Mâinile îți pot arăta că consumi prea multă sare: La ce trebuie să fii atent. Contrar credinței populare, cea mai mare parte a sării pe care o consumăm nu provine din solnița pusă pe masă. Potrivit Blood Pressure UK, aproximativ trei sferturi din sarea pe care oamenii o consumă este ascunsă în alimentele pe care le mănâncă, scrie publicația britanică Express.
Mâinile îți pot arăta că consumi prea multă sare: La ce trebuie să fii atent
Umflarea mâinilor este unul dintre indicatorii de exagerare a componentei comentate. Sarea determină organismul să rețină apă, care se poate infiltra în țesuturi și poate provoca umflături.
CITEȘTE ȘI: De ce să pui sare sub pernă când dormi: Cum îți este influențat somnul
În consecință, degetele se pot umfla ca urmare a consumului prea mare al acestui ingredient comun. Atunci când consumați prea mult din acest condiment popular, corpul dumneavoastră reține sodiu și crește cantitatea de lichid din afara celulelor.
„Nu este o reacție imediată după ce mănânci, dar dacă observi o umflătură în aceste zone în următoarele 24 de ore după ce ai consumat alimente sărate, ar putea fi din această cauză”, spune Pippa Hill, nutriționist și fondator al The Weight Loss Guru.
De asemenea, ea a precizat că cel mai bine este să consultați un medic dacă acest lucru se întâmplă în mod repetat, deoarece ar putea fi un semn al unor probleme de sănătate mai grave. „Cu un exces de sodiu în exces în organism, apar plângeri precum gură uscată, sete, slăbiciune generală, disconfort în regiunea lombară, umflături, tensiune arterială ridicată (peste 140/90 mm Hg), tulburări de concentrare, urinare frecventă, dureri de cap, apetit crescut, ceea ce duce, la rândul său, la supraponderabilitate și obezitate”, spune expertul.
Ea mai notează că, odată cu creșterea consumului de sodiu, organismul începe să rețină lichide, umflăturile cresc, iar volumul de sânge circulant crește. Toate acestea, potrivit medicului, pot duce la apariția hipertensiunii arteriale, care, la rândul ei, are un efect negativ asupra activității inimii.
În acest context, organul începe să lucreze cu o putere dublată, ceea ce în timp duce la o uzură crescută. Din această cauză, riscurile de atac de cord și de accident vascular cerebral cresc odată cu vârsta.
În plus, consumul excesiv al componentei sărate poate duce la afectarea funcției renale, la apariția pietrelor în sistemul urinar și la perturbarea metabolismului fosfor-calciu, ceea ce duce la riscul de a dezvolta osteoporoză.
„Vă recomand să reduceți la minimum în alimentație fast-food-ul, mezelurile, afumăturile, conservele, carnea procesată, murăturile, snacks-urile, chipsurile, sosul de soia, ketchup-ul, maioneza, sosurile grase și brânzeturile sărate. Este mai bine să nu sărați alimentele în procesul de gătit, ci să folosiți diferite condimente (turmeric, hamei suneli, coriandru etc.).
CITEȘTE ȘI: Cum îți dai seama când sarea nu mai e la fel de bună și ar fi bine să o arunci
Va fi mai util să adăugați puțină sare iodată în felul de mâncare finit. Aveți grijă de sănătatea și alimentația dumneavoastră, iar prevenția este întotdeauna mai bună decât vindecarea!”, rezumă nutriționistul.
Comentarii: