Ceaiul medicinal nu este întodeauna un remediu. Nu se bea decât la indicațiile medicului specialist. Or fi ele bune, însă nu și pentru omul sănătos.
Mulți români consumă zilnic ceai, deși nu sunt bolnavi. Specialiștii atrag însă atenția că pot să se aleagă cu probleme de sănătate. Ceaiurile medicinale au un efect terapeutic și deci trebuie cosumate de omul bolnav, care are nevoie de tratament și nu de cel sănătos. Și, chiar și atunci, trebuie să alternăm ceaiurile și să nu consumăm decât una-două căni pe zi, potrivit doctorulzilei.ro.
De asemenea, trebuie să respectaţi timpii de infuzie de pe ambalaje şi temperatura apei, care nu trebuie să depăşească 95 de grade. Ceaiul roşu este singurul care poate fi lăsat la infuzat oricât.
CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: Ceaiul de tei este INTERZIS dacă suferi de aceste afecţiuni
Consumul de ceai pe anumită perioadă lungă de timp poate determina reacții în timp
Folosită pentru o perioadă mai lungă de timp, sunătoarea poate să determine fotosensibilitate și erupţii pe piele. De asemenea, acest ceai poate induce dureri pe traiectul nervilor periferici, ceea ce se poate confunda cu o nevralgie, cu o sciatică sau cu reumatisme.
Muşeţelul, folosit pentru afecţiunile digestive, dacă se consumă în exces poate săducă la perturbări ale florei intestinale.
Și salvia are contraindicații, folosită cu succes când suntem răciți, ea poate duce la fenomene de hipoestrogenism mai ales la femeile aflate înainte de perioada de menopauză.
Menta trebuie folosită pentru acţiunea sa antidiareică şi antiseptică fiind benefică datorită taninurilor din compoziţie, care au un efect astringent asupra proteinelor bacteriene Nu este însă indicată administrarea în sarcină şi copiilor sub 7 ani şi nu se poate administra concomitent cu antiacidele.
Teiul este indicat pentru tratarea afecțiunilor căilor respiratorii superioare (tuse, raceală, bronșită), febră, nervozitate, agitație, insomnie. Printre persoanele care nu trebuie să consume acest ceai se numără gravidele, pentru că substanţele din tei subţiază sângele şi creşte riscul de hemoragie postpartum). Este contraindicat și pacienţilor cu anemie, pentru că împiedică absorbţia de fier, cardiaciilor, pentru că poate accelera ritmul cardiac, şi şoferilor, întrucât teiul poate produce ameţeală şi stare de somnolenţă.
Considerată o plantă foarte activă, arnica are indicații terapeutice clare, fiind indicată, printre altele, pentru stimularea mucoasei stomacale şi a celei intestinale, de asemenea a întregului sistem glandular şi limfo-ganglionar, precum şi rinichii. În plus, normalizează scaunele prea frecvente.
CITEȘTE ȘI: Cele mai inspirate combinații la micul dejun: Tipul de ceai care completează diversele feluri de mâncare
Specialiștii ne recomandă, dacă nu suntem bolnavi, să consumăm doar ceaiuri din fructe, însă numai pe cele naturale.
Ceaiul alb, cel negru, apoi cel verde înlocuiesc cu succes cafeaua.
Comentarii: