SANATATE

Medicul psihiatru te învață să eviți declinul creierului: De ce să înveți ceva nou în mod constant

Foto: providr.com

Poate că sună a clișeu, dar cât trăim este bine să învățăm. Și nu doar pentru a face față provocărilor vieții ci pentru a menține și memoria în formă. Așa putem evita boli neurodegenerative.

Asta e ceea ce spune medicul psihiatru Octavian Magazin, potrivit csid.ro.

O dată diagnosticat cu Alzeheimer, ce speranțe la viață mai are un pacient?

Speranța de viață a unui pacient cu Alzheimer este cam de 8 – 10 ani de la debutul afecțiunii, dacă boala a fost diagnosticată in formă ușoară și pacientul beneficiază de tratament.

CITEȘTE ȘI: Dieta MIND: Noul trend în slăbire ce vizează sănătatea creierului – Cum se ține și ce ai voie să mănânci

Ce soluții are o persoană pentru a evita să dezvolte Alzheimer?

Pentru afecțiunea Alzheimer există soluții nu numai preventive, ci și soluții de încetinire a evoluției bolii. În primul rând, rezerva cognitivă: cu cât o persoană are un grad de cunoaștere mai ridicat, un nivel de educație mai performant, cu atât se observă o protecție sporită față de debutul și declinul bolii. Rezerva cognitivă este puternic influențată de activitățile fizice, activitățile recreative, sociabilitatea.

Putem înlocui un viciu cu un nou hobby

Chiar dacă ironic spunem că suma viciilor rămâne constantă, putem micșora această constantă prin alte moduri: cititul, învățarea unei limbi străine, studierea unui instrument muzical.

CITEȘTE ȘI: Visele ciudate din timpul nopții au beneficii mari asupra creierului: De ce e de bine să fie cât mai elaborate

Ce ar mai fi de făcut ca să ne menținem într-o formă psihică bună?

Activitățile care ne bucură cel mai mult și ne apropie de ceilalți fiind. Pe scurt factori cu impact semnificativ în prevenirea bolii Alzheimer și încetinirea declinului ei.

Comentarii: