SANATATE

Mineralul care grăbește vindecarea rănilor și ajută la funcționarea sistemului nervos

sfatulmedicului.ro

Mineralul care grăbește vindecarea rănilor și ajută la funcționarea sistemului nervos. Zincul este un element esențial care ajută la buna dezvoltarea și funcționarea normală a organismului uman.

Nutriționistul Jackie Newgent oferă toate informațiile pe care ar trebui să le știți despre beneficiile zincului și cum poate fi luat din alimente, potrivit Prevention.

Zincul, element cheie pentru fertilitatea masculină și feminină

„Zincul joacă un rol-cheie în funcționarea sistemului imunitar și în vindecarea rănilor.”

Potrivit Institutului Național de Sănătate (NIH), cantitatea zilnică recomandată de zinc este de 11 miligrame pentru bărbații adulți și de 8 miligrame pentru femeile adulte. Un aport mai mare de zinc, aproape de 11-12 miligrame, este recomandat femeilor însărcinate și care alăptează.

CITEȘTE ȘI: Două simptome care pot arăta că suferi de deficit de zinc

Principalele roluri ale zincului în organism

Susținerea sistemului imunitar

Zincul este necesar pentru producția și activitatea celulelor albe din sânge, care luptă împotriva infecțiilor și sprijină funcționarea corectă a sistemului imunitar.

Creșterea și dezvoltarea optimă

Zincul este esențial pentru creșterea și dezvoltarea normală a organismului, în special în copilărie și adolescență. Ajută la sinteza proteinelor, la diviziunea celulară și la dezvoltarea țesuturilor.

Reproducerea

Zincul este un element cheie pentru fertilitatea masculină și feminină. Este implicat în producția hormonilor sexuali și a proteinelor necesare pentru producerea celulelor reproducătoare.

Care sunt beneficiile zincului pentru sănătate?

Vindecarea rănilor

Zincul are proprietăți antibacteriene și stimulează procesul de vindecare a rănilor. De asemenea, ajută la regenerarea țesuturilor și la formarea colagenului.

Funcționarea corectă a sistemului nervos

Zincul este necesar pentru transmiterea corectă a impulsurilor nervoase, sprijinind astfel funcționarea sistemului nervos. De asemenea, este implicat în sinteza și funcționarea neurotransmițătorilor.

Metabolismul nutrienților

Zincul este necesar pentru absorbția și metabolizarea adecvată a carbohidraților, proteinelor și lipidelor din alimente.

CITEȘTE ȘI: Cum te anunță corpul că ai lipsă de zinc: La ce să fii atent

Sănătatea pielii și a părului

Zincul este implicat în producția de colagen și elastină, care sunt componente importante pentru sănătatea pielii și a părului. De asemenea, are proprietăți antioxidante, protejând celulele împotriva daunelor provocate de radicalii liberi.

Este important să obținem suficient zinc prin alimentație sau prin suplimente, deoarece deficiența de zinc poate duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi creșterea lentă, slăbirea sistemului imunitar, probleme de fertilitate și dermatite.

Comentarii: