Cercetările au arătat o mulțime de beneficii pentru sănătate pe care le oferă turmericu și compusul său activ, curcumina. Hai să vedem care sunt cele mai importante 12 astfel de beneficii și ce studii le susțin.
Turmericul este folosit pentru a combate inflamația, iar cea mai mare parte a proprietăților sale de combatere a inflamației poate fi atribuită curcuminei. De fapt, în doza potrivită, curcumina poate fi un tratament antiinflamator mai eficient decât medicamentele obișnuite pentru combaterea inflamației, cum ar fi Advil (ibuprofen) și aspirina, conform unui studiu.
Deoarece inflamația cronică contribuie la multe boli cronice, curcumina poate ajuta la tratarea unor afecțiuni precum boala inflamatorie a intestinului, pancreatita și artrita, potrivit doc.ro.
Un studiu anterior arată că curcumina poate îmbunătăți funcția endotelială sau sănătatea membranei subțiri care acoperă interiorul inimii și vasele de sânge. Această membrană joacă un rol cheie în reglarea tensiunii arteriale. Funcția endotelială inferioară este asociată cu îmbătrânirea și un risc crescut de boli de inimă. Astfel, curcumina poate ajuta la protejarea împotriva pierderii funcției inimii cauzate de vârstă și poate reduce probabilitatea de a dezvolta boli de inimă.
Într-un studiu, cercetătorii au comparat efectele unui program de exerciții aerobe de opt săptămâni și a unui supliment de curcumină în îmbunătățirea funcției endoteliale la femeile aflate în postmenopauză. Atât grupul care a făcut exerciții, cât și grupul care a luat curcumină au înregistrat îmbunătățiri similare ale funcției endoteliale, în timp ce grupul de control nu a înregistrat modificări.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă curcumina este o strategie de tratament pe termen lung sigură și eficientă pentru persoanele cu boli de inimă.
Deoarece inflamația este legată de creșterea tumorilor, compușii antiinflamatori precum curcumina pot juca un rol în tratamentul și prevenirea unei varietăți de tipuri de cancer, inclusiv cancerul colorectal, pancreatic, de prostată, de sân și gastric.
Cercetări efectuate pe șoareci sugerează că curcumina poate ajuta la încetinirea răspândirii celulelor tumorale și poate chiar împiedica formarea tumorilor în primă fază.
CITEȘTE ȘI: Nutriționistul Mihaela Bilic recomandă: Fructul care topește proteinele și ajută digestia
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii puternice, curcumina poate fi o opțiune sigură și eficientă de tratament pe termen lung pentru persoanele cu osteoartrită. Cel puțin aceasta a fost concluzia autorilor unei revizuiri recente a utilizării clinice a curcuminei pentru tratamentul osteoartritei. Recenzia a fost publicată pentru prima dată online în august 2021, ca parte a seriei de cărți Advances in Experimental Medicine and Biology.
Un studiu clinic recent a studiat efectele potențiale ale suplimentelor de curcumină asupra pacienților cu osteoartrită a genunchiului. Grupul care a luat 40 mg de nanocurcumină într-o capsulă la fiecare 12 ore a experimentat o scădere semnificativă a durerii și a rigidității după șase săptămâni, comparativ cu grupul de control. Descoperirile au fost publicate în 2020 în Current Rheumatology Reviews.
Conform unei analize anterioare a studiilor, curcumina poate ajuta la tratarea și prevenirea diabetului, precum și a tulburărilor asociate, cum ar fi nefropatia diabetică (numită și boală renală diabetică), care afectează persoanele cu diabet de tip 1 și diabet de tip 2. Un dezavantaj: multe dintre studii au fost făcute numai cu animale, nu și cu oameni.
Autorii unei recenzii recente notează că curcumina poate fi un bun adjuvant al tratamentului diabetului zaharat pentru a îmbunătăți rezistența la insulină și controlul zahărului din sânge și pentru a scădea lipidele din sânge (substanțe grase care se găsesc în sânge). Descoperirile au fost publicate în august 2021.
Curcumina poate ajuta la prevenirea diabetului prin proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante și poate îmbunătăți mulți dintre factorii care contribuie la diabet, inclusiv rezistența la insulină, glicemia crescută și hiperlipidemia (un termen medical pentru a descrie nivelurile crescute de grăsimi din sânge).
Turmericul poate ajuta chiar să îți protejezi creierul împotriva bolilor degenerative comune precum Alzheimer. Cum? Prin creșterea nivelurilor de factor neurotrofic derivat din creier (BDNF), o proteină găsită în creier și măduva spinării, care joacă un rol cheie în menținerea celulelor nervoase sănătoase (neuroni), precum și în reglarea comunicării dintre celulele nervoase, care este esențială pentru învățare și memorie.
Deoarece tulburările cerebrale obișnuite, cum ar fi Alzheimer, sunt asociate cu niveluri mai scăzute de BDNF, turmericul (în special curcumina) poate ajuta la întârzierea sau remisia degenerescenței creierului.
Ca și boala Alzheimer, depresia este asociată cu niveluri mai scăzute de BDNF. Datorită capacității turmericului de a crește nivelul de BDNF, condimentul este promițător ca antidepresiv. De fapt, un studiu a constatat că șobolanii injectați cu 50, 100 sau 200 mg/kg de curcumină timp de 10 zile au avut o creștere dependentă de doză a BDNF, doza mai mare de 200 mg/kg arătând efecte antidepresive mai mari.
Între timp, într-un studiu pe oameni care a fost publicat în Phytotherapy Research, cercetătorii au repartizat aleatoriu 60 de pacienți cu tulburare depresivă majoră într-unul din trei grupuri. Un grup a primit zilnic 20 mg de fluoxetină, altul a primit 1.000 mg de curcumină, iar o treime a primit o combinație a celor două. Până la sfârșitul a șase săptămâni, cele trei grupuri au înregistrat îmbunătățiri comparabile, ceea ce a determinat cercetătorii să sugereze că curcumina poate fi un tratament sigur și eficient pentru tulburarea depresivă majoră.
Curcumina este promițătoare ca tratament pentru artrita reumatoidă, o tulburare inflamatorie cronică care afectează de obicei articulațiile, dar se poate răspândi în alte zone, cum ar fi ochii, plămânii, pielea, inima și vasele de sânge. Boala provoacă o umflare dureroasă a articulațiilor care poate provoca erodarea oaselor în timp și, în cele din urmă, poate duce la deformări și dizabilități fizice.
Într-un studiu, persoanelor cu artrită reumatoidă li s-au administrat 500 mg de curcumină, 50 mg de diclofenac sodic (un antiinflamator nesteroidian pe bază de prescripție medicală) sau cele două în combinație. După opt săptămâni, grupul cu curcumină a înregistrat îmbunătățiri semnificative în sensibilitatea și umflarea articulațiilor în comparație cu celelalte două grupuri. Cercetătorii notează că tratamentul cu curcumină a fost, de asemenea, sigur, fără a avea ca rezultat evenimente adverse.
Datorită proprietăților sale antiinflamatorii, antimicrobiene și antioxidante, turmericul poate fi un tratament eficient pentru o varietate de afecțiuni ale pielii, inclusiv acnee, eczeme (dermatită atopică), fotoîmbătrânire și psoriazis. Cu toate acestea, lipsesc cercetări solide.
Potrivit autorilor unei recenzii, tratamentele topice cu curcumină pot fi utile în tratarea afecțiunilor pielii, mai ales că cercetările anterioare sugerează că curcumina este relativ sigură chiar și în doze mari.
Antioxidanții te ajută să îți protejezi corpul împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi, o clasă de atomi extrem de reactivi care sunt generați în corpul nostru și care se găsesc în poluanții din mediu, cum ar fi fumul de țigară și substanțele chimice industriale, proteinele și chiar ADN-ul din corp, ceea ce poate duce la o serie de boli comune și afecțiuni de sănătate, inclusiv cancer, artrită, boli de inimă și boala Alzheimer.
De aceea, condimentele bogate în antioxidanți, cum ar fi turmericul, pot juca un rol important, protejându-te de daunele radicalilor liberi.
CITEȘTE ȘI: Rezultate uimitoare: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci în fiecare zi ghimbir, timp de o lună
În prezent, nu există dovezi că turmericul sau curcumina influențează în mod direct longevitatea, dar datorită capacității lor de a lupta împotriva inflamației, de a proteja corpul împotriva radicalilor liberi și de a întârzia potențial degenerarea creierului și alte boli legate de vârstă, turmericul și curcumina pot fi eficiente împotriva îmbătrânirii.
Glaucomul, un grup de afecțiuni oculare, este una dintre principalele cauze de orbire la persoanele de peste 60 de ani și, din păcate, odată ce ți-a afectat vederea, nu se mai vindecă.
Cercetările preliminare publicate în iulie 2018 în Scientific Reports arată că tratamentele topice cu curcumină pot ajuta la protejarea ochilor împotriva degenerării. Cercetătorii au aplicat o soluție de picături pentru ochi cu curcumină la șobolani de două ori pe zi timp de trei săptămâni. Până la sfârșitul studiului, șobolanii netratați au înregistrat o reducere cu 23% a celulelor retiniene în comparație cu grupul de tratament, ceea ce sugerează că pierderea a fost prevenită prin tratamentul cu curcumină. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă curcumina este eficientă în prevenirea degenerării oculare la om.