S-a tot vorbit despre importanța alimentației și a suplimentelor alimentare, cum că pot face totul, de la concentrarea mai intensă la îmbunătățirea memoriei, a atenției și a funcției creierului. Dar chiar funcționează?
Nu se poate nega că, pe măsură ce îmbătrânim, corpul nostru îmbătrânește odată cu noi. Vestea bună este că îți poți îmbunătăți șansele de a menține un creier sănătos dacă adaugi alimente și băuturi „inteligente” în dieta ta.
Cofeina te poate face mai alertă
Nu există niciun glonț magic care să mărească IQ-ul sau să te facă mai inteligent – dar anumite substanțe, cum ar fi cofeina, te pot energiza și te pot ajuta să te concentrezi. Găsită în cafea, ciocolată, băuturi energizante și unele medicamente, cofeina îți oferă acel inconfundabil impuls de trezire, deși efectele sunt pe termen scurt, potrivit webmd.com. Și cum mai mult înseamnă mai puțin: dacă exagerezi cu cofeina poți deveni agitat.
Zahărul poate spori vigilența
Zahărul este sursa de combustibil preferată de creierul tău – nu zahărul de masă, ci glucoza, pe care corpul tău o procesează din zaharurile și carbohidrații pe care îi consumi. De aceea, un pahar de suc de portocale sau un alt suc de fructe poate oferi un impuls pe termen scurt memoriei, gândirii și capacității mentale.
Dacă ai parte de prea mult zahăr memoria ar putea fi afectată – împreună cu celelalte părți ale organismului. Cosnsumă cu moderație zahărul, deoarece a fost legat de boli de inimă și alte afecțiuni.
CITEȘTE ȘI: Mineralul care întărește sistemul imunitar și protejează creierul
Servește micul dejun pentru a-ți alimenta creierul
Ești tentat să omiți micul dejun? Studiile au descoperit că micul dejun poate îmbunătăți memoria și atenția pe termen scurt. Studenții care iau micul dejun tind să aibă performanțe mai bune decât cei care nu o fac. Alimentele aflate în partea de sus a listei de combustibili pentru creier ale cercetătorilor includ cereale integrale bogate în fibre, lactate și fructe. Doar nu mânca în exces. Cercetătorii au descoperit că micul dejun bogat în calorii pare să împiedice concentrarea.
Peștele este cu adevărat hrană pentru creier
Peștele este o sursă de proteine asociată cu stimularea creierului. Este bogat în acizi grași omega-3, care sunt esențiali pentru sănătatea creierului. Aceste grăsimi sănătoase au o putere uimitoare asupra creierului: o dietă cu niveluri mai ridicate a acestora a fost legată de riscurile mai mici de demență și accident vascular cerebral și declinul mental mai lent; în plus, pot juca un rol vital în îmbunătățirea memoriei, mai ales pe măsură ce îmbătrânim.
Pentru sănătatea creierului și a inimii, mâncați două porții de pește săptămânal.
Adăugați o doză zilnică de nuci și ciocolată
Nucile și semințele sunt surse bune de vitamina E antioxidantă, care a fost legată în unele studii de un declin cognitiv scăzut pe măsură ce îmbătrânești. Ciocolata neagră are deasemenea proprietăți antioxidante puternice și conține stimulanți naturali precum cofeina, care poate spori concentrarea.
Bucurați-vă de o porție de 30g pe zi de nuci și ciocolată neagră pentru a obține toate beneficiile de care aveți nevoie, cu un exces minim de calorii, grăsimi sau zahăr.
CITEȘTE ȘI: Puterea vindecătoare a somnului: Ne resetează creierul- Cele mai importante ore de somn din noapte
Afinele sunt super nutritive
Cercetările efectuate pe animale arată că afinele pot ajuta la protejarea creierului de daunele provocate de radicalii liberi și pot reduce efectele afecțiunilor legate de vârstă, cum ar fi boala Alzheimer sau demența. Studiile arată, de asemenea, că dietele bogate în afine au îmbunătățit atât învățarea, cât și funcția musculară a șobolanilor în vârstă, făcându-i egali mental cu șobolanii mult mai tineri.
Comentarii: