Mănâncă mai multe banane și vei reduce riscul apariției acestei boli. Noi cercetări ridică posibilitatea ca medicii să poată într-o zi să ajute pacienții să evite anumite boli de inimă prin analizarea nivelului de potasiu.
Rigiditatea aortică, cunoscută sub numele de „întărirea arterelor”, prezice bolile de inimă la om. În studiul lor, cercetătorii au descoperit niveluri crescute de rigiditate aortică la șoarecii hrăniți cu o dietă cu conținut redus de potasiu, în comparație cu șoarecii hrăniți cu cantități normale de potasiu.
Experimentele suplimentare au constatat că potasiul redus părea să favorizeze exprimarea anumitor markeri genetici Aceștia, la rândul lor, favorizează calcifierea celulelor musculare netede vasculare, transformându-le în celule asemănătoare oaselor.
CITEȘTE ȘI: Dieta cu banane sau cum să ai un abdomen suplu
Cercetătorii au concluzionat că, cel puțin în cazul modelului de șoarece, reducerea potasiului din alimentație a promovat de fapt creșterea rigidității aortice. În schimb, o dietă bogată în potasiu pare să reducă calcifierea vasculară și rigiditatea aortică.
Constatările au un potențial translațional important, deoarece demonstrează beneficiul unei suplimentări adecvate de potasiu în prevenirea calcifierii vasculare la șoarecii predispuși la ateroscleroză și efectul negativ al unui aport scăzut de potasiu.
Potasiul este un mineral dietetic necesar pentru multe funcții corporale. Acesta joacă un rol important în menținerea tensiunii arteriale la un nivel scăzut, acționând în opoziție cu sodiul. Potasiul este, de asemenea, necesar pentru creșterea normală a mușchilor și pentru funcționarea sistemului nervos și a creierului.
Pe lângă scăderea tensiunii arteriale, se pare că potasiul acționează prin protejarea vaselor de sânge împotriva deteriorării și îngroșării excesive.
Acest studiu oferă dovezi pentru o componentă a unei diete bogate în legume și uleiuri sănătoase, cum ar fi dieta mediteraneană. Aceasta arată un aspect al motivelor pentru care s-a demonstrat în mod repetat că este benefică pentru sistemul cardiovascular.
Și trebuie să determinăm oamenii să se țină mai mult de astfel de diete; să mănânce mai multe fructe și legume.
Cu toate acestea, unii medici sunt îngrijorați de cei care aderă la teoria „glonțului magic”.
Știți, problemele vasculare și cardiace sunt mai complicate decât atât. Există o mare varietate de lucruri care contribuie fie la sănătate, fie la boală, iar eliminarea unei anumite componente nu va schimba cursul bolii.
Când vine vorba de potasiu, mă cam îngrijorează faptul că oamenii încearcă să ia prea mult. Știți, există o mulțime de oameni care umblă pe aici, în special persoane de vârstă mijlocie, care ar putea avea probleme renale ușoare care nici măcar nu apar la un test de laborator, și s-ar putea să nu ia suficient potasiu, iar dumneavoastră cu siguranță nu vreau să iau prea mult.În absența unei boli renale, majoritatea oamenilor sunt capabili să gestioneze doze destul de mari de potasiu prin sistemul urinar și să-l excreteze foarte bine.
Adevărata preocupare este reprezentată de persoanele cu afecțiuni renale, caz în care nivelurile ridicate de potasiu din sânge sunt mult mai frecvente. Iar nivelurile ridicate de potasiu în sânge, care sunt de obicei asimptomatice, pot fi de fapt foarte periculoase din punct de vedere cardiac.
Nu atât de mult din perspectiva bolilor vasculare , ci din perspectiva aritmiei, provocând aritmii foarte periculoase și potențial mortale.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU mănânci dacă ai probleme cu rinichii: De ce se găsesc bananele pe listă
Deși există unele dezbateri cu privire la cantitatea optimă de potasiu alimentar, majoritatea autorităților recomandă un aport zilnic de cel puțin 4.700 miligrame. În zilele noastre, ne facem de fapt griji dacă nivelul de potasiu devine prea ridicat, deoarece toate medicamentele care sunt utilizate în mod obișnuit tind să crească nivelul de potasiu, potrivit actualno.com.