Mierea era hrana divină a zeilor din Egiptul antic, iar virtuțile acestei substanțe străvechi nu se demint nici acum. O poți folosi ca să îndulcești ceaiul sau ca să prepari turtă dulce.
Există o multitudine de tipuri de miere, fiecare având propriile sale proprietăți medicinale.
Mierea de tei
Din florile cu același nume, mierea de tei poate fi de un galben deschis sau închis la culoare și are un gust tipic și pronunțat. Ameliorează problemele respiratorii și este utilizată la tratarea simptomelor răcelii și gripei. Este o miere bogată în farnesol, substanță care ameliorează spasmele și calmează durerile. De asemenea, conține flavonoide, antioxidanți importanți care ajută rinichii să scape de toxine. Mierea de tei, datorită proprietăților sale liniștitoare, este de asemenea eficientă împotriva stresului, a insomniei sau a anxietății, potrivit doc.ro.
Mierea de salcâm
De culoare deschisă, cu o aromă dulce, mierea de salcâm este adesea folosită pentru a îndulci băuturile calde sau reci, deoarece este bogată în fructoză. Acest tip de miere este, de asemenea, liniștitor și este utilizat pentru a trata insomnia și anxietatea. Înlocuiește sedativele cu un suc proaspăt de lămâie amestecat cu o lingură de miere de salcâm. Mierea de salcâm este ideală pentru diabetici, deoarece conține mai multă fructoză decât glucoză. Ca urmare, nu crește foarte mult nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, este recomandat ca fumătorii să ia zilnic o lingură de miere de salcâm pentru a vindeca tusea cauzată de fumat.
Mierea de lavandă
Cu un aspect limpede, mierea de lavandă are un gust și miros intense. Are proprietăți antiseptice și antiinflamatoare, deoarece este bogată în acizi formici care acționează împotriva bacteriilor rele.
Această miere este cunoscută și pentru conținutul de calciu. Prin urmare, este recomandat persoanelor care au deficiență de calciu sau celor care suferă de osteoporoză pentru a-și întări oasele.
Mai mult, mierea de lavandă este potrivită pentru tratarea infecțiilor tractului respirator, plămânilor și pentru calmarea tusei. Dacă ești alergic la polen, ia în fiecare zi o lingură de miere de lavandă.
Mierea de floarea-soarelui
De un galben strălucitor, mierea de floarea-soarelui are un gust de polen și este bogată în oligoelemente, calciu și siliciu. Întărește sistemul imunitar, tratează bolile respiratorii, tulburările digestive și bolile renale. Este, de asemenea, un cicatrizant eficient care ameliorează inflamația pielii. Această miere este recomandată persoanelor care suferă de boli de inimă, persoanelor în vârstă care au nevoie de energie și copiilor.
Mierea de păpădie
De un galben strălucitor, această miere are o aromă discretă și dulce. Este eficientă în tratarea bolilor hepatice (ciroză, colecistită, colelitiază), boli gastrice și constipație. Pentru a trata aceste boli, diluează o lingură de miere de păpădie într-un pahar cu apă minerală. Consumă acest amestec zilnic.
Mierea de castane
De o culoare maro închis, cu un miros pronunțat de lemn, mierea de castan este bogată în minerale precum zinc, seleniu, fier. Această miere este folosită pentru a trata diverse boli și inflamații, cum ar fi ulcerele, hepatita, bacteriile din sistemul urinar și circulația sangvină deficitară. Mierea de castan poate fi folosită și pentru tratarea afecțiunilor digestive sau a constipației. Dacă ești fumător, este recomandat să iei o lingură dimineața, pe stomacul gol, pentru a curăța plămânii.
CITEȘTE ȘI: Remediu natural pentru tuse: Reţeta pe bază de morcovi şi miere
Mierea polifloră
Este un tip de miere foarte complex, pentru că are în compoziție nectarul de la câteva zeci sau chiar sute de plante medicinale și, în consecință, beneficiază și de proprietățile terapeutice ale acestora. Mierea polifloră este indicată în perioadele de surmenaj, oboseală fizică sau intelectuală sau în stările de convalescenţă. Mierea polifloră de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai puternică, în timp ce cea din regiunile muntoase hrănește, tonifică, imunizează și ameliorează durerile de gât. În medicina tradițională, mierea de munte este folosită pentru dezinfectarea rănilor și a inflamațiilor pielii. Pentru a consolida sistemul imunitar, este recomandat să bei o cană de lapte cald în fiecare dimineață amestecat cu o lingură de miere polifloră de munte.
Mierea de Manuka
Cercetările efectuate de oamenii de știință au dovedit că mierea de manuka are multe proprietăți medicinale, este un antibacterian, antiseptic și antiinflamator foarte puternic. Pe lângă faptul că cicatrizează și vindecă rănile pielii, mierea poate fi, de asemenea, foarte eficientă împotriva bacteriilor cele mai rezistente, cum ar fi Stafilococ auriu meticilino-rezistent, o bacterie care este rezistentă la antibiotice. Pentru persoanele care suferă de răceală sau gripă, este recomandat să ia o lingură de miere de manuka.
Comentarii: