Gimnaștii și gimnastele au început în forță anul 2021, cu un cantonament la munte, unde se pregătesc cel puțin șase ore pe zi, fie prin pădurile din zona complexului Cheile Grădiștei, fie în sălile de antrenament.
Deși nu este o perioadă tocmai plăcută pentru sportivi, antrenorii loturilor naționale de gimnastică au încercat să facă stagiul de pregătire cât mai agreabil.
„Este o perioadă de acumulare, în special pentru dezvoltarea musculară, ne va fi benefică, o repetăm în fiecare an, așa începem mereu pregătirea, cu o etapă la munte, apoi mergem în sala de gimnastică”, mărturisește fosta mare gimnastă Gina Gogean, acum antrenor al lotului național feminin de gimnastică de juniori.
„Pregătirea de munte este foarte bună pentru a acumula energia și tonusul pentru tot anul. Dacă ai un tonus muscular bun, poți face multe mai multe elemente și repetări în condiții optime”, este de părere Lucian Sandu, antrenorul coordonator al loturilor naționale de gimnastică la juniori.
CITEȘTE ȘI: Care este cea mai potrivită ORĂ pentru a face mișcare
Pentru prima dată, împreună
Cristina Spânu, antrenorul coordonator al lotului național de gimnastică aerobică, are și ea câteva lucruri de punctat. „Este foarte greu, implică multă muncă fizică, iar sportivilor nu le place în general.
Contează foarte mult această perioadă, dacă nu avem pregătire fizică, nu putem realiza nici un element, iar dacă nu avem dificultate, nu putem spera la medalii. Sportivii mei se pregătesc 6-7 ore pe zi, stăm 3-4 ore afară, apoi intrăm în sală”, spune ea, dublată de antrenorul lotului național masculin de la gimnastică artistică.
„Este greu pentru sportivi, am combinat și joacă și munca, am avut și recuperare. Facem două antrenamente pe zi, copiii au energie, sunt puternici, avem potențial de muncă”, zice și Adrian Meleancă.
La Europenele de la Mersin, din finalul anului trecut, România a câștigat nouă medalii la junioare. „Tricolorele” au cucerit titlul continental pe echipe. La individual compus, am avut o dublă românească: Ana Maria Bărbosu, aur și Mara Ceplinschi, argint. Ana Maria Bărbosu a luat toate cele 4 medalii de aur, iar palmaresul a fost completat de Mara Ceplinschi, cu argint la sol și de Andreea Preda, cu bronz la bârnă. În concursul băieților, Gabriel Burtănete a câștigat aurul la sărituri.
Comentarii: