Magneziu sau calciu: Care este cea mai bună soluție pentru oase sănătoase? Acumularea de calciu și nivelul colesterolului rău sunt două dintre principalele cauze ale atacului de cord. Calciul este, fără îndoială, unul dintre cele mai importante minerale pentru sănătatea oaselor , dar magneziul pare să fie cel mai important aliat în construirea oaselor puternice în timpul adolescenței.
Acestea sunt concluziile unui nou studiu realizat de Asociația Academică a Pediatrilor din Europa. Aceste constatări diminuează importanța diferitelor suplimente de calciu. care se credea că sunt benefice pentru oase și dinți puternici.
Experții au descoperit că acumularea de calciu și nivelul de colesterol rău sunt două dintre principalele motive pentru apariția unui atac de cord.
CITEȘTE ȘI: Calciu: Cinci alternative mai bune decât laptele
Cu toate acestea, un studiu recent a arătat că calciul din surse alimentare are un efect mai bun asupra sănătății oaselor (în special la femeile aflate în postmenopauză) decât calciul din suplimente alimentare.
Experții explică faptul că alimentele rămân cea mai bună sursă de calciu. Potrivit acestora, persoanele care obțin cantitatea recomandată de calciu din alimente nu au nevoie de suplimente suplimentare.
Aceștia afirmă că, în timp ce nevoia de suplimente de vitamina D este mare, administrarea de cantități mari de suplimente de calciu crește riscul de calculi renali și alte probleme de sănătate. Administrarea acestui oligoelement nu are același efect ca și calciul din alimente.
În prezent, consumatorii se confruntă cu miturile umflate ale industriei produselor lactate conform cărora consumul de produse pasteurizate, precum laptele sau brânza, crește nivelul de calciu.
Totuși, acest lucru se dovedește a fi parțial adevărat, deoarece procesul de purificare creează carbonat de calciu care nu poate intra în celule fără prezența unui agent de legare. Ca urmare, organismul absoarbe intensiv calciul și îl livrează oaselor, țesuturilor și sângelui. Acest lucru duce la osteoporoză, cea mai frecventă boală a oaselor.
Pe de altă parte, studiile menționate mai sus confirmă faptul că aportul și absorbția de magneziu de către tineri este de fapt esențială pentru densitatea osoasă, relatează actualno.com.
Din date reiese clar că dozele de magneziu luate din surse alimentare sunt importante pentru creșterea mineralului osos la copii. Aceștia din urmă au nevoie de mulți nutrienți pentru a avea oase sănătoase, iar magneziul este unul dintre ei.
Calciul este, de asemenea, important, dar copiii și adolescenții care primesc doze scăzute din acest mineral au nevoie de mai mult magneziu.
Desigur, experții recomandă părinților să le ofere copiilor alimente bogate în calciu pentru a-i ajuta să-și construiască oase puternice, dar, pe de altă parte, ar trebui să asigure și doze constante și suficiente de magneziu. Acest mineral are un rol esențial în digestia și absorbția calciului de către organism și în calitatea oaselor.
CITEȘTE ȘI: Atenție la deficitul de magneziu: Bolile grave pe care le poate declanșa
Doza zilnică recomandată de magneziu este de 350-400 mg, dar organismul poate avea nevoie de două ori mai mult pentru a funcționa optim. Pentru cele mai bune rezultate, luați magneziu în cantități mici pe parcursul zilei.
Cele mai bogate surse de magneziu sunt alimentele, așa că asigurați-vă că mâncați mai multe legume verzi, spanac, avocado, smochine, semințe de dovleac, fasole neagră, nuci, banane și cacao.