SANATATE

Medicii atrag atenţia: Vitamina D, mai importantă pentru imunitate decât se credea

medicalnewstoday.com

Suplimentele cu vitamina D ar putea ajuta milioane de persoane, tinandu-le la distanta de racelile comune sau de gripa, in fiecare an, spun cercetatorii britanici.

Vitamina D, asa cum probabil stii deja, este vitala pentru mentinerea oaselor sanatoase, insa ea are si un rol important in ce priveste sistemul imunitar.

Expertii spun ca sistemul imunitar foloseste vitamina D pentru a produce anumite „arme” antimicrobiene, care fac adevarate daune in bacterii si virusuri, insa pentru ca vitamina D este produsa in piele cat timp aceasta este expusa la soare, multi oameni au o deficienta la acest capitol in lunile de iarna.

Studiu pe 11.321 de oameni

Studiile clinice in ceea ce priveste folosirea suplimentelor cu vitamina D pentru a preveni infectiile au oferit pana acum rezultate mixte, asa ca cercetatorii au adunat informatiile de la 11.321 oameni, din 25 de studii separate, pentru a incerca sa obtina un raspuns clar in aceasta privinta.

CITESTE SI: Vitamina D, esențială pentru sistemul imunitar. Cum ne provocăm singuri deficitul

Echipa de oameni de stiinta de la Queen Mary University of London a analizat infectiile tractului respirator, care acopera o gama larga de afectiuni si boli, incepand de la gripa si pana la pneumonie. La modul general, studiul a concluzionat ca o persoana ar fi scutita de o infectie pentru fiecare 33 de suplimente cu vitamina D luate, scrie BBC.

Exista beneficii si mai mari pentru persoanele care iau mai degraba suplimente cu vitamina D zilnic sau saptamanal, decat acei oameni care iau doze mari lunare, iar aceste beneficii s-au putut observa si in cazul oamenilor care sufereau initial de deficit de vitamina D.

Studiile anterioare au raportat asocieri independente intre concentratiile serice scazute de vitamina D si probabilitatea unei infectii acute a tractului respirator. Unul dintre cercetatorii implicati in acest studiu, profesorul Adrian Martineau, a subliniat ca la o populatie mare a tarii, suplimentele zilnice sau saptamanale cu vitamina D vor insemna ca mai putine milioane de oameni vor face cel putin o infectie respiratorie acuta pe an si nu mai multe astfel de infectii.

Suplimente cu vitamina D in lunile de toamna si de iarna

Din acest motiv, multi specialisti britanici recomanda administrarea unor suplimente cu vitamina D in lunile de toamna si de iarna, mai ales ca acestea ne ajuta sa avem oase si muschi sanatosi.

Desigur, autorii studiului acesta sustin ca exista noi indicatii pentru suplimentele cu vitamina D, dincolo de beneficiile pentru sanatatea oaselor si a muschilor. Aceasta vitamina ar putea fi indicata pentru a preveni racelile si gripa si alte tipuri de infectii respiratorii acute.

Cercetatorii britanici aduc argumente si din alte studii, cum ca 25-hidroxi vitamina D sustine inducerea unor peptide antimicrobiene ca raspuns atat la stimulii virali, cat si la cei bacterieni, sugerand un potential mecanism prin care protectia vitaminei D impotriva agentilor patogeni din sfera respiratorie ar putea fi mediata.

De asemenea, si persoanele care nu se bucura suficient de razele soarelui din cauza ca au un tip mai sensibil de piele sau din cauza hainelor sau pentru ca petrec mult timp in interior ar trebui sa ia vitamina D tot anul, spun specialistii.

CITESTE SI: Vitamina de care depinde fiecare celulă din corp: În ce alimente se găseşte

Parerile sunt impartite in comunitatea oamenilor de stiinta

Chiar daca nu toti oamenii de stiinta sunt convinsi de argumentele ca vitamina D poate fi folosita ca aliat impotriva racelilor comune si gripei, meta-analiza datelor obtinute individual de la cei 10.993 de participanti, din 25 de studii controlate, a aratat in general un efect protector al suplimentarii cu vitamina D impotriva infectiilor acute ale tractului respirator.

„Prin faptul ca am demonstrat acest nou beneficiu al vitaminei D, studiul nostru intareste ideea de a se introduce imbogatirea alimentelor (n.r. cu vitamina D), pentru a se imbunatati nivelul vitaminei D in tari precum Marea Britanie, unde deficitul acesteia este frecvent intalnit”, spune profesorul Martineau.

Chiar si asa, parerile oamenilor de stiinta sunt impartite si exista si sceptici, care nu cred ca folosirea suplimentelor cu vitamina D poate preveni anumite boli, cum ar fi raceala sau gripa. Alti cercetatori subliniaza ca inca sunt necesare alte studii randomizate controlate pe aceasta tema, care sa compare persoanele care iau vitamina D cu cele care nu folosesc aceasta substanta.

Exista, deci, si sceptici: oameni de stiinta britanici care nu au fost convinsi ca vitamina D ar putea sa lupte contra racelilor si gripei si care spun ca nu exista suficiente dovezi pentru a sustine recomandarea vitaminei D pentru reducerea riscului de infectii ale tractului respirator.

Ce trebuie sa retii

Cei mai multi oameni obtin necesarul de vitamina D prin intermediul unei diete sanatoase si prin expunerea la soare. Chiar si asa, un medic poate recomanda suplimentele cu vitamina D in cazul anumitor grupuri de persoane, mai ales in lunile de iarna si mai ales daca se dovedeste ca au deficienta de vitamina D.

CITESTE SI: Știi dacă îți lipsește vitamina D?

In cazul in care vrei sa iei suplimente cu vitamina D, intreaba medicul sau farmacistul, pentru a fi sigur ca nu exista niciun fel de problema sau vreo interactiune cu medicamentele pe care le iei pentru a trata alte afectiuni.

Comentarii: