X

Medicii avertizează: Forma de pneumonie care reprezintă un mare semnal de alarmă

Bronșiolita este o infecție pulmonară frecventă la copiii mici și la sugari, care provoacă inflamație și congestie în căile respiratorii mici (bronhiole) ale plămânului.

Bronșiolita este aproape întotdeauna cauzată de un virus. În general, perioada în care bronșiolita este cea mai frecventă este în lunile de iarnă.

Ana Maria Davițoiu, medic pediatru, a explicat cum recunoaștem această boală și ce au părinții de făcut în această situație.

„Bronşiolita este o formă de pneumonie care este caracteristică sugarului și copilului mic. Copiii mici fac bronşiolită şi cei un pic mai mari. Adulţii, în schimb, fac pneumonie şi bronşită.

CITEȘTE ȘI: Mineralul vital pentru organism: Menține un sistem imunitar puternic, accelerează vindecarea rănilor și reduce riscul de a face pneumonie

Părinţii ar trebui să fie alarmaţi în momentul în care copilul îşi pierde stare de bine

Dacă cel mic este diferit faţă de cum era în mod obişnuit. Dacă este apatic sau somnolent sau dacă nu mănâncă. Cu alte cuvinte, parcă nu e copilul nostru. Atunci, ca părinte, trebuie să ai un mare semnal de alarmă.

Dacă se dezvoltă bronşiolită şi pneumonia, apare şi febra, dar şi respiraţia grea. Printre simptomele bronşiolitei se numără tusea, respiraţia grea sau obstrucţie nazală la debutul bolii.”, a spus medicul Ana Maria Daviţoiu, marţi, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Simptome bronșită/bronșiolită

„Poate apărea respiraţia şuierătoarea care este caracteristică patologiei, adică şuieră când respiră. Atunci când vorbim cu ei la camera de gardă, îi întrebăm dacă respiraţia şuierătoare este pe respiraţie sau pe expiraţie, pentru că atunci vorbim despre altă afecţiune.

Prevalența a crescut foarte mult încă din luna septembrie, ceea ce nu este obișnuit pentru România. Formele de boală sunt medii și câteodată severe. Destul de multe dintre ele sunt severe. Important este ca părinţii să se adreseze medicului în momentul în care apare patologia respiratorie.

Măsura de prevenție cred că ține de contactul infectant, în măsura în care îl expui pe copil. Cât de multe contacte are, pentru că sunt copii de colectivităţi, adică merg la şcoală, la grădiniţi, fac sport.

Celălalt aspect ține de alimentație

Dacă copilul are o stare bună de imunitate are mai multe șanse să evolueze ușor, să nu aibă nevoie de sprijin medical hard, adică să aibă nevoie de oxigen aşa cum au mulți dintre pacienții noştri.

Viroză, bronşita sau bronşiolită?

Este foarte complicat să faci diferenţa dintre o viroză, o bronşita sau o bronşiolită. Este complicat pentru toată lumea. Prin excelenţă, viroza şi gripa sunt cele virale. Bronşiolitele şi pneumoniile primar sunt virale sau sunt cu germeni atipici, dar segmentul de spital este cu suprainfecţie bacteriană. Evoluţia lor nu este bună.

Din ce am observat, sunt două categorii de pacienţi. Cei care vin şi ne spun că cel mic este bolnav de ceva vreme, că tuşeşte de două săptămâni sau trei, şi categoria celor care vin abrupt rău. Sunt cei care au o stare generală prostă, care se modifică în 24 de ore cu febră, cu insuficienţă respiratorie, tuse chinuitoare.

Pentru cei care decid să îşi trateze copiii cu leacuri băbeşti mesajul este să se adreseze celor de meserie. Atât noi, pediatrii, cât şi medicii de familie, suntem acolo pentru ei. Unii copii au nevoie de ajutor foarte mare.

Cu siguranţă un copil bine hrănit cu alimente de calitate şi care să aibă cantitate de proteine din care face anticorpi, acel copil va fi mai bine. Va fi un copil care va lupta mai bine cu boala.

CITEȘTE ȘI: ATENŢIE! Ai înghiţit şi s-a dus ‘pe partea cealaltă’? Risc de pneumonie de aspiraţie

Bronșiolita acuta la copii

Un copil care prezintă repetate bronșiolite (peste 3 episoade), tuse la efort, tuse nocturnă, teren alergic, trebuie evaluat de medicul pediatru.

Să ținem cont că tot ce nu este substanță de sinteză pentru imunitate presupune administrarea îndelungată și foarte constantă.

Purtarea măştii, indiferent că ne place sau nu, limitează transmiterea infecțiilor în general. Nu e un lucru care s-a inventat în ultimii 3 ani. Purtarea măștii este dintotdeauna.

Contextul epidemiologic ne-a condus pe toţi să purtăm mască. Unii cu puțină plăcere, unii cu foarte puțină plăcere, dar trebuie să reţinem că lucrul ăsta limitează îmbolnăvirile.” a mai spus medicul pediatru Ana Maria Daviţoiu.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro