SANATATE

Medicii atenționează cu privire la varice: Cum le previi și cum le tratezi

avantaje.ro

Venele varicoase (varicele) nu iti pun viata in pericol, insa sunt inestetice si iti pot provoca disconfort prin senzatia de picioare grele, umflate, ori dureroase.

De ce apar venele varicoase

Pentru a putea sa le previi, dar si sa le tratezi, trebuie sa stii de ce apar varicele. Arterele transporta sange imbogatit cu oxigen catre extremitatile corpului, in timp ce venele aduc sangele dezoxigenat inapoi la inima si la plamani. Muschii picioarelor si talpilor tale stau la baza acestui sistem. Valvele din interiorul venelor sunt cele care mentin directia in care sangele trebuie sa circule, indiferent de legile gravitatiei.

Daca valvele din vene se slabesc, iar unii dintre noi au o predispozitie genetica pentru acest lucru, sangele curge pur si simplu „inapoi”, determinand venele sa se largeasca/dilate si, eventual, sa devina proeminente. Rezultatul il banuiesti: apar varicele, acele dilatatii venoase inestetice, potrivit doc.ro.

CITEȘTE ȘI: Spălarea picioarelor în oţet de mere: De ce TREBUIE să o faci o dată pe săptămână

Bineinteles, exista o serie de factori de risc, care cresc sansele de formare a varicelor. Iata care sunt factorii de risc:

• Dereglarile hormonale in cazul femeilor
• Sarcina
• Statul in picioare pentru o perioada indelungata de timp
• Stilul de viata sedentar
• Alimentatia bogata in grasimi
• Predispozitia genetica
• Obezitatea.

Cum sa previi venele varicoase:

  • Evita sa stai in picioare pentru perioade indelungate. Daca esti nevoita sa stai, totusi, in picioare, muta-ti greutatea de pe un picior pe altul.
  • Evita activitatile fizice care pun presiune pe venele de la picioare, cum ar fi ridicarea de greutati cu picioarele.
  • Alege activitati precum plimbatul sau inotul, intrucat acestea intaresc peretii vaselor de sange si intarzie aparitia varicelor.
  • Evita baile fierbinti, sauna si expunerea la soare pentru perioade indelungate. Caldura favorizeaza dilatarea vaselor de sange.
  • Nu sta picior peste picior – aceasta postura creste presiunea la care sunt expuse venele.
  • Evita sa porti tocuri.

Dupa ce discuti in prealabil cu medicul tau, ia suplimente nutritionale pe baza de vitamina C, K, E si zinc pentru a mentine elasticitatea vaselor de sange si pentru a intari peretii acestora.

Remedii naturale pentru venele varicoase

Poarta ciorapi medicinali de compresie – acestia stimuleaza circulatia sanguina, estompand varicele.

Tine-ti picioarele ridicate – atunci cand stai in pat, pune-ti o perna sub picioare, pentru a le tine mai ridicate decat restul corpului. Astfel, facilitezi circulatia sangelui catre inima si reduci presiunea sangelui in venele de la picioare.

CITEȘTE ȘI: Oamenii de știință dezvăluie adevăratul motiv: De ce e bine să dormi cu șosetele în picioare

Foloseste uleiuri esentiale – o serie de uleiuri esentiale imbunatatesc circulatia sanguina si echilibreaza din punct de vedere hormonal organismul. Unul dintre cele mai eficiente uleiuri este cel de chiparos. Maseaza zona cu probleme cu 5 picaturi de ulei esential de chiparos, de doua ori pe zi, iar in cateva saptamani vei observa deja rezultatele. Si uleiul esential de piper, de arbore de ceai si cel de lavanda sunt eficiente.

Urmeaza un plan alimentar antiinflamator – renunta la grasimi, zahar, cofeina si alcool si mizeaza pe alimentele bogate in fibre, acizi grasi Omega-3 si antioxidanti. Si diureticele sunt de ajutor, asa ca nu neglija castravetii, ciresele, conopida, sparanghelul, patrunjelul si feniculul.

Speculeaza beneficiile otetului de mere – otetul de mere imbunatateste circulatia, avand totodata si un efect antiinflamator si de intarire a peretilor vaselor de sange, prin flavonoizii pe care ii contine. Se poate aplica sub forma de cataplasme si lotiuni daca nu exista leziuni deschise pe membrele inferioare, leziuni provocate de dermatite si daca nu ai o piele prea sensibila. Zona poate fi umezita cu un tampon de bumbac imbibat in otetul de mere si se utilizeaza o data la trei zile, timp de o luna. Tratamentul se intrerupe imediat daca apar inrosirea pielii si o senzatie neplacuta. Daca efectele sunt pozitive, se reia tratamentul periodic, cu o pauza de o saptamana.

Intern, se poate consuma in salate verzi sau de legume fierte ori gratinate, inlocuind otetul obisnuit. Otetul de mere nu trebuie utilizat daca aveti ulcer, reflux gastroesofagian, gastrita, colita sau probleme hepatice.

Suplimentele pot fi de ajutor

Medicii nutritionisti spun ca o doza de 100 mg de coenzima Q10 ajuta in ce priveste circulatia sangelui si oxigenarea tesuturilor. Suplimentele cu Omega-3 (1000 mg zilnic) ajuta in privinta elasticitatii vaselor de sange. De asemenea, aliati cu multe beneficii in cazul varicelor sunt si suplimentele cu ginkgo biloba si cele cu vitamina K. Poti incepe cu 60 mg, de doua ori pe zi, si poti ajunge pana la 120 mg, de doua ori pe zi, la ginkgo biloba, spun expertii americani. Daca ai niveluri normale de vitamina K (element pe care ti-l iei din alimentatie), nu ai nevoie de suplimente.

CITEȘTE ȘI: Ce ne transmit PICIOARELE despre sănătatea noastră?

Daca tratamentul este necesar in cazul varicelor, medicul tau iti poate recomanda pana la 6 luni de ingrijire la tine acasa. Asta inseamna ca va trebui sa folosesti ciorapi medicinali compresivi (medicul va verifica mai intai cat de buna este circulatia sangelui tau, pentru a vedea daca acest gen de ciorapi sunt indicati in cazul tau), va trebui sa faci miscare cu regularitate, va trebui sa eviti statul in picioare pe perioade lungi, va trebui sa iti tii picioarele ridicate atunci cand te odihnesti.

Comentarii: