NUTRITIE

Micul dejun luat la această oră îți poate feri inima de atac de cord

rd.com

Micul dejun luat la această oră îți poate feri inima de atac de cord. Momentul micului dejun poate crește riscul de boli de inimă, inclusiv de atac de cord. Oamenii de știință care au condus studiul NutriNet-Santé au ajuns la această concluzie după ce au efectuat un studiu la care au participat 100.000 de persoane.

Este micul dejun cea mai importantă masă pentru o inimă sănătoasă?

Dovezile din diverse studii observaționale și intervenționale sugerează o asociere între consumul micului dejun și sănătatea cardiometabolică.

Săritul peste prima masă a zilei crește riscul de boli cardiovasculare, supraponderabilitate, obezitate și diabet. Modificările în ciclul circadian ne determină să mâncăm seara, ceea ce poate contribui la creșterea rigidității arteriale, dislipidemie, sindrom metabolic și obezitate, scrie The Health Site.

CITEȘTE ȘI: Salata de pește- aperitiv spectaculos sau un mic dejun gustos

În acest caz, cea mai bună opțiune este ca prima masă a zilei să aibă loc între 7 și 9:00 dimineața.

Momentul mesei și riscul crescut de boli cardiovasculare

În 2009, a fost lansat studiul NutriNet-Santé, la care au participat peste 100 de mii de persoane. Vârsta medie a participanților a fost de 42 de ani. Obiectivul principal al studiului este relația dintre ora primei și ultimei mese din zi, numărul de mese și postul de noapte cu bolile cardiovasculare.

Experții au observat că fiecare oră în care amâni micul dejun este asociată cu un risc crescut de probleme cardiovasculare. În schimb, un post nocturn mai lung reduce această tendință cu 7%.

S-a dovedit că ora ultimei mese a fost deosebit de importantă pentru femei. Cu cât luați cina mai târziu, cu atât crește riscul de a dezvolta boli coronariene.

Potrivit cercetării, prima masă a zilei este cel mai bine consumată între orele 7:00 și 9:00 dimineața. Riscul de atac de cord crește cu 28% în cazul persoanelor care iau prima masă după ora 10:00.

Modificările în ciclul alimentar sunt legate de prânz și cină mai târziu, ceea ce are un impact semnificativ asupra funcționării întregului organism.

Studiul a evidențiat faptul că întârzierea micului dejun a fost asociată cu creșterea tensiunii arteriale, cu niveluri ridicate de proteină C reactivă, glucoză și insulină, precum și cu scăderea nivelului de lipoproteine cu densitate mare.

Relația dintre ritmul circadian și bolile cardiovasculare

Dieteticianul Tracey Parker, de la British Heart Foundation, spune că rezultatele sunt semnificative. Ele confirmă faptul că există o legătură între ceasul biologic și digestia și absorbția substanțelor nutritive.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun pentru ficat: Alimentele care ajută la reducerea cantității de grăsime stocată în acesta

Neregulile alimentare, inclusiv consumul anumitor alimente la ore târzii în timpul nopții, pot duce la un risc crescut de boli de inimă. Din acest motiv, merită să fiți atenți la ce oră din zi luați anumite mese. Analiza o puteți face singur. Chiar și mici schimbări vă vor ajuta să evitați foamea intensă seara și să preveniți fluctuațiile de energie în timpul zilei, recomandă nutriționistul.

Comentarii: