NUTRITIE SANATATE

Ce este Mierea de Manuka, alimentul minune care vindecă infecțiile din gât

Mierea de Manuka este adesea considerata un „superaliment” care trateaza multe boli, inclusiv alergii, raceli si gripa, gingivita, dureri in gat, infectii cu stafilococi si numeroase tipuri de rani. Asa ca astazi ne indreptam atentia asupra beneficiilor care se ascund intr-un borcan cu miere de Manuka.

De ce este diferita mierea de Manuka de alte tipuri de miere?

Mierea de Manuka este derivata din nectarul arbustilor de Manuka (Leptospermum scoparium) si are o componenta suplimentara care se adauga activitatii sale antimicrobiene puternice. Potrivit doc.ro, aceasta activitate neobisnuita a fost descoperita de profesorul Peter Molan, in Noua Zeelanda, in anii ’80, cand acesta a realizat ca actiunea mierii de Manuka a ramas chiar si dupa ce peroxidul de hidrogen a fost inlaturat.

Ce face peroxidul de hidrogen?

Multe tipuri diferite de miere produc, de asemenea, niveluri de peroxid de hidrogen (sau apa hidrogenata) care ucid microbii atunci cand glucozo-oxidaza (o enzima incorporata de albine in miere) reactioneaza cu glucoza si cu moleculele de oxigen din apa. Astfel, cand mierea este folosita ca un „pansament” pentru rani, ea atrage umiditatea/apa din tesuturi si aceasta reactioneaza pentru a produce peroxidul de hidrogen, curatand rana de infectie.

CITEȘTE ȘI: Cum te ajută MIEREA să pierzi în greutate

Revenind la ce a observat profesorul Peter Molan, cauza acestei actiuni a mierii de Manuka a ramas neinteleasa vreme de mai multi ani, pana cand doua laboratoare independente au identificat metilglioxalul (MGO) ca fiind o componenta-cheie activa in mierea de Manuka, in 2008. Metilglioxalul este o substanta care apare in mod natural in multe alimente, celule animale si celule vegetale si care are o activitate antimicrobiana.

Proprietati si beneficii ale mierii de Manuka

Ucide microbii

Activitatea mierii de Manuka a fost testata impotriva unei game diverse de microbi, in special pe aceia care provoaca infectiile ranilor, si tot acest tip de miere inhiba agentii patogeni bacterieni problematici, adica acei „super-microbi” care sunt rezistenti la multe antibiotice.

Mierea de Manuka totodata poate sa disperseze si sa ucida bacteriile care traiesc in comunitati de microbi care sunt foarte rezistente la antibiotice, inclusiv cele din categoria streptococilor (cauza infectiilor streptococice in gat) si pe cele din categoria stafilococilor (cauza infectiilor provocate de stafilococul auriu).

Ajuta la vindecarea ranilor

Mierea are proprietati ideale de „pansament” pentru rani si s-au efectuat numeroase studii care au urmarit eficacitatea mierii de Manuka in ceea ce priveste vindecarea sau calmarea ranilor. Pe langa faptul ca are un spectru larg al activitatii antimicrobiene, mierea este un produs non-toxic pentru celulele mamiferelor, ajuta la mentinerea hidratarii/umezelii in mediul unei leziuni ori rani (lucru care este benefic pentru vindecare) si are proprietati antiinflamatoare, reduce timpul de vindecare si cicatrizarea si, totodata, reduce mirosul pe care il are rana.

CITEȘTE ȘI: 4 TESTE care te ajută să identifici mierea falsă

Mierea, in special cea de Manuka, a fost folosita cu succes, potrivit sciencealert.com, pentru a trata ranile infectate si neinfectate, arsurile, inciziile chirurgicale, ulcerele de la picior, leziunile de presiune (numite si leziuni de decubit), ranile dureroase, leziunile/infectiile meningococice, efectele secundare ale radioterapiei si gingivita.

Ce beneficii ai daca mananci miere de Manuka?

Mare parte din mierea de Manuka vanduta la nivel global este mancata. Mierea de Manuka poate inhiba dezvoltarea bacteriilor care provoaca dureri in gat (streptococi) sau gingivita, dar principalele componenete din aceasta miere responsabile de proprietatile sale antimicrobiene nu vor supravietui procesului de digestie. Chiar si asa, consumul de miere poate avea alte beneficii terapeutice, cum ar fi proprietati antiinflamatoare, antioxidante si prebiotice (incurajeaza dezvoltarea microorganismelor benefice de la nivel intestinal). Aceste proprietati nu sunt legate doar de mierea de Manuka, ci si de alte tipuri de miere.

Comentarii: