Vara petrecem mai mult timp in aer liber, in natura, ceea ce este extrem de benefic pentru sanatatea noastra. Totodata insa, petrecerea timpului in natura ne expune unui pericol: muscaturile de capusa.
Muscatura de capusa nu numai ca iti da batai de cap intrucat trebuie sa apelezi la ajutor de specialitate pentru a-ti fi scoasa capusa din piele, insa poate fi si extrem de periculoasa, unele capuse fiind purtatoare ale bacteriei Borrelia burgdoferi, bacterie care declanseaza boala Lyme.
Pentru a preveni muscatura de capusa si riscurile care vin odata cu aceasta, poti respecta, mai ales pe timpul verii, cateva reguli simple, potrivit doc.ro.
Foloseste un repelent impotriva capuselor inainte de a iesi din casa – in comert gasesti o sumedenie de produse care tin insectele la distanta. Foloseste un asemenea produs, fie el sub forma de crema, fie sub forma de spray, inainte de a petrece timp in natura. Spre exemplu, daca stii ca vei merge la o plimbare in parc, ori daca mergi sa faci un gratar la padure, aplica neaparat un asemenea produs pe pielea expusa. Chiar daca ai pantaloni lungi, aplica produsul pe glezne, acolo unde pantalonul ti se poate ridica, permitand capuselor accesul.
CITEȘTE ȘI: Te-a mușcat o căpușă? Iată ce SIMPTOME ar trebui să te alarmeze!
Apeleaza la o firma pentru dezinsectia curtii – gazonul din gradina ta poate fi mediul ideal pentru capuse, mai ales daca ai animale de companie. Apeleaza, periodic, la o firma specializata in dezinsectii, pentru eliminarea capuselor din gradina ta.
Aplica un strat de permetrina pe incaltari, pe corturi, pe obiectele folosite in camping si chiar si pe haine – permetrina este o substanta insecticida, care ucide capusele, dar si alte insecte. Mai ales daca mergi in camping cu familia, foloseste permetrina pentru a acoperi suprafetele expuse popularii cu capuse pentru a te asigura ca aceste insecte vor sta departe de tine si de familia ta.
Verifica-ti animalele de companie – cainii sunt, in mod special, expusi muscaturilor de capuse. Animalul de companie poate aduce capuse in casa ta, asa ca trebuie sa il verifici cu regularitate. Apeleaza la ajutorul unui medic veterinar, care iti va oferii solutii ce vor tine capusele departe de pielea prietenului tau necuvantator.
CITEȘTE ȘI: Cum te tratezi dacă eşti muşcat de căpuşă: Sfaturi practice înainte de a ajunge la medic
Acopera-ti pielea – pantalonii indesati in sosete nu arata tocmai dragut, insa daca sanatatea ta depinde de asta, fa un efort si uita de stil. Cand petreci timp in padure sau la munte, in locuri cu vegetatie abundenta, asigura-te ca iti acoperi picioarele cu haine, pentru a reduce riscul de a te pricopsi cu una sau mai multe muscaturi de capusa. Da, este posibil sa iti fie cald, insa daca alegi materiale naturale precum inul, caldura nu iti va da mari batai de cap si vei fi ferit si de radiatiile UV.
Poarta haine deschise la culoare – hainele pe care le porti atunci cand petreci timp in natura ar trebui sa fie mereu deschise la culoare pentru a-ti fi usor sa identifici capusele care se catara pe hainele tale.