ia deja pastile împotriva colesterolului, este indicat să urmeze tratamentul.
Comentarii: