Nu de mult ori în loc să ne simţim plini de energie după masă, senzaţia este una de prea plin şi oboseală, aşa că în loc să fim activi, parcă ne-ar prinde bine o siestă. Dacă nu avem vreo suferinţă cronică, singura explicaţie pentru această stare este mâncarea. Aşadar, pe lângă kilogramele în plus cu care ne-am putea alege după o masă copioasă, starea de oboseală s-ar putea prelungi nedorit de mult, tocmai din cauza alimentelor consumate.
„Furtul vascular” (se redirecţionează circulaţia cu oxigen de la nivel central cerebral către etajul digestiv – stomac, duoden, intestinul subţire), apare când se consumă o masă foarte calorică, încărcată în alimente grase, bogate în grăsimi saturate şi glucide rafinate, cum sunt de exemplu produsele cu făină albă sau cu zahăr, prelucrate incorect din punct de vedere gastrotehnic – prăjire, afumare, conservare, cu continut crescut de conservanţi şi aditivi.
Cum scapi de senzaţia de foame şi de pofte cu ajutorul plantelor
De ce este bine să pui leuştean în ciorbă?
LEGUMA COMPLETĂ care ajută la dietă, reglează sistemul hormonal şi aduce strălucire pielii
Alteori, lipsa de energie are drept cauză carenţele de tip ,,furt de minerale şi vitamine” (calciu, magneziu, fier, vitamina A, D, C) din rezervele personale ale organismului ( spolierea depozitelor) sau prin scăderea absorbţiei lor din alimentele sănătoase consumate alături de cele mai sus amintite, rezultatul fiind oboseala cronică şi deficitul energetic permanent.
Vitamine pe stomacul gol? CUM trebuie să luăm vitaminele și suplimentele alimentare
Cele mai frumoase modele de sandale WEDGE, pentru vara 2017
Specialistul în nutriţie, Dr. Luminiţa Florea, a aratăt pentru mediafax.ro care sunt cei mai mari „hoţi de energie” din farfurie. Iată, deci, cele trei mari categorii de alimente care sunt vinovate de lipsa de energie:
-
- grăsimile saturate de origine animală (carnea grasă, tocăturile, mezelurile, afumăturile, conservele, unt/ smântână integrale, brânzeturile foarte grase – oaie/ bivoliţă, prăjelile – mici, cârnaţi, chiftele, şnitele, produse tip fast-food);
- glucidele rafinate (zahărul şi făina albă – prăjituri, bomboane, patiserie, foietaje, cremele de patiserie, gogoşi etc.);
- băuturile energizante consumate în exces (carbogazoase, cu cofeină, cafeaua şi ceaiul verde în cantitate mare).
Ce mănâncă fotomodelele: DIETA ÎNGERILOR de la Victoria’s Secret
Carne la grătar, fără compuși cancerigeni. Evită aceste GREŞELI atunci când faci grătarul!
Ce MOTIVAȚIE au copii care învață și unde GREȘEȘTI ca părinte
Dacă ai totuşi o alimentaţie corectă, iar vitaminele şi mineralele sunt la ordinea zilei, atunci e bine să iei în calcul şi o vizită la medicul specialist, deoarece există o sumedenie de alte posibile cauze pentru lipsa de energie, printre care şi afecţiuni care se pot agrava în timp dacă nu sunt descoperite şi tratate corespunzător, cum sunt de exemplu alergiile, depresia, anemia, hipotiroidismul, bolile cardiace, diabetul, disfuncţiile renale, hepatice sau pulmonare.
Comentarii: