SANATATE

Medicamentul, care se găsește în orice casă, care poate duce la îmbolnăvirea ficatului

Foto: Pinterest.com

Medicamentul, care se găsește în orice casă, care poate duce la îmbolnăvirea ficatului. Unul din cele mai utilizate medicamente din lume ne poate pune sănătatea în pericol. Paracetamol este un medicament utilizat pe scară largă pentru a reduce febra și pentru a ameliora durerile ușoare și moderate. Cu toate acestea, este important să fie utilizat cu prudență, deoarece poate avea efecte toxice grave în anumite condiții.

Paracetamolul, unul dintre cei mai utilizați analgezici din lume, este adesea perceput ca fiind sigur și accesibil, dar realitatea ascunde riscuri semnificative.

Paracetamolul, riscuri

Dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, a explicat pentru DC MEDICAL care sunt riscurile la care ne expunem atunci când folosim paracetamol.

„Paracetamolul este cel mai banal analgezic consumat. Este accesibil și dă senzația că e safe (sigur – n.r.) pentru foarte multă lume. Nu e chiar așa. Toxicitatea paracetamolului este cea de-a doua cauză de transplant hepatic la nivel mondial.

CITEȘTE ȘI: Persoanele care suferă de această afecțiune au risc crescut de infarct si AVC din cauza paracetamolului: De ce trebuie să țină cont

În SUA e pe primul loc. Sunt mari consumatori de paracetamol. 60 de milioane de consumatori de paracetamol săptămânal”, a explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență.

Atenție la copii

Utilizarea paracetamolului în rândul copiilor este destul de frecventă pentru reducerea febrei și ameliorarea durerilor ușoare sau moderate. Totuși, este important să respectăm anumite recomandări și să fim conștienți de riscurile asociate.

„Am avut de-a lungul timpului copii care au murit din cauza paracetamolului, mai ales că părinții sunt neinformați și dau medicație după ureche. Consideră că cel mic este un adult în miniatură. Nu este așa. Îi dau doze de adult și evident, se ajunge la intoxicație”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru.

Paracetamolul și supradozajul

Unele persoane sunt mai susceptibile la toxicitatea paracetamolului, cum ar fi cei cu afecțiuni hepatice preexistente, consumatori cronici de alcool, persoanele în vârstă și cei care iau deja alte medicamente care afectează ficatul.

Primele simptome ale unei supradoze de paracetamol includ greață, vărsături, dureri abdominale și paloare. În cazurile severe, pot apărea icter (colorarea galbenă a pielii), confuzie și comă.

„De-a lungul timpului am avut și cazuri de supradozaj accidental. Într-o primă etapă nu se manifestă nimic ca simptomatologie. De asta se impune spitalizare, antidot, acetilcisteina care se administrează. Este una din puținele intoxicații care are antidot.

CITEȘTE ȘI: Paracetamol sau ibuprofen: Cum îți dai seama de care ai nevoie

Dacă am avea noțiunea de prim-ajutor, ca să intervenim repede cu lavaj gastric, administrarea de antidot sub 8 ore, șansele de supraviețuire unui astfel de pacient cresc. Eficacitate acetilcisteinei este mare”, a mai explicat dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de Urgență, pentru DC MEDICAL.

Comentarii: