Vaginul este un tub muscular care are lungimea medie de 9,6 centimetri, iar deschiderea vaginală medie este 2,9 centimetri în lățime. Se extinde pentru activitatea sexuală și cu atât mai mult pentru naștere.
Nașterea vaginală poate afecta forma vaginului. Gândște-te la vagin ca la un ciorap. Dacă o șosetă elastică a avut vreodată doar un picior în ea și apoi într-o zi vei pune un pepene galben în ea, ea va fi puțin mai întinsă dacăt a fost la început.
Vaginurile sunt uimitor de rezistente și au fost făcute pentru naștere. Majoritatea revin la normal destul de repede. Dar atunci când nașterea implică împingere prelungită, bebeluși mari, nașteri multiple sau rupturi vaginale semnificative (mai ales dacă nu se vindecă bine sau se infectează), uneori podeaua pelvină poate fi deteriorată, afectând permanent forma și funcția vaginului, potrivit webmd.com.
CITEȘTE ȘI: Leucoreea sau scurgerea vaginală: Detaliul care îți arată că e ceva în neregulă
Poate dura 6-12 săptămâni pentru ca mușchii pelvieni să-și revină după naștere. Dacă după acest timp aveți oricare dintre următoarele simptome, atunci este posibil să aveți leziuni ale podelei pelvine și trebuie să vă consultați medicul.
Dacă vaginul tău nu a revenit la fel de bine cum ai fi preferat din aventurile nașterii, există lucruri pe care le poți face pentru a-ți restabili vaginul și podeaua pelvină. Poți începe cu pierderea în greutate (dacă IMC-ul dvs. este mai mare de 30), Kegel și exerciții care vă întăresc miezul. Dacă acestea nu funcționează, atunci există terapeuți fizici specializați care sunt instruiți pentru a ajuta femeile să-și întărească podeaua pelvină.
Dacă terapia fizică nu ajută, poate fi timpul să vedeți un medic. Ginecologii sau uroginecologii (un urolog sau ginecolog care a avut o pregătire suplimentară în reconstrucția podelei pelvine) sunt cele mai bune tipuri de medici pentru a vedea dacă ești îngrijorată că este ceva în neregulă cu vaginul tău. Uneori, mușchii perineali (mușchii dintre vagin și rect) se rup în timpul nașterii și nu se vindecă așa cum ar trebui. Ocazional, aceștia trebuie reparați chirurgical.
Nu utiliza niciun tip de „bețișoare de strâmtare” vaginale fără prescripție medicală sau „remedii pe bază de plante” pentru a încerca să vă strângeți sau să micșorați vaginul. Acestea funcționează provocând iritații la nivelul vaginului care induc umflarea.
Dacă ești îngrijorată de aspectul exterior al labiilor tale, caută să vezi un chirurg plastician pentru a-ți remodela buzele vaginale.
Dacă ești îngrijorată de structura sau funcția vaginului, atunci ar trebui să consulți un ginecolog sau un uroginecolog. Chirurgia ar trebui să fie întotdeauna ultima soluție, dar dacă ai nevoie să îți repari mușchii pelvini, atunci trebuie să vezi un medic uroginecolog care este instruit în a reconstrui podeaua pelviană.
Satisfacția sexuală a unei femei nu este legată de dimensiunea vaginului. Stimularea clitorisului și presiunea asupra părții frontale interioare a vaginului sporesc răspunsul sexual. Mai multe studii au arătat că nu există nicio diferență în ceea ce privește funcția sexuală sau satisfacția între femeile care au avut operații cezariane față de cele cu nașteri vaginale, sugerând că întinderea normală de la o naștere vaginală nu face vreo diferență.
CITEȘTE ȘI: Sfaturi pentru o viață sexuală normală: Care sunt cauzele vaginului uscat
Poate un vagin să fie prea mare? Dacă o femeie nu a avut o naștere vaginală extrem de dificilă sau orice tip de intervenție chirurgicală vaginală, atunci nu. Dacă nașterea ți-a deteriorat podeaua pelviană și îți cauzează probleme structurale, atunci consultă ginecologul sau uroginecologul.
Amintește-ți să fii amabilă cu vaginul tău, să nu te grăbești spre nicio intervenție chirurgicală și, mai presus de orice, să nu pui acolo remedii pe bază de plante de „micșorare”.