SANATATE

Medicii au descoperit: Când pierderea mirosului înseamnă o afectare a creierului

Foto: providr.com

Examinările auzului şi vederii pentru persoanele în vârstă fac parte din testele regulate pe care le efectuează medicii. Anosmia sau pierderea mirosului s-ar putea adăuga într-o zi la acestea, susţin cercetătorii care au găsit o legătură între pierderea mirosului şi riscul de sănătate fragilă la vârstnici.

„La fel ca vederea şi auzul, simţul mirosului scade odată cu vârsta”, a precizat dr. Nicholas Rowan, profesor în chirurgie la Johns Hopkins Medicine – Baltimore şi coautor al studiului.

CITEȘTE ȘI: Vitaminele de care creierul tău are nevoie: Îmbunătățesc circulația sângelui și memoria

Fragilitate senilă

„Am descoperit că afectarea identificării olfactive şi funcţiilor senzoriale sunt asociate cu fragilitatea senilă, ceea ce este interesant, deoarece arată că nu doar creierul îmbătrâneşte, ci şi probabil ceva periferic, la nivelul nasului”, a susţinut Rowan.

Efectele comune ale anosmiei

Legătura dintre pierderea mirosului şi îmbătrânirea nesănătoasă nu este clară, dar efectele comune ale anosmiei sunt pierderea poftei de mâncare, dificultatea de a menţine igiena personală, depresia şi incapacitatea de a simţi fumul toxic.

CITEȘTE ȘI: Cel mai sănătos aliment pentru creier, confirmat de experţi

De asemenea, poate fi asociată cu pierderea în greutate, malnutriţia, îngrijirea personală inadecvată şi potenţiale leziuni cauzate de scurgeri de gaze şi incendii. Examinările privind anosmia la persoanele în vârstă pot ajuta medicii să recomande teste suplimentare.

Comentarii: