Sarea în exces, anumite alimente, dar şi obiceiuri nesănătoase pot afecta rinichii într-o măsură mai mare sau mai mică.
Alimentele foarte sărate nu doar că duc la creşterea riscului de boli cardivasculare, dar distrug şi rinichii. Sarea în exces este legată de apariţia pietrelor la rinichi, manifestată printre altele prin dureri severe şi dificultăţi la urinare, potrivit site-ului de ştiri medicale webmd.com, conform adevarul.ro.
CITEȘTE ȘI: Consumul de sare afectează creierul, avertizează un nou studiu. 5 trucuri pentru a reduce consumul de sare
Proteinele sunt esenţiale într-o dietă sănătoasă. Dar, dacă rinichii nu funcţionează normal, prea multe proteine îi suprasolicită. Prin urmare, vorbeşte cu medicul tău. Este posibil să fie nevoie să consumi porţii mici de proteine diferite. Ouăle, peştele, fasolea şi nucile sunt surse bune de proteine.
Fumatul creşte tensiunea arterială şi riscul de diabet de tip 2 – două cauze care au legătură cu bolile de rinichi – dar nu numai atât. Fumatul interferează şi cu medicamentele luate ca tratament. În plus, fumatul diminuează fluxul de sânge către rinichi şi înrăutăţeşte starea de sănătate a persoanelor cu boli de rinichi.
Consumatorii de alcool au un risc dublu de a suferi de boli de rinichi. Însă şi consumul excesiv de alcool într-o perioadă scurtă de timp – doar câteva ore – poate afecta serios rinichii, fiind necesară dializa, conectarea la un aparat care face munca rinichilor.
CITEȘTE ȘI: Beneficiile neștiute ale sucului de țelină: Cum îți poate schimba viața dacă îl bei regulat
Nu doar alcoolul face rău rinichilor, ci şi băuturile carbogazoase. Mai mult de două pe zi îi pot afecta. Un studiu pe această temă a arătat că persoanele care obişnuisc să consume astfel de băuturi, în 20 de ani pierd 30% din funcţionarea acestor organe, comparativ cu celelalte.
Pentru a funcţiona cum trebuie, rinichii au nevoie de apă. Obiceiul de a bea puţină apă este dăunător. Cum ştim că bem destulă apă? Culoarea urinei trebuie să fie galben deschis.
Luate regulat, cantităţi mari de pastile contra durerii – acetaminofen, aspirină, ibuprofen – poate afecta rinichii. Este recomandată o discuţie cu medicul în acest sens.
Comentarii: