Ai poftă să mănânci pâine făcută în casă? Îţi oferim un mare secret, reţeta unei pâine senzaţionale. Mirosul de pâine caldă, proaspăt ieșită din cuptor, era pe vremuri la ordinea zilei nu doar de sărbători, ci tot timpul anului.
Nouă ni se pare greu să mai facem pâine, dar va arătăm că există și rețete rapide și deloc complicate Iar dacă vreți totuși să o cumpărați, este important să fiți atenți la ce conține.
Reţeta se prepară în cinci minute pe ceas. Foloseşte doar făină integrală, apă, drojdie uscată şi sare neiodată. Toate ingredientele se amestecă într-un castron şi aluatul se frământă numai câteva minute. Aluatul se pune în tavă şi se lasă la dospit câteva ore sau peste noapte. Dimineaţa trebuie doar să o puneţi la cuptor timp de o oră, la 170 de grade. Pâinea făcută în casă nu doar că este mai sănătoasă, ci și mai ieftină decât cea din magazin.
Câte CALORII are un pahar de vin, în funcție de soiul ales
MOTIVELE pentru care unele vinuri vă dau DURERI DE CAP
O făină integrală o găsim cam la 3 lei. Dintr-un kilogram obţinem două pâini. Pâinea asta am făcut-o din 500 de grame de făină, deci avem 3,5 lei făină plus drojdia încă 2 lei, ajungem în final ca pâinea aceasta să ne coste aproximativ 4 lei. Este o pâine săţioasă, foarte consistentă. Știi cu siguranţă ce ingrediente ai pus şi poţi să atragi copiii să te ajute.
O altă soluţie ar fi să cumpăraţi pâinea de la brutăriile artizanale.
De exemplu, de la o brutărie din Bucureşti care este în același timp o afacere socială: toate angajatele sunt mame singure, aflate în dificultate. În fiecare zi frământă de zor aluatul din care va ieşi un produs 100% sănătos. Se foloseste făină fără aditivi, conservanţi, coloranţi sau alte substanţe artificiale. În plus, în loc de drojdie se adaugă maia, exact ca pe vremea bunicilor.
CITEȘTE ȘI: Ce NU trebuie să faci după ce bei un pahar cu VIN
„Maiaua aduce un plus de sănătate şi de acceptare din partea corpului a pâinii. Drojdia industrială cu care se face pâinea acum, care trăieşte o oră jumate, nu are timp să prelucreze aluatul şi ceea ce mâncăm noi este o făină cu apă. Maiaua, care este făină cu apă făină fermentată, fără drojdie industrială, are timp să prelucreze în 12 ore, 18 ore, cât lăsăm la prelucrat aluatul şi devine bun de acceptat de organism”, spune Corina Munteanu, manager de calitate şi produs al brutăriei, conform Digi 24.
O pâine cu maia din făină integrală costă 9 lei. Preţuri mai mici găsiţi în supermarketuri, dar trebuie să fiţi foarte atenţi ce cumpăraţi. De multe ori painea asa-zis integrală conține coloranți care o fac mai închisă la culoare. În plus, există sortimente care conţin zahăr.
O pâine integrală cu adevărat ar trebui să aibă o consistență mai tare și să conțină doar făină, apă, sare şi drojdie sau maia. Copiilor le plac mult şi pastele, care nu lipsesc din meniul lor. Medicii recomandă să vă feriţi însă de cele din făină albă şi să citiţi cu atenţie eticheta ca să vă asiguraţi de calitatea produselor.
Acestea nu sunt singurele variante de paste sănătoase pe care le puteţi încerca.
O fabrică din Deva produce tagliatelle şi penne din linte, năut, fasole şi in, pe care le exportă în întreaga Europă. Ce mai au special aceste produse?
„Suntem înclinaţi spre producţia raw, deshidratate sub 42 de grade. Cumperi un produs care este viu, deshidratat sub 42 de grade în decursul a spre două zile şi îl prepari o singură dată şi atunci îşi păstrează cât mai mult din valorile nutriţionale”, spune Indira Abdulvoap, reprezentantul fabricii de paste ecologice.
Preţul este însă mai mare decât cel al pastelor cumpărate din magazine.
„Preţul cel mai de jos ar fi de 12 lei pentru pastele din năut şi cele mai urcând preţul spre 14 lei la 200 de grame sunt cele cu legume proaspete. Cele cu hrişcă, avem 20% sfeclă proaspătă pe care o curăţăm şi o tocăm aici”, spune Indira Abdulvoap.
Chiar dacă veţi plăti mai mult, gândiți-vă că este o investiţie în sănătatea unei generații. Consumate în fiecare zi, pâinea şi pastele făcute din făină albă au efecte negative asupra organismului, în special la copii.
„A început să apară caz de diabet al adultului la copii, cazuri de obezitate morbidă la copii şi totul are legătură cu calitatea mâncării, cu procesarea alimentelor”, spune dr. Laura Ene, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.
Deşi medicii recomandă ca măcar jumătate din cantitatea de făinoase consumată de cei mici să fie din cereale integrale, un studiu realizat anul acesta de Institutul Naţional pentru Sănătatea Mamei şi a Copilului arată realitatea din România: 80% dintre copii consumă zilnic pâine albă.
Ingrediente pentru o pâine:
Făină integrală – 500 de grame
Apă – 400 de ml
Drojdie uscată – 9 grame
Sare neiodată, după gust