Zahărul a fost dintotdeauna parte a dietei noastre, fiind totodată și una dintre cele mai vechi mărfuri documentate din lume.
Chiar dacă zahărul este o plăcere și o slăbiciune în același timp, nu este tocmai o decizie înțeleaptă să-l incluzi în dieta zilnică.
Din fericire, există alternative mult mai sănătoase prin care poți înlocui zahărul, în special, pentru dieta și sănătatea ta. Desigur, în procesul gătirii, zahărul oferă o altă aromă preparatelor, dar aceasta poate fi obținută cu ajutorul unor metode mult mai eficiente.
CITEȘTE ȘI: Magneziu: Cum influențează nivelul zahărului în sânge
1. Stevia este un extract de plante cu puține calorii, spre deosebire de mierea de albine sau siropul de agave.
Mai mult, stevia este foarte dulce și chiar o alternativă sănătoasă pentru consum, însă are un gust destul de pregnant.
Stevia poate fi folosită fără probleme la rețete de prăjituri, sosuri sau în produse de patiserie.
2. Siropul de agave este un îndulcitor natural din care poți să extragi mai mulți nutrienți spre deosebire de zahărul obișnuit.
Este o alterativă gustoasă și aromată când este adăugat în alimente, ceea ce te va face să-l folosești în mod frecvent dacă renunți la zahăr ca preferință dominantă de consum.
3. La fel ca siropul de agave, mierea este un îndulcitor natural care conține mulți nutrienți, inclusiv antioxidanți și vitamine.
Deși, are un conținut ridicat de calorii, dacă este folosită cu măsură poate fi extraordinar de gustoasă în smoothie-uri, sosuri pentru diverse preparate din carne, marinate și sosuri pentru salate.
Dacă ținem cont și de faptul că mierea de albine este un aliment în sine și are multiple beneficii pentru sănătate și sistemul imunitar, avem toate motivele să alegem mierea în locul zahărului.
CITEȘTE ȘI: Efectul zahărului asupra creierului: Ce se întâmplă dacă exagerăm
4. Siropul de arțar este un îndulcitor natural, bogat în antioxidanți și minerale, inclusiv calciu, potasiu, fier, zinc și mangan.
Ca orice îndulcitor natural, siropul de arțar trebuie consumat cu grijă din cauza caloriilor bogate.
Dincolo de clasicele clătite sau vafe, siropul de arțar poate fi folosit și la micul dejun cu fulgi de ovăz, iaurt, dar și în mâncărurile sărate precum legume, pui, somon sau sosuri.