Mere, târziu în noapte: E de bine sau de rău? O cină târzie poate avea un efect extrem de negativ atât asupra siluetei, cât și asupra calității somnului. Există însă un produs care nu numai că potolește foamea, dar promovează și producția de substanțe care vă ajută să dormiți. Este vorba de un măr verde obișnuit.
În primul rând, merele conțin vitaminele B6 și C, care sunt foarte importante pentru un somn sănătos. Acestea ajută la ameliorarea tensiunii nervoase, la relaxarea organismului, la stabilizarea tensiunii arteriale și la reducerea nivelului de glucoză.
Merele conțin, de asemenea, mult potasiu, care are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular, pectină, care îmbunătățește circulația sângelui și elimină toxinele, și fier, care este necesar pentru funcționarea normală a sistemelor hematopoietic și circulator.
În plus, merele conțin polifenoli. Aceștia încetinesc procesul de digestie și o persoană rămâne sătulă mai mult timp. Polifenolii normalizează, de asemenea, nivelul de zahăr și reduc riscul de a dezvolta boli cardiovasculare și chiar cancer pulmonar.
CITEȘTE ȘI: Ce efect au merele asupra ficatului
Mulți nutriționiști recomandă să nu mâncați după ora 18.00, dar nu toată lumea poate face acest lucru. Este într-adevăr mai bine să evitați alimentele grele (proteine, carbohidrați complecși) seara, dar cu 2 ore înainte de culcare este perfect acceptabil să luați un mic dejun ușor și să mâncați câteva mere.
Persoanele cu aciditate gastrică crescută nu ar trebui să mănânce mere și fructe în general înainte de culcare. Majoritatea fructelor sunt bogate în acid. Atunci când intră în stomac, acestea provoacă fermentație, astfel încât puteți avea balonare noaptea.
Este imposibil să oferim recomandări universale când este mai sănătos să mâncăm mere. Valoarea nutritivă a fructelor consumate în timpul zilei și noaptea este aceeași. Dar ele afectează sănătatea în mod diferit, în funcție de momentul zilei și de caracteristicile organismului: aciditatea stomacului, bolile cronice, dieta aleasă și tendința de a lua în greutate.
Un măr consumat dimineața va adăuga tonus și energie, va activa activitatea creierului și a inimii. Fibrele și pectinele care intră în tractul digestiv imediat după somn vor pune intestinele să lucreze intensiv.
Mâncatul merelor pe stomacul gol nu este recomandat în caz de aciditate crescută, ulcer gastric și duodenal, gastrită și colelitiază. Produsul stimulează producția de suc gastric și crește pofta de mâncare, așa că persoanele predispuse la supraalimentare nu ar trebui să îl consume pe stomacul gol. Un măr dimineața este bun pentru diabet – poate scădea nivelul de zahăr din sânge.
Merele sunt una dintre cele mai bune opțiuni pentru micul dejun din timpul zilei. Ca orice fruct, este mai bine să le consumați în afara meselor principale:
CITEȘTE ȘI: Merele – cum afectează sângele și organismul
Beneficiile fructelor înainte de culcare:
Fructele seara sau chiar înainte de culcare nu sunt cele mai grele alimente. Dar trebuie să țineți cont de faptul că merele, bogate în fibre alimentare, pot provoca balonare, gaze și au și un ușor efect diuretic, potrivit actualno.com.