Daca seful sau unul dintre colegi te invita la o cafea, te atinge cand nu e cazul ori iti bate apropouri, poate fi un semn ca persoana respectiva este foarte sociabila. Sau te confrunti cu un caz de hartuire sexuala, mai mult sau mai putin explicita.
Contrar stereotipurilor, nu doar femeile au de-a face cu asemenea probleme. Si barbatii, la fel de bine, se simt hartuiti de colegele de birou, scrie ziare.com.
Din ce in ce mai multi angajati se declara iritati de comportamentele agasante ale colegilor sau ale sefilor, mai ales pe fondul fricii de a nu-si pierde locul de munca.
Sefii se simt mai puternici si considera ca sunt indreptatiti sa intinda coarda la maximum, iar angajatii tind sa nu spuna nimic, de teama sa nu isi piarda locul de munca.
Psihologii sunt de parere ca astfel de situatii pot duce la discomfort psihic si fizic, iar demisia reprezinta singura solutie.
CITEȘTE ȘI: DE CE bărbații NU reacționează când o femeie este hărțuită la metrou
Cyberbullying, fenomenul de mare amploare pe rețelele de socializare /STUDIU
Hartuire nu inseamna doar mesaje explicite sau abuzuri fizice, dupa cum multi sunt tentati sa creada. O privire sau o atingere care ti se par nepotrivite, o vorba cu subinteles pot fi catalogate drept hartuire. Atentie, insa, sa nu cazi in extrema cealalta si sa consideri orice gest ca fiind un abuz; este posibil doar sa ai de-a face cu o persoana care asa considera de cuviinta sa socializeze si sa fie prietenoasa.
Comentariile indecente in legatura cu felul in care arati sau cu viata ta privata, discutiile explicit sexuale, folosirea de expresii si porecle cu conotatii sexuale, glumele si insultele obscene, privirile lascive sau studierea ostentativa a corpului unei persoane, toate acestea sunt semne ale hartuirii sexuale.
Si invadarea spatiului intim prin apropierea nepermisa de o persoana, curtoazia exagerata, expunerea indecenta a unor parti ale corpului, trimiterea de scrisori sau mesaje obscene, mangaierile si atingerile nedorite sau propunerile si avansuri sexuale directe sunt de asemenea exemple de hartuire la locul de munca.
In primul rand, trebuie sa ii atragi atentia persoanei respective si sa-i spui ca te deranjeaza gesturile sale. „Nu se poate pentru ca am o relatie” ori „Ce ar spune lumea, colegii?” nu sunt argumente pe care trebuie sa le folosesti.
Daca situatia continua, avertizeaza in scris respectiva persoana ca te deranjeaza, aceasta plangere reprezentand o proba in cazul unei reclamatii sau a unui proces. Spune unui prieten sau unui coleg ce se intampla, acesta putand depune marturie pentru tine in cazul in care dai in judecata persoana care te hartuieste.
CITEȘTE ȘI: Sfatul celebrului bucătar Gordon Ramsay: Ce să NU comanzi niciodată într-un restaurant
Daca hartuitorul este un coleg, comunica-i, in scris, sefului sau managerului de resurse umane.
Daca persoana care te hartuieste este seful direct, trebuie sa te adresezi managerului general sau angajatorului sau sa soliciti sprijinul sindicatului sau reprezentantului salariatilor din companie.
Legea 202/2002, privind egalitatea de sanse pentru femei si barbati considera hartuire sexuala comportamentele care genereaza o atmosfera de intimidare, de ostilitate sau de descurajare la locul de munca. Totodata, situatiile care influenteaza negativ persoana angajata (la promovare, salarizare, acces la formare si perfectionare profesionala), in cazul refuzului acesteia de a accepta un comportament nedorit, ce tine de viata sexuala sunt considerate hartuire, precizeaza sursa citata.
In Codul Penal, hartuirea sexuala devine infractiune atunci cand este folosita amenintarea sau constrangerea in scopul de a obtine satisfactii de natura sexuala, de catre o persoana care abuzeaza de calitatea sau de influenta pe care i-o confera functia indeplinita la locul de munca si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.