SANATATE

Medicii trag un semnal de ALARMĂ cu privire la căldură: Cine e mai expus la accident vascular cerebral și care sunt semnele

nfornicle.com

Zilele călduroase de vară ne îmbie la mişcare în aer liber, dar medicii ne atrag atenţia că efortul poate veni la pachet cu unele riscuri, de care trebuie să ţinem cont.

Sute de persoane mor în fiecare an în SUA din cauza complicaţiilor legate de căldura extremă, potrivit Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC).

Specialiştii consultaţi de prevention.com arată că expunerea la temperaturi ridicate şi lipsa lichidelor sunt extrem de periculoase în tmpul verii. Dacă ignoraţi simptomele, epuizarea cauzată de căldură se poate tranforma într-un accident vascular cerebral, o afecţiune potenţial fatală care apare atunci când temperatura corpului creşte foarte rapid.

Cele mai vizibile simptome ale accidentului vascular cerebral

Există două forme de accident vascular cerebral de căldură, explică Luke Pryor, directorul Institutului de Ştiinţe Sportive din California, care studiază efectele căldurii asupra performanţei atleţilor. Accidentul vascular cauzat de căldură se produce, în general, treptat şi afectează persoanele foarte tinere şi vârstnice care au probleme cu menţinerea temperaturii corpului.

CITEȘTE ȘI: Veşti bune: Un simplu exerciţiu poate preveni accidentele vasculare/ STUDIU

Angajaţii care lucrează într-o clădire fără aer condiţionat sunt, de asemenea, expuşi riscului de accident vascular cerebral. După expunerea prelungită la căldură ridicată pot apare următoarele simptome : -transpiraţie abundenţă -oboseală -crampe musculare -greaţă şi vărsături -senzaţie de instabilitate şi leşin -durere de cap.

Mecanismele de răcire ale corpului sunt mai puţîn eficiente la copii şi persoanele in vârstă, ceea ce le face mai sensibile la problemele datorate căldurii excesive – epuizare şi accident vascular cerebral. Obezitatea, diabetul zaharat, dependenţă de alcool şi insuficientă cardiacă cronică scad capacitatea organismului de a disipa căldură.

Diareea poate contribui la deshidratare şi creşte riscul de epuizare şi accident vascular cerebral datorate căldurii.

1. Temperatura ridicată a corpului

În cazul în care temperatura corpului atinge 39,44 grade Celsius sau mai mare, ar putea fi momentul declanşării accidentului vascular cerebral de căldură. Ar trebui să faceţi tot ce puteţi pentru a vă răcori şi pentru a primi ajutor medical în momentele acelea.

2. Crampe musculare

De asemenea, cunoscute sub numele de crampe de căldură, sunt pintre primele simptome ale accidentului vascular care apar în timpul exerciţiului fizic. Este posibil să aveţi spasme dureroase, în special în picioare, braţe sau abdomen. Suprasolicitarea şi deshidratarea sunt alte cauze frecvente de crampe, dar dacă observaţi acest tip de durere alături de alte simptome ale accidentului vascular cerebral, nu-l ignoraţi.

CITEȘTE ȘI: Când mişcarea poate fi periculoasă: Ce fel de exerciţii fizice au voie să facă persoanele cu tensiune ridicată

3. Lipsa transpiraţiei sau o abundenţă a acesteia

Când petreceţi mult timp în căldură, corpul încearcă să-şi menţină temperatura internă. Deci, în timpul accidentuluvascular cauzat de căldură este posibil să opriţi transpiraţia.

Dacă expunerea la căldură continuă, temperatura corpului creşte şi apare insolaţia, cauzând simptome cum ar fi respiraţie rapidă, stare de confuzie şi dezorientare şi convulsii. Tulburări legate de căldură pot fi în mare măsură prevenite prin evitarea efortului intens în căldură zilei, statul cât mai mult timp posibil la umbră, consumul de cantităţi mari de lichide şi evitarea băuturilor alcoolice.

Comentarii: