Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: Atenție la băutura cea mai consumată de români în noaptea dintre ani – ”Poți orbi, poți muri”. Tudor Ciuhodaru a atras atenția asupra unui pericol ascuns legat de băuturile alcoolice făcute în casă, consumate frecvent de români în timpul petrecerilor de Revelion.
Deși Țuica, pălinca și vinul sunt tradiționale pe mesele de sărbătoare, medicul subliniază că acestea pot reprezenta riscuri grave pentru sănătate.
CITEȘTE ȘI: Ce să NU faci de Revelion: Lucrurile care te pot face să începi noul an cu stângul*
Medicul Tudor Ciuhodaru avertizează: Atenție la băutura cea mai consumată de români în noaptea dintre ani – ”Poți orbi, poți muri”
Unul dintre motivele principale pentru care băuturile făcute în casă pot fi periculoase este faptul că, adesea, nu sunt preparate în condiții igienice și nu respectă standardele de siguranță alimentară. Aceste băuturi pot conține impurități sau substanțe toxice, cum ar fi metanolul, care pot provoca intoxicații severe. De asemenea, unele metode de distilare sau fermentare folosite acasă nu sunt reglementate și pot duce la contaminarea băuturii cu substanțe dăunătoare.
Deși aceste băuturi sunt parte din tradițiile românești, medicii recomandă prudență și atenție la sursa și modul în care sunt preparate, pentru a evita riscurile de sănătate.
„Trebuie să ținem cont de faptul că este intoxicația cu alcool metilic care poate fi fatală. De la o astfel de problemă poți orbi, poți muri. Fiecare persoană își asumă un risc major atunci când consumă băuturi alcoolice făcute în casă.
Pentru că dacă nu știi cum este făcut, să nu uităm de țuica de pufoaică de exemplu sau alte invenții care nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă preparat distilat din fructe precum prune”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru WOWbiz.ro.
Consumul vine la pachet cu riscuri majore
În afară de intoxicații, băuturile făcute în casă pe care mulți le consumă în noaptea de Revelion pot conduce și la probleme digestive. Este vorba despre ulcere, gastrite, pancreatite și nu numai.
„Sunt riscuri majore pentru ceea ce înseamnă sănătatea noastră și nu vorbim doar de intoxicația cu alcool metilic, vorbesc și de afectarea digestivă, de gastrită de ulcer. Ele, consumate în exces, predispun la aşa ceva.
Se pot adăuga și hemoragiile digestive, pancreatitele și intoxicații cu tot felul de substanțe care în mod normal nu ar trebui să existe în aceste băuturi. Totodată ele ar trebui să fie verificate, să vedem exact ce concentrații sunt acolo”, a completat Tudor Ciuhodaru.
Comentarii: